В авангарді: як Велика Британія допомагає Україні давати відсіч росії

26.04.2023
В авангарді: як Велика Британія допомагає Україні давати відсіч росії

Британці з Україною — без варіантів.

На початку березня 2022 року парламент Великої Британії стоячи вітав Україну за мужність і героїзм, виявлені нашим народом у протистоянні з агресією російської федерації.


Ніколи такого не було, щоб у парламент Британії прийшли люди з українськими синьо-жовтими стрічками.

 

І такий підхід та ставлення дозволяють політичній системі, насамперед керівництву Англії, приймати ті рішенні, які у мирний, нормальний час їм не вдалось би втілити.


Окрім парламенту, свою підтримку Україні демонструє і британський король Чарльз IIІ. Він постійно заявляє, що війна проти України розтоптала свободу і зруйнувала життя, а вторгнення росії в Україну загрожує безпеці Європи.


«Лихо війни повернулося в Європу, загарбницька війна проти України принесла неймовірні страждання багатьом невинним людям. Безпека Європи, а також наші демократичні цінності перебувають під загрозою. Але світ не стояв осторонь... ми можемо черпати мужність у нашій єдності», — заявив британський монарх, виступаючи в парламенті.


У лютому він відвідав військовий табір у графстві Вілтшир на півдні Англії, де зустрівся з військовослужбовцями ЗСУ.


Тоді король Чарльз III поспілкувався з українськими військовими й поспостерігав, як вони освоюють британські танки Challenger 2, САУ AS90 та різні види артилерії.


Навчання українських військових у Великій Британії стартувало в липні минулого року. Загалом за шість місяців британські інструктори навчили майже 10 тис. українських військових.

 

У січні цього року Британія запланувала навчання для ще близько 20 тис. українських солдатів і офіцерів.

Для України запланували безпеку

У березні уряд Великої Британії презентував парламенту оновлений інтегрований огляд Integrated Review Refresh 2023 з питань безпеки, оборони, розвитку та закордонної політики. Питання, пов’язані з Україною та російською агресією проти нашої держави, займають у ньому чільне місце.


Як зазначив британський прем’єр-міністр Ріші Сунак, попередній огляд безпеки хоч і передбачив далеко не всі глобальні турбулентності останніх двох років, а все ж допоміг стимулювати рекордні інвестиції в оборону і забезпечив більш активну позицію країни на світовій арені.

 

Такий підхід був відображений у провідному внеску Великої Британії в оборону України — як з погляду власне обсягу оборонної підтримки, так і з погляду провідної ролі, яку відіграла британська сторона у зміцненні міжнародної спільноти.


Коли безпека континенту опинилася під загрозою, британці стали в авангарді його оборони та мають намір зберігати це зобов’язання стільки, скільки це буде потрібно.


Британський прем’єр-міністр зробив висновок, що не можна було повністю передбачити у 2021 році темпів геополітичних змін та масштабів їхнього впливу на Велику Британію та її населення. 

 

Британці дізналися, наскільки події, які починаються за кордоном, можуть мати вплив на їхні життя. Наприклад, незаконне вторгнення росії в Україну, перетворення енерго- та продовольчих поставок на зброю та безвідповідальна ядерна риторика рф.


Ця підтримка народу, всього політичного класу, яку ми спостерігаємо в Британії, дозволяє зробити ті кроки, які зараз робляться: постачання військового озброєння, грандіозна повага і любов британців до нас.

Близькість вікінгів?

Зрозуміло, що Україна розташована не надто далеко від Британії. Зрештою, це частина європейського континенту.


Хоча Україна ще не член Європейського Союзу чи НАТО, однак вона є союзницею європейських держав і тримає прозахідний курс.


Але є ще щось майже невловиме, що змушує британців так трепетно співчувати, а українців — так ледь не по-родинному ставитись до англійців.


Згадаймо, як колишній прем’єр Британії, котрий миттєво став улюбленцем українців, Боріс Джонсон екзистенційно та по-батьківськи турботливо проявляв свою підтримку та любов до нашого народу. Це наштовхнуло любителів історії ще глибше зануритись у її аннали і витягувати звідти прямі й опосередковані докази нашого спільного вікінгівського коріння.


Тож Київ підсвідомо тяжіє до Лондона. Після того, як на початку січня 2022 року в Україну доправили 200 одиниць протитанкової зброї та сюди прибули 30 британських військовослужбовців, щоб навчити українські війська їх використовувати, фраза «Боже, бережи королеву» (це було ще за життя Єлизавети) стала трендом в українському твіттері.


Деякі бари й ресторани Києва пропонували безплатні напої всім, хто мав британський паспорт.

Європейська безпека понад усе

Звісно, Велика Британія виступає проти перекроювання європейських кордонів силою. Вона провадить основний принцип європейської безпеки після Другої світової війни: суверенні нації мають право робити свій власний вибір.


Це називається самовизначенням, і, можливо, найважливішим аспектом цього принципу є те, що кордони не можуть бути змінені вторгненням армій.
Ширші вимоги, великі апетити росії неприйнятні для Британії.


І загалом, не в інтересах Британії чи НАТО, щоб східноєвропейські союзники потрапляли під тінь російського впливу.


