«Реве та стогне...»: багато років позивні Українського радіо звучали у виконанні акустичної бандури Андрія Бобиря

17.05.2023
«Реве та стогне...»: багато років позивні Українського радіо звучали у виконанні акустичної бандури Андрія Бобиря

Бобир Андрій Матвійович (фото 1970).

Медійники добре пам’ятають українську історію навіть радянських часів.

 

Знаменита мелодія «Реве та стогне Дніпр широкий», виявляється, вперше прозвучала у травні 1943 року на початку радіоефіру одного з підрозділів Українського радіо, що перебував в евакуації під час Другої світової війни.

 

До нападу Німеччини на СРСР радіомовник говорив із Києва. Після перших бойових дій редакцію евакуювали спочатку до Харкова, а потім далі вглиб території СРСР.


«Автор музики на слова «Реве та стогне Дніпр широкий» — композитор Данило Крижанівський. Це дуже важливо, що 80 років в ефірі Українського радіо нашими позивними є ця мелодія. Українське радіо мовило як фронтовий філіал основної української урядової станції імені Тараса Шевченка, їй присвоїли назву «Дніпро». Це був радіопотяг, який складався з близько десяти вагонів, що рухався слідом за фронтом і не раз зазнав бомбардувань. Це була така похідна радіостанція, і колектив журналістів вирішив ідентифікувати її позивними. Дослідники радіомовлення вважають, що запропонував використати мелодію «Реве та стогне Дніпр широкий» журналіст Українського радіо Семен Кушніренко», — розповідає член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, телебачення та цифрові платформи Дмитро Хоркін.


Багато років позивні Українського радіо звучали у виконанні акустичної бандури Андрія Бобиря, розповідає зберігач музею Анатолій Табаченко. 

 

«Сам Андрій Бобир був мобілізований ще на початку війни. Колись він мені розповів свою історію, що служив у винищувальній авіації, й під час служби він своїми руками зробив бандуру і з хлопцями на передовій співав «Реве та стогне Дніпр широкий». Перевозив бандуру в порожнині крила свого літака — як оберіг, що рятує від смерті. І бандура таки врятувала», — розповідає пан Анатолій.


Радіостанція «Дніпро» проіснувала до лютого 1944 року, коли після повернення основного колективу з евакуації до Києва радіостанції об’єднали. За 80 років традиційна мелодія «Реве та стогне Дніпр широкий» кілька разів набувала нових аранжувань, проте основна мелодія залишалася з Українським радіо.