Синоптики попередили про ймовірність другої хвилі повені в Україні: коли та де

26.04.2023
Синоптики попередили про ймовірність другої хвилі повені в Україні: коли та де

Через підняття рівня води у Дніпрі, Десні, Сеймі, Прип’яті, Горині та Західному Бузі одразу вісім регіонів країни опинилися у зоні підтоплення.

 

Наразі вода трохи спала, але, за даними пресслужби Укргідроенерго, невдовзі може піднятися знову.

 

Причиною вкотре стануть рясні дощі, які очікуються наприкінці квітня і в перші дні травня.

 

Сьогодні, як повідомляють у ДСНС, гідрологічна ситуація лишається контрольованою, але від паводку й надалі страждають майже півтори тисячі домогосподарств.


Пік цьогорічної повені прийшовся на 22 квітня й неприємно вразив своїм масштабом.

 

Фахівці вже прирівняли теперішню ситуацію з лихом десятирічної давності, коли непрохана вода замалим не піднялася до рівня екологічної катастрофи. Зокрема, у столиці та області було оголошено І рівень небезпеки, жовтий.

 

В Оболонському районі через підвищення рівня води у Дніпрі підтопило парк «Наталка» та Оболонську набережну. 

 

Тут залило всі стежки біля річки та деякі пляжні конструкції. Жителі лівобережних районів Києва також повідомляли про підтоплення підвалів.

 

А в селищі Іванків Вишгородського району внаслідок тривалих дощів розмило дамбу місцевого ставка, тому вода затопила дві вулиці.

 

За інформацією Укргідроенерго, весняне водопілля в Києві — природне явище, але цього року воно більш потужне і стрімке.


У деяких областях річки розлилися так широко, що місцеві жителі змушені були змінити автомобілі на човни.

 

«Підрозділами ДСНС надається допомога Новгород-Сіверській громаді з перевезення до сіл Бирине, Прокопівка. Перевезено 400 людей. Сьогодні розгорнуто пункт у Радулі, працює чотири особи на двох одиницях плавзасобів, — повідомив  заступник начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС у Чернігівській області Олексій Чалишев. — Маємо в наявності болотохід, катер на повітряних подушках, човни та техніку з підвищеною прохідністю».


Жителі Волині чотири місяці поспіль потерпали від паводків, які згодом переросли у потужну квітневу повінь. У підсумку під водою опинилися 17,5 тисячі гектарів території регіону.

 

Найбільше постраждали Ковельський та Камінь-Каширський райони. Сьогодні ситуація залишається складною, але, на щастя, не критичною.


Унаслідок рясних дощів річки різко вийшли з берегів і в Рівненській області, що спричинило загрозу підтоплення майже 77 населених пунктів. Аби попередити лихо, у регіоні цілодобово працюють 72 насосні станції відкачки, сформовано десять аварійних бригад, задіяно спеціальну техніку. Від надмірної води серйозно потерпають поля. Було зафіксовано підтоплення озимини.


Причиною цьогорічних паводків фахів­ці називають насамперед зависоку кількість опадів. Утім екологи, які давно відслідковують давнє вітчизняне лихо, вкотре нагадали про небажання місцевих чиновників професійно вирішувати цю проблему. Ті ж забиті сміттям зливники, які комунальні служби чомусь уперто не бажають чистити, вже стали притчею во язиціх.


Є й вагоміші аргументи. Зокрема, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко повідомила в ефірі телемарафону про те, що однією з причин великої води є не лише природні явища, а й порушення правил користування заплавами, прибережними та водоохоронними смугами.


Одним із таких порушень, за словами київського екоактивіста Михайла Петелицького, є тотальна забудова природних заплав, які здатні зменшувати наслідки повеней.

 

«Піднявши гідронамивом практично увесь лівий берег Дніпра, у Києві створили досить вузький коридор, який не дозволяє річці розливатися на широкі простори, як це було у минулі століття, — написав він у фейсбуці. — У підсумку цілі житлові масиви виросли на місці колишньої заплави Дніпра. Отже, питання наступних повеней у Києві — це не питання, буде чи не буде. Це питання — коли?».