Полтавка з паляницею і багато балету: Національна опера відзначатиме й День соборності

04.01.2023

У перший місяць нового року Національна опера України укріплює щойно запроваджену традицію загадувати бажання під час балету «Снігова королева», який відтепер показують у Києві без музики російських композиторів.

 

Коли на сцені льодові брили перетворюються на квіти, а Кай і Герда ніжно поєднуються у поцілунку — кожен глядач може подумати про справдження найпотаємнішого.

 

Хоча є бажання — одне для всіх, і його здійснення має стати винагородою за стійкість та мужність для всієї України.


Тож оновлений балет «Снігова королева» можна ще дивитися на сцені Національної опери щодня у Києві ще до кінця першого тижня нового року.

 

Кількість глядачів у залі все ще обмежена (лише 450 осіб). У разі вимкнення світла є резервне живлення.


Ще можна встигнути у незвичайну фотозону — український різдвяний вертеп.

 

Автори інсталяції — команда постановної частини театру на чолі з головним художником Марією Левитською.


За участі Людмили Монастирської, Тараса Штонди, Ольги Нагорної, Андрія Маслакова, Алли Позняк, Христини Шишпор, Ольги Кіф’як-фон-Краймер, Олександра Скулкіна 7 січня відбудеться традиційний Різдвяний концерт.
Далі плануються такі вистави.

 

13 січня — «Віденський вальс», де звучить музика таких композиторів: Йоган Штраус (батько), Йозеф Штраус, Йоган Штраус (син), у постановці Аніко Рехвіашвілі.

 

Це перший авторський багатоактний балет, створений балетмейстеркою в 2001 році. «Віденський вальс» залишається однією з найпопулярніших та найулюбленіших глядачами вистав Національної опери України.


Перлину українського оперного мистецтва «Наталку Полтавку» Миколи Лисенка покажуть 14 січня. Ця опера сповнена гумору, танців та фольклору. Відома історія кохання підніме настрій і навіть здивує.

 

Музична редакція Мирослава Скорика. Сценічна редакція Анатолія Солов’яненка.


Композитора свого часу привабив сюжет «Наталки Полтавки» Івана Котляревського щирим розкриттям життя простого народу, реалістичним відображенням народного побуту.

 

Утім навіть у класичні твори час вносить свої вкраплення. Так, у виставу зайшов відомий мем про паляницю.


15 січня — балет з музикою Моцарта «Весілля Фігаро». 20 січня — балет Левенсхольда «Сильфіда». 21 січня — романтичний балет А. Адана «Корсар» з використанням музики Лео Деліба у постановці Віктора Яременка давно став прикрасою репертуару театру.

 

27 січня для шанувальників української класики — «Лісова пісня» Михайла Скорульського.


Окремо нагадаємо про «Сильфіду» — це не просто один з кращих романтичних балетів. Йому випало започаткувати той великий перелік творів, які склали цілу епоху в хореографічному мистецтві і до яких через багато років знову і знову звертаються балетмейстери, черпаючи натхнення і творчу наснагу.


До Дня Соборності України 22 січня на сцені Національної опери України звучатиме знаменита 9-та симфонія Бетховена.


Опера «Травіата» Джузеппе Верді у постановці Анатолія Солов’яненка, прем’єра якої відбулася наприкінці жовтня минулого року, знову розхвилює глядачів 28 січня.

 

«Ми прагнемо до живого театру. Так само, як і герої, глядачі повинні усвідомити наприкінці вистави, що багато віддали б за те, щоб відмотати плівку життя та опинитися у першій дії», — цитує пресслужба театру Анатолія Солов’яненка.