«Вистругувач королів»: чому Зеленський ховає Коломойського від американського правосуддя

26.04.2023
«Вистругувач королів»: чому Зеленський ховає Коломойського від американського правосуддя

Колаж у стилі Коломойського: американська мрія про український добробут.

Днями блискавично пролетіла інформація: український олігарх Ігор Коломойський увійшов до рейтингу мільярдерів за версією «Forbes Україна» як громадянин Ізраїлю. Хто б сумнівався?


Також, згідно з рейтингом Forbes, статус найбагатшого українця зберіг Рінат Ахметов.


Ще один багатій, Геннадій Боголюбов, зайняв сьому позицію. Ігор Коломойський, до речі, посів восьме місце.


Ну й, за свідченням Forbes, усе в порядку у Віктора Пінчука, Вадима Новинського.


Особливо в останнього, молиться ж людина правильно...


А ще зафіксовано зростання благополуччя чинного президента України. Офшори кермують?

Американські слідчі чекають з 2021-го

Наразі прискіплива увага до Ігоря Валерійовича, якого в Америці зачекались у гості слідчі. Адже от-от, у червні, розглядатиметься по суті позов ПриватБанку до ексвласників — Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова...


Загалом, справу про гроші, вкрадені в українських громадян через схеми «Нафтогазу», Укрнафти та ПриватБанку, вже впродовж п’яти років розслідують 100 американських слідчих у п’яти американських штатах.


До речі, щоб не затягував розгляд справи, Лондонський суд зобов’язав Коломойського заплатити 600 тисяч фунтів ($746,7 тис.). Таке рішення ухвалив суддя Трауер (Mr Justice Trower), і саме він у червні 2023 року розглядатиме згадану справу.


Пригадуєте нещодавні інсценування обшуків під кодовою назвою «боротьба з корупцією», котрі проходили й у Коломойського і практично ні на що не вплинули?


Газета «Німецька хвиля» назвала обшук СБУ в квартирі Ігоря Коломойського 1 лютого в Дніпрі «олігарх-шоу» перед самітом Україна—ЄС. Варто додати — запізнілим шоу, бо про санкції, введені проти нього США, держ­секретар Ентоні Блінкен повідомив ще 5 березня 2021 року.

 

Але його почули лише в 2022-му. Минулого року Блінкен п’ять разів зустрічався з Володимиром Зеленським: у Києві — у січні, квітні, травні й вересні, а в грудні — у Вашингтоні, й явно цікавився самопочуттям Коломойського, особливо фінансовим. Станом олігарха також зацікавився в січні 2023 року високий суд Лондона.

З днем народження — дайте грошей!

То чому Зеленський «не дозволяє» Бені виїхати на «лікування» у США? Бо він там має відсидіти кілька пожиттєвих термінів? Транзакція, яку розслідують слідчі в Америці, становить 549 млрд доларів.


Також, імовірно, Зеленський не може видати його органам, тому що, схоже, тоді він сам стане учасником глобальної кримінальної справи.


Свого часу було оприлюднено інформацію, що саме через його офшорні компанії проходило відмивання грошей Коломойського.

 

І, мабуть, іще, крім зазначених оборудок, є чимала кількість компромату в Коломойського на свого «хрещеника».

 

Адже не лише Зеленський знімав відео, на якому він з іншими «кварталівцями» вітають Коломойського з днем народження і, користуючись нагодою, нагадують, що він заборгував їм гроші.

 

Ймовірно, в Коломойського також є якісь відео із Зеленським, котрому їх перегляд не принесе задоволення.


Вочевидь, є ще один важливий нюанс. Для президента Володимира Зеленського Коломойський — «творець королів», як висловлюються британці, — ледь не хрещений батько.

 

Напевне, Зе вважатиме себе Павліком Морозовим, якщо також забажає справедливості, встановленої у Лондоні чи Вашингтоні, за кримінальні транзакції.


Також не варто скидати з рахівниці, що Зеленський до цього часу за звичкою, можливо, користується порадами Коломойського. Ймовірно, сподівається, що Ігор Валерійович вдруге зробить його президентом.

Беннет може змусити Беню

Тож можна зрозуміти Зеленського, наскільки йому складно прийняти єдино правильне рішення. На допомогу йому 4 лютого прийшов колишній прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет, котрий виклав у ютубі свою п’ятигодинну розмову з журналістом Ханоком Даумом.


Увесь цей час вони, звісно, говорили більше про Ізраїль, ніж про Україну. Але та частина бесіди, що стосується України, — дуже цікава.

 

Зокрема, щодо переговорів групи Давида Арахамії, що відбувались у березні 2022 року з московитами, де Беннет брав участь як посередник. За його словами, в нього є 17-18 варіантів мирного договору, котрий тоді обговорювався і куди вносили правки.


Обговорення відбувалось дуже інтенсивно, й договір був би підписаний, якби в перемовини не втрутились глави Великої Британії, Німеччини, США та Франції. Боріс Джонсон вимагав «мочити» ерефію, а не домовлятись із нею.


І ми пам’ятаємо той незапланований і раптовий приїзд в Україну Джонсона. До речі, «УМ» тоді й прогнозувала, що наш британський друг Боріс так зненацька з’явився в Україні, аби вправити мізки чинній владі, щоб не наробила дурниць на тих перемовинах.


Олаф Шольц та Еммануель Макрон зайняли тоді, як висловився Беннет, більш прагматичну позицію.


Президент США Джо Байден запропонував сумістити обидва підходи й зупинити перемовини.


