У МОК планують допустити російських атлетів до Олімпіади-2024: Україна може оголосити бойкот

01.02.2023
У МОК планують допустити російських атлетів до Олімпіади-2024: Україна може оголосити бойкот

Українські олімпійці можуть пропустити Олімпійські ігри-2024 в Парижі. (Фото з сайту focus.ua.)

Українська держава всерйоз розглядає можливість бойкоту наступної літньої Олімпіади, котру в 2024 році прийматиме Париж.

 

Такий крок може стати відповіддю нашої країни на рішення МОК допустити до майбутніх Ігор у нейтральному статусі атлетів із росії та білорусі.


«Третього лютого буде проведено позачергову асамблею НОК України щодо можливого бойкоту Олімпійських ігор у Парижі 2024 року в разі дозволу російським та білоруським спортсменам повернутися на міжнародні спортивні арени до припинення агресії росії проти України. Вочевидь, усе йде до того, що їх повернуть... тож ця подія матиме серйозні наслідки», – повідомив народний депутат України, олімпійський чемпіон Токіо-2020 Жан Беленюк.


Водночас очільник МОК Томас Бах наголошує, що жодному спортсмену не можна перешкоджати брати участь у змаганнях лише через його паспорт.

 

При цьому, за його твердженням, для російських та білоруських повпредів буде  встановлено чіткі правила допуску до Олімпійських ігор.

 

«Лише спортсмени, які повністю дотримуються Олімпійської хартії, можуть брати участь у змаганнях. Це означає, що, по-перше, змагатися можуть лише ті, хто не виступав проти миротворчої місії МОК, активно підтримуючи війну в Україні, по-друге, лише ті спортсмени, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу та всіх відповідних антидопінгових правил і положень», — підкреслює позицію МОК Бах.


Власне, ідею допустити російських та білоруських спортсменів до участі в літніх Олімпійських іграх-2024 під нейтральним прапором одним із перших виголосив президент Франції Еммануель Макрон. Не проти такого розвитку подій, як свідчить видання The Wall Street Journal, і Олімпійський та Паралімпійський комітети США.


«США підтримують повернення спортсменів до змагань, до яких вони готувалися все своє життя. Водночас ми категорично проти того, щоб спортсмени повернулися під національними прапорами країн, уряди яких перебувають під санкціями», — заявила голова комітету Сюзанна Лайонс.


Томас Бах каже, що питання участі спортсменів дуже відрізняється від питання санкцій. «Нам потрібно вивчити шляхи подолання цієї дилеми», — зазначає очільник МОК.


Натомість президент України Володимир Зеленський переконаний, що МОК рухається хибним шляхом: «Намагання Міжнародного олімпійського комітету повернути російських спортсменів на змагання та Олімпійські ігри — це намагання сказати всьому світу, ніби терор може бути чимось прийнятним. Ніби можна заплющити очі на те, що Росія робить із Херсоном, із Харковом, із Бахмутом та Авдіївкою», — наголошує глава Української держави й додає, що своє бачення ситуації виклав у листі президенту Франції Еммануелю Макрону, де закликав організаторів паризької Олімпіади не дозволити росії використовувати Ігри чи будь-яку іншу міжнародну спортивну подію для пропаганди агресії чи свого дер­жавного шовінізму.