Мужність воїнів УПА та сучасної російсько-української війни: у прокат вийшов фільм «Шлях поколінь», фото

18.10.2023
Мужність воїнів УПА та сучасної російсько-української війни: у прокат вийшов фільм «Шлях поколінь», фото

Сергій Наєв та Олег Ляденко (в центрі) на допрем’єрному показі «Шляху поколінь». (Фото Тараса ЗДОРОВИЛА.)

У прокаті нині — воєнна драма «Шлях поколінь». Допрем’єрний показ фільму відбувся у столичному кінотеатрі «Жовтень» 10 жовтня.

 

Його відвідав, зокрема, командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.


Фільм створений за реальними подіями: про УПА, російсько-українську війну, зв’язок між поколіннями та особистий вибір.

 

 

У стрічці використали раніше записані інтерв’ю з упівцями Ганною Абрамчук-Зеленою (93 роки) і Степаном Петрашем (97 років).


Співавтором сценарію є Михайло Ухман, який у 2015 році добровольцем воював у Мар’їнці та Пісках на Донеччині.


Ідея зняти цю драму зародилася ще 2017 року. Після ротації Михайло приїхав на Волинь, де познайомився зі зв’язковою УПА Ганною Абрамчук-Зеленою, яка розповіла страшні історії, що відбувалися з нею.


Над фільмом, який знімали за 20 кілометрів від окупованого Донецька на окремих бойових позиціях наших захисників у Карлівці та Славному (зараз тимчасово окупована територія), робота тривала майже два роки.

 


Події стрічки відбуваються у 2014-му та 1944 роках. За сюжетом, головний герой — молодий програміст Назар (якого зіграв Назар Борушок) постає перед складним вибором у час російсько-української війни: він не бажає воювати, але якось уві сні зустрівся з досвідченим воїном УПА.

 

Між чоловіками відбувається непроста розмова, яка підштовхує героя до важливого вибору й змінює його майбутнє. Останньою­ краплею у ваганнях для майбутнього добровольця стала зустріч зі шкільним товаришем, який втратив на війні ногу.


«Цей фільм є й історичним, ми показуємо шлях боротьби нації в минулому столітті. Фільмування проходили також на Волині, де у XX столітті точились запеклі бої українців за незалежність з енкаведистами та гітлерівцями. Ми використали автентичний одяг та зброю. Сучасна частина зйомок проходила в Києві. У стрічці багато війни, емоцій, любові та дружби», — розповів Михайло Ухман.


Варто наголосити на неперевершеній грі акторів, хоча знімалися й непрофесіонали — в бойових сценах взяли участь військовослужбовці зі зброєю та технікою, які досі воюють проти російських окупантів, зокрема здоровань Олег Ляденко — командир роти глибинної розвідки 74-го окремого батальйону.


Фільм уже презентували у США, Канаді та Європі та зібрали кілька мільйонів гривень для військових. До слова, після показу в «Жовтні» було проведено благодійний аукціон: тубус від «Джавеліна» «пішов» за 40 тис. грн, а прапор із підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного і чудово розмальована 155-міліметрова гільза — за 220 тисяч. Зібрані кошти підуть на закупівлю дронів для ЗСУ.

 


Герой України з 27 квітня минулого року, командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, який був на перегляді, сказав: «...Такі фільми підвищують патріотизм наших воїнів, і загалом будь-яке кіно, котре розповідає правду про боротьбу українського народу, — це дуже важливо. Цей фільм показує ретроспективу, як воно було і як відбувається зараз, пов’язує душі українців, котрі усвідомлюють, що ворог був і залишається — це московська орда, яку необхідно знищити: той чобіт агресора, який ступив на нашу землю, має відчути на собі всю міць нашої ненависті».