Плече друга: як Вінниця допомагає Балаклії оговтатись від рашистської окупації

22.02.2023

Вінницькі волонтери доправили до Балаклії вже другий автобус, який, за інформацією мерії, поєднає центр міста із залізничним вокзалом.

 

У рамках проєкту «Разом» сюди також прибули десятки коробок з україномовними книгами і різної потужності обігрівачі.


Містом-другом для Балаклії Вінниця стала у жовтні минулого року. З того часу, окрім згаданих «маршруток», сюди привезли тонни гуманітарного вантажу — від одягу до потужних генераторів.

 

Вінницька міськрада також виділила деокупованій громаді 10 мільйонів гривень субвенції для відновлення об’єктів житлово-комунального господарства, соціальної сфери міста та підготовки територіальної громади до опалювального сезону.


По допомогу жителі Харківщини звернулися до вінничан самі, оскільки обсяг проблем, що виникли після звільнення регіону від рашистів, виявився непідйомним.

 

«Балаклійці пів року перебували під російським ярмом, — повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Я спілкувався з нинішньою головою військової адміністрації. Там усе непросто. Мер-колаборант утік, покинув громаду. Немає тепла, світла. Обладнання в лікарнях порозкрадали, вивезли в росію. З дитячих садочків і шкіл усе цінне майно росіяни також повивозили. Люди там у складній ситуації».


Проєкт «Разом» стартував у жовтні минулого року, коли в рамках відомого «Культурного десанту» музиканти Коля Сєрга, Саша Чемеров і скрипаль Мойсей Бондаренко зіграли біля вінницької Вежі благодійний концерт.

 

Тоді й було оголошено збір речей та коштів для деокупованої Балаклійської громади, що триває далі.


«Ми збираємо теплі речі, пледи, свічки, велосипеди, мобільні телефони, велику кількість дитячих речей. Усього — близько 30 кубів допомоги, — повідомила координаторка проєкту «Вінниця–Балаклія», співзасновниця волонтерського центру «Шахіна» Олена Стеценко. — Ми спілкуємося з місцевими волонтерами і розуміємо, наскільки балаклійцям потрібна ця допомога, адже люди були в окупації понад шість місяців».