Світле завтра. Раду Поклітару представив новий балет з музикою Шопена

22.03.2023
Світле завтра. Раду Поклітару представив новий балет з музикою Шопена

Балет "Завтра". (Фото Оксани Зінченко надане театром)

Уперше після початку повномасштабної війни академічний театр «Київ Модерн-балет» показав прем’єру — хореографічну постановку на одну дію «Завтра» на музику Фридерика Шопена.

 

З мелодіями найвідомішого польського композитора, нагадаємо, з початку 2021 року в репертуарі колективу вже є «Дев’ять побачень».


Виставу «Завтра» представили у Києві в рамках вечора одноактних балетів. Відтінили нову постановку балетом з-понад п’ятирічною сценічною історією «Вгору по річці» на музику одного з найупізнаваніших сучасних українських композиторів Олександра Родіна.

 

Елементами старовинного жанру vanitas у цій постановці за оповіданням Фіцджеральда «Загадкова історія Бенджаміна Баттона» алегорично представлено марноту суєти та неоднозначних дій головного героя, життя якого розгортається перед глядачами від старшого віку до дитинства.


Постановником балетів є Раду Поклітару — головний балетмейстер Академічного театру «Київ Модерн-балет», заслужений діяч мистецтв України. 

 

Він каже: «Мені здається, чим яскравішим і світлішим буде культурний продукт, створений під час війни, тим легше буде емоційно кожному пережити цей темний час у нашому житті».


Балет «Завтра» — це хорео­графічна фантазія з жовто-синім світлом і помаранчевою палітрою, сценічна розповідь про тих, хто живе тут і зараз, відчуває швидкоплинність часу і війну, в якій треба перемогти.


«Всепереможна поліфонія руху, музика Шопена, сонячне світло — все це одноактний балет «Завтра». Такої надії, такої спраглості до щастя і Перемоги, перехоплення подиху від емоцій давно не відчувалося у мистецьких творах-рефлексіях на сьогодення», — ділиться враженнями театро­знавиця Ольга Стельмашевська.