«Памфір»: прокат стрічки режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука перенесли на березень

18.01.2023
«Памфір»: прокат стрічки режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука перенесли на березень

Найстрашніші маски не обрядового свята, а реального життя. (Фото компанії Film.UA Distribution.)

Особливо в період повномасштабної війни українському кіно на своїй території дуже складно пробитися звичним шляхом у кінотеатри, бо навіть якщо намагаються працювати такі загалом нечисельні заклади ще до масштабних руйнувань від російської зброї — то однак на заваді стають вимушені перерви через сигнали повітряної тривоги та вимикання світла.

 

Тільки-но стало відомо, що запланований на 19 січня старт прокату стрічки «Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, болючі соціальні події якої крутяться навколо зимового колоритного свята Маланки на Буковині, перенесли на 23 березня.


«Памфір» став одним з 23 ігрових фільмів, які відібрали для участі у Двотижневику режисерів у рамках 75-го Каннського міжнародного фестивалю, який відбувався у другій половині травня 2022 року.

Дивлячись це кіно, згадуєш «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова — у ньому так само філігранно передається прихована від сторонніх правда життя у контексті збережених традицій, де намагаються в одній конкретній сім’ї плекати любов: до дружини, чоловіка, сина, матері і батька, Бога. А на перепоні можуть стати стежки контрабанди цигарок за кордон, які контролюються мафією, очолюваною місцевою владою.


Акторка Олена Хохлаткіна — виконавиця ролі матері головного героя, який має прізвисько Памфір, так розповідає про зйомки: «Дев’ять місяців, весь знімальний період — це було прекрасне творче життя, незважаючи на перерви на локдаун. У нас спочатку були експедиції, чого, власне, зараз ніхто не практикує. Нам, усій кіносім’ї за сценарієм, організували проживання в Івано-Франківській і Чернівецькій областях у середовищі, про яке потім знімали фільм. Локаціями були і прикордонна застава, де я як героїня стрічки працювала, і завод — для іншої героїні. Ще — будинок, де ми жили з батьком головного героя. Ми мали змогу всотувати у себе місцевий колорит, надихатися горами».


У 2019 році «Памфір» став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно та отримав державну фінансову підтримку.

 

Стрічка також отримала підтримку Польського інституту кіно (PISF), швейцарського фонду Visions Sud Est, одного з найвідоміших європейських фондів, які фінансують експериментальне кіно — Hubert Bals Fund, французького національного центру кіно — CNC Aide aux cinemas du monde, міжнародного фонду Goteborg Film Fund та Чернівецької облдержадміністрації. У ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Іван Шаран, Олександр Ярема, Римма Зюбіна, Олексій Лейбюк.