Омолодження та селекція: після паспортного скандалу в хокейній збірній України змінився головний тренер

25.10.2023
Омолодження та селекція: після паспортного скандалу в хокейній збірній України змінився головний тренер

На команду Христича очікує велика селекційна робота.

До нового сезону національну збірну України з хокею готуватиме Дмитро Христич.

 

Нещодавно Рада ФХУ проголосувала за його призначення на посаду головного тренера «синьо-жовтих».
    

Христич, добре відомий своїми виступами в НХЛ, уже має досвід роботи в національній збірній — у 2008—2012-му та 2021—2022 роках він обіймав посаду асистента головного тренера.

 

Тепер же йому самостійно доведеться вирішувати поставлене перед ним завдання. А завдання перед Дмитром Христичем стоїть відповідальне — підвищити «синьо-жовту» збірну в класі, яка останнім часом міцно загрузла в третьому за силою дивізіоні планети.
    

Міркувати ж над тим, як на чемпіонаті світу-2024 в дивізіоні ІВ «синьо-жовтим» випередити збірні Китаю, Литви, Естонії, Нідерландів та Іспанії, Христичу допомагатимуть Олег Шафаренко та канадський тренер Нік Філан.
    

Як розповів президент ФХУ Георгій Зубко, 34-річний канадський фахівець відповідатиме за аналітичну роботу, вивчатиме можливості кандидатів у збірну та аналізуватиме гру суперників.

 

На Олега Шафаренка покладено обов’язки з тактичної та стратегічної підготовки команди, планування та проведення тренувального процесу.

 

А Дмитро Христич як головний тренер здійснюватиме, за словами президента ФХУ, загальне управління командою, а також прийматиме остаточні кадрові та стратегічні рішення.
    

Зауважимо, що з попереднім очільником «синьо-жовтих» Вадимом Шахрайчуком ФХУ припинила співпрацю після того, як у ЗМІ з’явилася інформація про наявність у нього російського паспорта (значну частину своєї ігрової кар’єри, окрім київського «Сокола», він провів у росії).
    

Тим часом новий тренерський штаб збірної України отримав від керівництва ФХУ й інше важливе завдання, котре полягає в омолодженні складу національної команди.

 

Можна припустити, що на команду Христича очікує велика селекційна робота. Адже в нинішніх умовах чемпіонат України має не надто високий кадровий потенціал і значна частина потенційних збірників розсіяна по різних куточках планети.
    

Хай там як, а національний чемпіонат країни розпочали грати шість колективів. Три з них представляють столицю, два — мають статус абсолютного дебютанта ЧУ. Київський «Тризуб» поведе за собою колишній гравець збірної України Олег Тимченко як наставник.

 

«Це не команда на один день. У нас є довготривалі спонсорські контракти з деякими партнерами. У майбутньому ми плануємо запустити власну дитячо-юнацьку школу», — запевнив генеральний менеджер «Тризуба» Євген Зик.
    

У тому ж статусі новоствореного клубу розпочав національний чемпіонат країни й «Київ Кепіталз».

 

«Хочу донести до хокейної спільноти, що «Кепіталз» — це не минулорічний прообраз ХК «Київ», де до хокеїстів застосовували напіваматорські вимоги, включно з нерегулярними тренуваннями. У нашій команді все шикується на професійні рейки, включно з ігровою та побутовою дисципліною», — наголосив головний тренер новачка Вадим Шахрайчук.
    

Ексочільник збірної України обіцяє, що його колектив буде спроможний на рівних грати з фіналістами попереднього чемпіонату — «Соколом» та «Кременчуком».

 

Зауважмо, що поєдинки ЧУ проходять у чотирьох містах — Києві, Кременчуці, Одесі (це домашній лід херсонського «Дніпра») та Вінниці (тут господарюють харківські «Берсерки»).

 

А після шести зіграних турів, як і очікувалося, в лідерах чемпіонських перегонів перебуває «Сокіл». «Дніпро», «Кепіталз» та «Кременчук» тісно суперничають за другу позицію, натомість у ролі аутсайдерів виступають «Тризуб» та «Берсерки».