Черкаська письменниця Валентина Коваленко видала збірку поезій війни «Вишіптування мокшанської бешихи»

10.05.2023
Черкаська письменниця Валентина Коваленко видала збірку поезій війни «Вишіптування мокшанської бешихи»

Нова збірка поезій Валентини Коваленко «Вишіптування мокшанської бешихи». (Фото Валентини Коваленко.)

У  Черкасах вийшла у світ збірка поезії війни української письменниці Валентини Коваленко «Вишіптування мокшанської бешихи». Вона на чорно-білих сторінках.


«На чорних сторінках постає наш спільний біль; на білих – наше українське буття, історія душі і духу українського – все  те, що відвойовуємо зараз. Тут також є уривки з моєї повісті «Копанка в бережині», – розповідає «Україні молодій»  Валентина Коваленко.


Як пояснює сама письменниця, таку назву для своєї нової книги, а їх у Валентини Коваленко нині понад 15,  вибрала невипадково. Адже бешиха – в українській мові відома як рожа, червона шкіра, словом, небезпечне інфекційне захворювання.


Бешишнице, бешихо
Мокшанське лихо
Наслане, навіяне
По Вкраїні насіяне,-
Тут тобі зроду, та й не буде сходу!
Тут тобі не стояти,-
Вкраїнської кості не ламати,
Нашої землі не топтати!


За словами пані Валентини схожі замовляння, які звучать нині у її поезії, колись читала її баба-знахарка Олександра Головченко.


Як зазначається у вступному слові до «Вишіптування мокшанської бешихи», у цій збірці автор талановито орудує потужною енергією слова проти сучасної російської навали, викриваючи сутність віковічної загарбницької політики  імперської росії проти України.

 

Поетка вправно, художньо-довершено живопише український світ, що став на прю з ворогом,  через добування помічної сили предківського Слова – замовляння, закликання, нашіптування, молитви, колискові.

 

У поезії Валентини Коваленко – відчуття енергії витокового вогню любови до рідної землі, пізнання себе, прозріння, усвідомлення себе як нащадка величного  українського Роду, що завжди був,  є і буде.


Наразі письменниця планує низку презентацій своєї нової збірки, зокрема, у  Черкасах та Каневі, де читачі будуть донатити для наших воїнів.


«Поезія війни тепер піде межи людей і на фронт до наших захисників. Боремося усіма засобами проти ворожої «бешихи», – підсумовує  Валентина Коваленко і  дякує черкаській  видавчині Юлії Чабаненко за справжнє людське і креативне «проживання» її слова.