Хочеш працювати? Працюй! Як студентам влаштуватися на хорошу роботу

17.05.2023

Незламними є не лише українські захисники, а й студенти, які в умовах війни не втрачають шансу для особистого розвитку та пошуку роботи задля відбудови України.

 

Саме такого висновку дійшли учасники форуму «Кар’єра незламних», що відбувся в Києві.

 

Представники близько двадцяти компаній, а також Державної служби зайнятості, що долучилися до форуму, розповіли про особливості працевлаштування студентів та дали корисні поради.


У багатьох вищих навчальних закладах набирає обертів дуальна освіта — індивідуальний план роботи у компанії, залежно від потреб бізнесу, що погоджується з університетом. Найчастіше дуальна освіта практикується після другого курсу, коли є базові знання.


А які ж компетенцїї на ринку праці для молоді затребувані зараз та актуальні в майбутньому? Це математика, знання алгоритмів, навички інформаційної гігієни, кібербезпека.

 

Неодмінною вимогою до претендентів на вакансію є хоча б базовий рівень англійської мови. І, звісно, штучний інтелект не замінить здатність до гнучкого мислення, вміння стисло презентувати інформацію, опановувати нові технології, роботу в команді.


«Вивчаючи ринок праці, визначте пріоритети та складіть чесне, без прикрас, резюме та мотиваційний лист спочатку для себе, щоб зрозуміти, чого чекаєте від обраної спеціальності, — радить рекрутер Олег Марченко. — Що може рекрутера зачепити? Практичний, неофіційний досвід роботи навіть не за обраною вакансією. Бажано вказувати свої сторінки у соціальних мережах. Особисто я здебільшого їх проглядаю, щоб дізнатися, чим дихає людина. В резюме не варто писати «стресостійкий» та «комунікабельний». Під час співбесіди наявність чи відсутність цих рис одразу видно. А ще, хоч як би ви вихвалялися успіхами на колишній роботі, рекрутер перевірить інформацію, зателефонувавши туди. Самовдоволення краще пригальмувати, як і бажання догодити всім. Під час щирої розмови можу запропонувати вакансію, яка відповідає характеру, здібностям, компетенціям».


Єдиний портал вакансій Державної служби зайнятості об’єднує шість сайтів, де щодня з’являється кілька сотень вакансій. Окрім того, програма «Власна справа», що діє в рамках урядового проєкту «єРобота» з липня 2022 року, допомагає українцям заснувати новий бізнес із наданням мікрогрантів.

 

За словами директорки Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк, протягом 10 місяців гранти отримали понад 4,5 тисячі українців. Свій бізнес відкривають і студенти.

 

Серед них 19-річний юнак з Рівного, що започаткував кампанію з надання бухгалтерських послуг; студент четвертого курсу з Чернівців, айтівець, який вирішив займатися шиномонтажем.


Як підробіток на літо найчастіше студентам пропонуватимуть вакансії менеджера з продажу, офіціанта, промоутера, кур’єра, продавця, сторожа. І, зрозуміло, цінуються робочі руки на будівництві, фермах, збиранні врожаю.