Зрештою, за фактом перемовин війська рф до 1 квітня забрались із Чернігівської, Сумської областей, а також із лівого берега Київщини, де їм, до речі, на відміну від правого берега, оточення та знищення на той момент не загрожувало.


Після цього глава кацапського МЗС Лавров стримано нив, що Арахамія розвів і кинув усю делегацію рф як сліпих кошенят. Імовірно, Арахамія таки підписав якісь документи, в результаті чого окупанти пішли, а далі, викликаючи невдоволення Лаврова, почала працювати схема Джонсона.


При цьому москва опинилась у ситуації, коли вона не може опублікувати папери, підписані Арахімією, оскільки таким чином вона визнає, що хоче відібрати українські території та веде загарбницьку війну за своєю формулою: «мир в обмін на землю».


Але це може зробити Беннет, чим «спалить» москву і водночас, імовірно, обвалить комусь рейтинг в Україні.


Слова Беннета, що, перебуваючи в березні минулого року в москві, він тричі перепитував істоту, котра називає себе путіним, чи збирається воно вбивати Зеленського, й істота відповіла «ні», — мають окремий інтерес.

 

Але є велика ймовірність, що Беннет не опублікує ці чернетки, якщо Коломойський звернеться до посольства США з проханням відкрити йому візу. В іншому разі йому можуть відкрити туди візу примусово.


Поміж усіма хитросплетіннями постачання нам необхідної зброї відстежується зв’язок між ситуацією, котра визріває на фронті, й тим, що швидкість переміщення далекобійних ракет зі США в Україну для великого нашого наступу перебуває у прямій залежності від швидкості переміщення Коломойського з України в США. Відтак жарт про те, що Коломойського можна обміняти в США на атомний авіаносець, — лише частково жарт.


Отже, обшук у Коломойського таки може бути не початком шоу, а його фіналом, у котрому Коломойський усе-таки здійснить подорож до Америки. Бо всесвітня історія занадто сконцентрована на ньому.

США потрібен Коломойський як агент москви?

Окрім грубих порушень правил ведення бізнесу, Коломойський цікавий Білому дому тим, що він як «вистругувач королів» має потужні зв’язки в кремлі. І це Вашингтон хвилює більше, ніж корупційні схеми Бені.


Навесні 2014 року Коломойський і путін взаємно призначили премії за голови один одному. І можна було б повірити у взаємну щирість намірів, якби в москві до січня 2022 року не залишився працювати єдиний з українських журналістів (які поїхали звідти в 2017 році), котрий представляв медіахолдинг Ігоря Коломойського.


Вісім років Беня обіцяв приватизувати тіло путіна, але цього так і не сталось.


Якби путін, як і Коломойський, був євреєм, то вони цілком вкладалися б у сюжет старого анекдоту про двох братів-євреїв, де один вдень збирав пожертви на ЦАХАЛ (Збройні сили Ізраїлю), інший — на інтифаду (збройна боротьба палестинських арабів проти ізраїльтян), а ввечері вони підбивали спільний баланс.


Коли таких фактів стало забагато, то з Коломойським розпрощались не лише Петро Порошенко, а й Борис Філатов, Геннадій Корбан і партія «УКРОП».

 

У результаті грошей в «УКРОПа» не стало, і політсила майже зникла з політикуму, але її лідери вирішили, що краще так, ніж працювати з Коломойським.


Ну а Геннадія Корбана, як відомо, вочевидь, із почуття помсти, котре притаманне Коломойському, ще й позбавили громадянства України.


До цього всього варто доплюсувати талант Коломойського, як ми вже зазначили, бути успішним татом Карлом і з поліна вистругувати «буратінів-королів».


І хоча після великого вторгнення бізнес Коломойського постраждав, однак бажання в нього й надалі «ліпити президентів» та медійні можливості залишились.

 

Щоправда, фінансовий потенціал зробити це ще раз самому суттєво звузився, але москва готова допомогти йому вирішити цю проблему, що й тривожить Вашингтон, Лондон, Париж та Брюссель. До речі, велике герцогство Люксембург також цим занепокоєне.


Отже, на чималу нинішню небезпеку накладаються величезні таланти й можливості Коломойського, що саме по собі є бомбою сповільненої дії під майбутнє нашої держави.


Передбачливий Ігор Валерійович улітку минулого року успішно обміняв паспорт громадянина України на 80 млн грн, що їх прокуратура відмовилась вимагати в нього у справі ПриватБанку.

 

У результаті в Коломойського, котрий, ніби жартома, казав, що в нього не два, а три паспорти, їх залишилось два: Ізраїлю та росії.


Причому в Україні він став іноземцем, через що позбавився можливості голосувати та обиратись, але він вийшов з-під дії закону «Про олігархів».


Тобто, тепер йому точно в Україні не стати «королем», а тому залишається лише їх «робити».


Однак через різні обставини та свій нестерпний характер Коломойський опинився під лупою всесвітньої історії. Та й міжнародне правосуддя вже от-от наздожене безпринципного крутія і комбінатора глобального масштабу, котрий несе загрозу світовому порядку.


Дуже хотілося б вірити, що результат творіння фінансової жадоби Коломойського — президент Володимир Зеленський — бодай через трагічну історію своєї Батьківщини, але нарешті почав усвідомлювати: через своє акторське марнославство, жагу постійного бажання бути на найвідоміших політичних сценах і під нетьмяніючим світлом софітів, — став заручником гри великого маніпулятора, комбінатора, гравця Бені.

 

Того самого, котрому прийнятні домовленості хоч з дияволом, хоч з путіним, аби побільше грошей.


Хотілося б вірити, що Зеленський зрозумів, що його використали.


Але чомусь не віриться...