Як сказав депутатам британський експрем’єр-міністр Боріс Джонсон: «Ми не можемо відмовлятися від бачення цілісної та вільної Європи, яке з’явилося в ті дивовижні з 1989-го по 1991 роки».


Однак чимало закордонних аналітиків не перестають побоюватись, що війна в Україні потенційно може перекинутись на інші європейські країни.


Водночас Британія разом з іншими провідними державами Заходу чітко усвідомлює, що за цією війною уважно стежить решта світу на всіх континентах.


Деякі автократичні лідери, прискіпливо придивляючись до кожного кроку, оцінюють, наскільки рішуче Захід опирається спробам підірвати територіальну цілісність суверенної нації. Зокрема, як ми вже раніше писали, за трагічними подіями в Україні пильно стежить Пекін, який має плани щодо возз’єднання Тайваню з материковим Китаєм.


Тому з самого початку вторгнення росії в Україну побоювання Британії полягає ще й у тому, що, якщо послабити колективний опір рф, це може стати сигналом для диктаторського пориву лідерів країн, котрі перебувають поза провідними альянсами, з переконанням, що часи, коли західні держави втручалися в інші конфлікти, минули.

Росія налаштована на тривалу війну

Ми не можемо не відзначати допомогу Британії на всіх напрямах. Окрім зазначених, виокремимо ще й постійну роботу легендарної британської розвідки, котра надає неоціненну фактологічну й аналітичну допомогу Україні.

 

Нещодавно британські розвідники зреагували на закон, підписаний напередодні президентом рф володимиром путіним, згідно з яким, електронні повістки у росії прирівнюватимуться до паперових. На думку англійських фахівців, це означає, що росія планує довготривалу війну проти України.


Так само, як і свій аналіз роблять британські високопосадові військові, аби дати Україні інформацію для роздумів і правильного планування стратегічних кроків.


«Війна рф проти України триватиме ще рік», — такий висновок зробив наприкінці лютого цього року міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

 

Мовляв, враховуючи ставлення в рф до своїх солдатів як до гарматного м’яса, очікувати того, що путін швидко відступить, не варто.

Нам би таку чіткість і прозорість стратегії

Влада Британії озвучила чіткі плани, де правдиво та конкретно сформульовано поточну безпекову ситуацію у світі.


Зростаюча перспектива того, що в найближчі роки стан міжнародного середовища безпеки ще більше погіршиться, а державні загрози зростуть і диверсифікуються в Європі та поза її межами, на жаль, нікуди не розсіюються.

 

Ризик ескалації більший, ніж будь-коли за десятиліття. Водночас зростає кількість передових систем озброєння, котрі розробляють, випробовують і приймають на озброєння.

 

Механізми стратегічної стабільності, які допомогли у ХХІ столітті пом’якшити ризики нерозуміння, прорахунку і ненавмисної ескалації, не розвивалися темпами, необхідними для того, щоб поточна конкуренція не переросла в неконтрольований конфлікт.


Тому британський уряд визначив для себе низку пріоритетів зміцнення безпеки, оборони, розвитку та міжнародної політики. Серед них — підтримка оборони та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. 

 

Тобто йдеться не лише про цінності Великої Британії, адже безпека України — це загальна безпека. Вторгнення росії та тривала окупація Грузії, вторгнення та окупація Криму, загрози Великій Британії та спроби знищити Україну є наступами на європейську безпеку.

 

Тому британські партнери вже виділили щонайменше 2,3 мільярда фунтів стерлінгів для підтримки України на другому році війни, доповнюючи попередні внески 2022 року.


Наразі підтримка України у відновленні її суверенітету означає і відмову росії в будь-якій стратегічній вигоді, що вона хоче мати зі свого вторгнення.


В озвученій стратегії британського уряду зазначається також, що, окрім військової, гуманітарної та економічної підтримки, Україна й надалі отримуватиме дипломатичну військово-навчальну допомогу, щоб якнайшвидше відновити свою територіальну цілісність та встановити тривалий мир.

 

У рамках цього британські партнери взяли на себе зобов’язання забезпечити Україну сучасними основними бойовими танками і навчатимуть ще 20 тис. українських солдатів за підтримки дев’яти країн-партнерів.

 

Крім того, британський уряд планує прискорити зусилля з управління ризиками ескалації та підготовки до миру в контексті притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини.

 

Також Британія підтримуватиме важливі гуманітарні програми ООН, такі як Чорноморська зернова ініціатива. У червні цього року Британія має намір стати одним із головних організаторів проведення конференції ООН з відновлення України.


У ширшому сенсі Велика Британія намагатиметься стримати і кинути виклик здатності й намірам росії порушити британську, євроатлантичну і загалом міжнародну безпеку. 

 

Для цього оборона Британії отримає 5 мільярдів фунтів стерлінгів додаткового фінансування протягом двох років, зосередившись на пріоритетних сферах ядерної стійкості та звичайних воєнних запасів.

 

Очікується, що загальні витрати Великої Британії на оборону досягнуть 2,2% ВВП цього року (або 2,29%, включно з підтримкою України).


Загалом, ці зобов’язання збережуть провідні позиції Великої Британії в НАТО і продовжать модернізацію національних збройних сил, яка ще більше зміцнюватиметься в міру того, як засвоюються уроки війни в Україні.