Із повітряною тривогою та без ЗНО: як цьогоріч випускаються зі школи українські діти

14.06.2023
Із повітряною тривогою та без ЗНО: як цьогоріч випускаються зі школи українські діти

У Черкасах марш випускників відбувся 9 червня. (Фото Сніжани КАЛЮЖНОЇ з сайту suspilne.media.)

Цього року далеко не всі 11-класники матимуть змогу прощатися зі шкільними стінами під святкові акорди випускного.

 

Багато хто з учнів і досі залишається за кордоном, а в чималої кількості старшокласників через ракетні обстріли немає рідного класу взагалі.

 

Саме тому в Міністерстві освіти дозволили кожному навчальному закладу обирати свій варіант святкування, враховуючи  ситуацію, що склалася в їхньому регіоні.


На Хрещатику в Черкасах іще 9 червня відбувся марш випускників. У столиці департамент освіти і науки КМДА рекомендував провести свято останнього дзвоника 16 червня. Атестати випускникам вручатимуть 21-23 червня.

 

У п’ятницю, 24 червня, пройдуть випускні бали у тих школах, де це можливо. Як повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, наразі МОН рекомендує військовим адміністраціям та школам зважати на безпекову ситуацію та організовувати урочистості відповідно до вимог воєнного стану.

 

«Ми впевнені, що великі святкування у воєнний час є недоречні, — сказав він. — Але й дитинство в дітей забирати не треба».


Минулого тижня в Україні також стартувала основна сесія Національного мультипредметного тесту (НМТ), що на час дії воєнного стану прийшов на зміну колишньому ЗНО (зовнішньому незалежному оцінюванню). Триватиме від 5-го до 23 червня.

 

Випускники, які не встигнуть потрапити на перший етап, зможуть скласти цей же іспит у період додаткової сесії — з 11-го по 24 липня. Цього року знання оцінюють з двох основних предметів — української мови та математики, а також одного на власний вибір: історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика та хімія.


Як показала практика першого тижня проведення НМТ, не всі учні добре ознайомилися з умовами складання іспиту. Чимало випускників покинули аудиторію до завершення сесії. Були й такі, хто намагався знайти відповіді за допомогою телефону, тому їх позбавили права залишитися в аудиторії.


Загалом вступники 2023 року зможуть подати до двадцяти заяв у сукупності на різні факультети вишів, але тільки п’ять із них — на бюджетні місця. Якщо абітурієнт хоче претендувати на державне фінансування, то має скласти НМТ щонайменше на 130 балів.


Через війну багато випускників, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, можуть вступити до вишу дистанційно. Їм також необов’язково писати тести.

 

«НМТ не буде проводитися онлайн, як і не буде проводитися на ТОТ, — повідомила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. — Водночас абітурієнти з ТОТ зможуть, як і минулого року, вступати без результатів НМТ за спеціальною процедурою».


У Міністерстві освіти також визначили перелік спеціальностей, які наразі вкрай необхідні країні, тому матимуть певну підтримку у формі більш вигідного нарахування балів. Також заклади вищої освіти можуть самостійно перерозподіляти максимальні обсяги державного замовлення з будь-яких спеціальностей на користь затребуваних.

 

У списку потрібних — учителі, будівельники, інженери, енергетики, транспортники, приладобудівники, фа­хівці з природничих наук.