Перегони максималістів: «Дніпро-1» продовжує утримувати лідерство в ЧУ

09.11.2022
Перегони максималістів: «Дніпро-1» продовжує утримувати лідерство в ЧУ

Резервісти «Шахтаря» гідно проявили себе в матчі проти «Інгульця». (Фото з сайту shakhtar.com.)

Перш ніж команди УПЛ підуть на зимові канікули, впродовж наступних двох тижнів їм іще доведеться зіграти по чотири поєдинки.

 

Такий насичений графік — додаткове випробування для команд, які ведуть боротьбу за високі місця в турнірній таблиці.

 

Без сумніву, більше шансів пройти цю смугу перешкод з мінімальними втратами матимуть команди з довгою лавою запасних.

 

Максимальне ж навантаження в цьому листопадовому вихорі ігор випало на учасників єврокубків, яким доводиться грати по три поєдинки за сім днів.
    

А чи не головною запорукою успіху в цих обставинах є якісна кадрова ротація. Після розгрому в Лейпцигу, в заключному турі Ліги чемпіонів очільник «Шахтаря» Ігор Йовічевич дозволив перепочити лідерам своєї команди й у матчі УПЛ проти «Інгульця» дав зіграти чималій кількості резервістів.
    

Хлопці свого наставника не підвели й упевнено розібралися з суперником, здатним на справжні сюрпризи. Кілька тижнів тому підопічні Сергія Лавриненка створили сенсацію, ставши першими, кому в національному чемпіонаті вдалося відібрати очки у лідера — «Дніпра-1».
    

Утім створити неприємності «модернізованому» «Шахтарю» гравцям «Інгульця» не вдалося.

 

«Хотілося зіграти трохи краще», — зітхав після розгрому (0:3) Сергій Лавриненко.
    

Натомість керманич «помаранчево-чорних» радів за результат та своїх молодих підопічних, які потішили його своєю грою: «Є низка футболістів, які показали сьогодні, що ми можемо на них розраховувати. Вони заслуговують грати значно більше, ніж грають, тому що їхні якості, характер, щоденна робота змушують мене давати їм більше шансів. Із одним складом неможливо виграти чемпіонат — потрібен колектив. У нас дуже насичений графік. Тож я щасливий за нашу команду. Три очки є важливими для виконання наших цілей, що ми собі ставимо».
    

А плани у «гірників» на ЧУ, як завжди, максимальні. Щоправда, легко «Шахтарю» в нинішньому розіграші точно не буде. Щільність команд у верхній частині турнірної таблиці досить висока — кожному претенденту на призові місця та путівку до Європи очки потрібні як повітря.
    

«Усі команди додають, буде дуже цікаво», — Ігор Йовічевич передбачає інтригу в чемпіонській гонці. А перший серйозний виклик для флагмана — впевнене лідерство «Дніпра-1».

 

«Попри насичений ігровий графік та брак часу для відновлення, прагнемо в кожній грі досягати максимального результату», — каже голов­ний тренер «Дніпра-1» Олександр Кучер.
    

У дніпровському клубі добре розуміють зростаючу напругу наприкінці першої частини чемпіонату і, аби убезпечитися від небажаних форс-мажорів, уперше в сезоні проводитимуть поєдинок національної першості (на виїзді, проти «Колоса») під наглядом системи VAR.
    

Як раніше розповідав президент УАФ Андрій Павелко, в нинішньому чемпіонаті відео­асистент рефері гарантовано працює лише на одному з матчів туру. Якому саме — обирає комітет арбітрів.

 

Використання ж двох інших фургонів VAR можливе лише за умови, коли клуби беруть на себе фінансові витрати, пов’язані з його логістикою та функціонуванням.

 

При цьому, за словами очільника вітчизняного футбольного господарства, вже в наступному сезоні (за умови, якщо закінчиться війна) система VAR зможе охопити своєю увагою всі без винятку поєдинки.
    

А те, що учасники нинішнього чемпіонату, мабуть, не проти постійного застосування VAR, свідчать критичні слова, пов’язані з призначенням пенальті в 11-му турі, котрих, до слова, було аж вісім.

 

Скажімо, в поєдинку «Олександрія» — «Колос» (4:1 ) було призначено три 11-метрові удари, і, як свідчить голова комітету арбітрів УАФ італієць Нікола Ріццолі, всі вони мали сумнівне підґрунтя.
    

Водночас у грі «Чорноморця» та «Динамо» арбітр двічі вказував на позначку. При цьому наставник одеситів Роман Григорчук згадав і про інші поєдинки, в яких судді призначали пенальті у ворота його команди.

 

«В нас були матчі, коли нам не дали три пенальті. У наші ворота поставили, а в інші — ні», — бідкався наставник «моряків».

 

Хоча тренер визнає, що відсутність результату (а «Чорноморець» із трьома очками посідає останнє місце) — це далеко не суддівська проблема.

 

«Я не можу сказати, що ми погано граємо, що не викладаємося на футбольному полі. Але розумію, що мої слова не мають жодного значення. У спорті значення має лише одне — результат. А щоб цей результат був, потрібно забивати м’ячі та не припускатися помилок в обороні, після яких нам забиває суперник. Мені соромно перед одеською футбольною спільнотою за таку гру», — заявив Григорчук після домашньої поразки «Динамо» — 0:3.
    

А очільник «біло-синіх» Мірча Луческу запевнив, що після завершення виступів на євроарені «Динамо» отримає більше часу на підготовку до матчів і демонструватиме значно кращий результат у національному чемпіонаті.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 11-й тур.
    

«Ворскла» — «Львів» — 1:0, «Зоря» — «Металіст» — 3:2, «Олександрія» — «Колос» — 4:1, «Шахтар» — «Інгулець» — 3:0, «Металіст-1925» — «Верес» — 1:4, «Дніпро-1» — «Минай» — 3:1, «Чорноморець» — «Динамо» — 0:3, «Рух» — «Кривбас» — 2:1.
    

Турнірне становище: «Дніпро-1» — 28 (10 матчів), «Шахтар» — 23 (9), «Зоря» — 22 (10), «Олександрія» — 20 (9), «Верес» — 17 (11), «Динамо» — 16 (9), «Колос» — 15 (10), «Металіст» — 14 (10), «Ворскла» — 14 (11), «Рух» — 11 (10), «Металіст-1925» — 10 (10), «Минай» — 9 (10), «Кривбас», «Львів» — 6 (10), «Інгулець» — 4 (9), «Чорноморець» — 3 (10).