Розвідка з боєм: за тиждень ЗСУ звільнили від орків сім населених пунктів

14.06.2023
Розвідка з боєм: за тиждень ЗСУ звільнили від орків сім населених пунктів

Діють Сили оборони України невеликими мобільними штурмовими групами, на бронеавтомобілях або легкоброньованій техніці. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Кілька днів поспіль Генштаб ЗСУ тримав у суворій таємниці перші наступальні дії штурмових бригад.

 

У результаті інформаційний вакуум враз заповнили рупори рашистської пропаганди, створюючи ефект повної перемоги над українською армією.

 

Маленьке побєдобєсіє влаштували у телевізорі навіть путін з шойгу, втішаючись фейковою перемогою.


Утім їхня радість тривала недовго. Вже в понеділок стало відомо, що рашисти дійсно чинять по всій лінії фронту шалений опір, але українські війська продовжують звільняти від них свою землю одразу на двох напрямках — Донецькому і Таврійському.


У вівторок з’явився і розширений перелік деокупованих населених пунктів загальною площею 90 квадратних кілометрів. Це Лобкове, Левадне, Новодарівка, Нескучне, Сторожеве, Макарівка, Благодатне.

 

На сьогодні вільних територій може бути вже й більше, оскільки інформацію про свої успіхи в Генштабі озвучують після того, як над селом гарантовано майорить український прапор.


Деякі подробиці про тактику ЗСУ розкрив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

 

«Діють СОУ (Сили оборони України) невеликими мобільними штурмовими групами, на бронеавтомобілях або легкоброньованій техніці. Це свідчить і про те, що це не основні ударні сили, — сказав він. — Йдеться, найвірогідніше, про розвідку боєм на «максималках» із перевиконаними завданнями. Отож можна зробити вельми очікуваний висновок: усе тільки починається».


Втішну новину у своєму телеграм-каналі розмістив також бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський. Він зазначив, що інтенсивні бої на цьому напрямку продовжуються.

 

Лише за одну добу підрозділи ракетних військ та артилерії виконали тут 1 тис. 431 вогневе завдання. У результаті втрати ворога вбитими і пораненими становлять майже чотири роти. Окупанти втратили 25 одиниць військової техніки.


Важкі бої цими днями тривають і на Бахмутському напрямку. Кілька тижнів тому ватажок терористів з ПВК «Вагнер» пригожин рапортував про повний контроль над містом.

 

А сьогодні, за даними Генштабу ЗСУ, звідси щодня вивозять по пів сотні тяжко поранених орків до військового госпіталю в Ростовській області. Цей шпиталь давно переповнений, тому медперсонал не встигає надавати всім медичну допомогу.


У свою чергу 59-та бригада імені Якова Гандзюка відсунула лінію фронту, захопивши ворожу позицію на Авдіївському напрямку. Сміливість наших воїнів наводить жах на ворога, тому орки змушені відступати.

 

«Наші війська, бригади, які обороняють Авдіївку, зараз перейшли через контратаки в наступальні дії й рухаються в бік Донецька. Невеликими групами», — повідомив військовий експерт Роман Світан.


Епіцентром найзапекліших боїв стало також село Оріхове, а на Запоріжжі — місто Токмак. Саме до цих населених пунктів після підриву Каховської ГЕС окупанти переправили з Херсонського напрямку свою 20-тисячну армію.

 

Цей марш-кидок красномовно розкрив причину влаштованого екоциду. Наразі там працюють артилерія та далекобійні засоби ураження. Окрім того, від Мелітополя до Токмака і від Токмака до Василівки ЗСУ активно знищують постачання росіян. Окупанти зазнають великих втрат.