Майбутнє варто втілювати вже: які стрічки покажуть на 20-му фестивалі Docudays UA

31.05.2023
Майбутнє варто втілювати вже: які стрічки покажуть на 20-му фестивалі Docudays UA

«Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка. (Фото з сайту docudays.ua.)

Із 2 по 8 червня проходитиме ювілейний — двадцятий — фестиваль документального кіно Docudays UA.

 

Організатори підготували низку спеціальних кіносеансів, з-поміж яких: урочистий показ до відкриття, кураторські співпраці, особливі тематичні фільми, кінопрем’єра на завершення Docudays UA та три глядацькі дні.


Відкриє фестиваль фільм «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко. Це ніби портрет молодого покоління з прифронтових містечок.

 

Похмура реальність не здатна зламати планів героїв і героїнь, які продовжують боротися й сміливо йти назустріч своїм мріям.

 

Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі, де вона змагалася за «Кришталевого ведмедя».


Концепція цьогорічного Docudays UA проголошує: «Образ майбутнього — це те, що нам варто уявляти й втілювати вже зараз». Вона фокусує національний конкурс DOCU/УКРАЇНА.


«Більшість з п’яти фільмів, зібраних у цій програмі, про зов­сім недалеке минуле, яке, однак, стало точкою відліку нової реальності — про початок і перший рік повномасштабного вторгнення. Окупація Маріуполя, життя біженців/-ок в Ужгороді, перший День Незалежності в стані повномасштабної війни, — констатує Дар’я Бассель, координаторка програми DOCU/УКРАЇНА, директорка індустрійної платформи DOCU/ПРО.

 

— Фільми Мстислава Чернова, Дмитра Грешка і Володимира Тихого, кожен на свій штиб, документують прояви війни. Страшно, але багато з того, що їм вдалося вхопити, здається, ми вже починаємо забувати. Відбувається щось нове, і ці події перестають бути частиною нашої повсякденної реальності. Або, можливо, ми свідомо відштовхуємо пам’ять про ці найстрашніші дні й місяці якомога далі, бо так легше?»


Змагатимуться: «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова; «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка, який розповідає про переселенців/-ок, які опинилися в Ужгороді та під керівництвом місцевого режисера ставлять шекспірівську трагедію;  «День Незалежності» Володимира Тихого, який знову використовує прийом побудови наративу в межах «одного дня», як і в попередній стрічці «День українського добровольця»; «Залізні метелики» Романа Любого, які розповідають про обставини збиття літака MH17.

 

Ніби осторонь стоїть фільм «Крихка пам’ять», у якому молодий режисер фіксує втрату пам’яті свого діда, колись відомого й успішного оператора, цим створюючи місток між старим і новим світами, порушуючи питання сили та слабкості життя.


З-поміж особливих подій — спільний із Краківським кінофестивалем показ фільму «Жодних слонів у кімнаті» Клари Клейнінґер. Це буде показ вдячності та солідарності з краківськими друзями, які торік підтримали фестиваль, надавши свій кіномайданчик для показу конкурсної програми DOCU/УКРАЇНА. Стрічка — із цьогорічного національного конкурсу Краківського кінофестивалю.


Також відбудеться показ «Назовні» — стрічки режисерки Ольги Журби про життя підлітка Роми, випускника центру реабілітації для дітей, які позбавлені батьківського піклування. Фільм здобув премію The Willy Brandt Documentary Film Award for Freedom and Human Rights.


Покажуть і фільм  «Коли весна прийшла в Бучу» Міли Тешаєвої та Маркуса Ленца. Він оповідає про щемкий та кропіткий процес відновлення Київщини після деокупації. Картина вже отримала приз глядацьких симпатій у категорії «Найкращий документальний фільм серед­ньої довжини» на кінофестивалі Hot Docs.


Ще однією спеціальною по­дією стане показ фільму «Лариса Кадочникова. Війна» Дмитра Томашпольського. Стрічка зосереджена на змінах, які навесні 2022 р. відбувалися з Києвом і людьми зі сфери мистецтва та культури.

 

До ювілею Docudays UA влаштовується кінопоказ власне про відомий фестиваль. Фільм «П’ятниця, субота, неділя» Катерини Горностай зафіксував роботу фестивальної команди над кіновікендом «Над­звичайний стан», що в листопаді 2022 року відбувся в Києві.


Закриє 20 Docudays UA світова прем’єра нового фільму Сергія Буковського «Іван і Марта». Відверта кінооповідь про життя та творчість видатного українського дисидента, письменника-шістдесятника й літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти здатна зацікавити глядачів різних поколінь.


Ексклюзивно після закриття фестивалю бажаючим випаде нагода відвідати покази у три глядацькі дні: 9–11 червня повторно покажуть стрічки-переможниці конкурсних програм та фестивальні хіти. Усі кінопокази відбуватимуться в Києві у кінотеатрах «Жовтень» та KINO42.


Ювілейний 20-й Docudays UA відбувається за підтримки кількох посольств в Україні: Швеції, Швейцарії, США, Ірландії, Данії, Бразилії, Українського культурного фонду, Польського інституту в Києві та Чеського центру «Київ».

Тетяна МІЩЕНКО