«У захваті від жереба». Збірна України буде пробиватись на ЧЄ-2024 через італійців і англійців

19.10.2022
«У захваті від жереба». Збірна України буде пробиватись на ЧЄ-2024 через італійців і англійців

Головний тренер збірної України Олександр Петраков без зайвих емоцій оцінив жеребкування відбору на ЧЄ-2024. (Фото з сайту espreso.tv.)

«Потрібно рухатися далі, нічого страшного не сталося», — так відреагував на відсутність результату в заключному матчі Ліги націй-2022/2023 капітан збірної України Андрій Ярмоленко.

 

А час на місці й справді не стоїть. Не змігши потрапити до еліти континентального футболу в Лізі націй, зустрітися з найсильнішими збірними Старого світу «синьо-жовті» тепер зможуть в іншому турнірі — у відборі на ЧЄ-2024.


Минулими вихідними збірна України дізналася про суперників по кваліфікації на майбутнє Євро, поєдинки котрої розпочнуться навесні наступного року.


«Я впевнений, що всі вболівальники в захваті від такого жереба. Мої колеги з інших футбольних асоціацій говорять, що це «група смерті». Але я вважаю, що це можливість для наших футболістів і нашої країни показати всьому світу, що ми не боїмося гучних імен і готові дати бій. Я впевнений, що тільки результати в цій групі покажуть, був цей жереб гарним чи поганим», — так оцінив групу української збірної президент УАФ Андрій Павелко.


Опинившись під час процедури жеребкування в третьому кошику, в підсумку збірна України вийшла на побачення з двома потужними грандами континентального футболу — національними командами Італії та Англії, фіналістами ЧЄ-2020. Північна Македонія та Мальта також опонуватимуть «синьо-жовтим».


Як свідчить наставник македонців Благоя Мілевськи, складнішої групи годі було й чекати.

 

«Це серйозний виклик. Ми отримали найскладнішу групу з усіх можливих. Якби ми самі підбирали для себе можливу «групу смерті», то не змогли б підібрати сильніших суперників. Утім ми до такого звикли. Група страшенно складна. Нам треба вірити в себе», — заявив наставник Північної Македонії, котру, нагадаємо, українські збірники мінімально переграли у фінальній частині Євро-2020.


«Попередні покоління футболістів збірної є для нас прикладом того, як протистояти таким сильним суперникам. Боятися нікого не треба. Зробимо все, від нас залежне», — головний тренер синьо-жовтої команди Олександр Петраков визнає, що у відборі на ЧЄ-2024 вітчизняним збірникам буде дуже непросто, адже за прямі путівки на континентальний форум їм доведеться суперничати одразу з двома фіналістами минулого Євро.


Наставник української збірної наголошує: «Уся боротьба попереду, рук не опускаємо. Мотивація буде на найвищому рівні. Хлопці й хотіли таких суперників».


А згідно з регламентом, на ЧЄ-2024 до Німеччини потраплять переможці та другі команди десяти відбіркових груп.

 

Три останні путівки на майбутнє Євро будуть розіграні в стикових матчах, учасники котрих визначаться за підсумками Ліги націй-2022/2023.


Свій змагальний шлях у відборі на ЧЄ-2024 збірна України розпочне гостьовим матчем проти Англії, а закінчить удома, поєдинком з італійцями.


«Усі хлопці хочуть, щоб закінчилася війна й ми зіграли на своїх стадіонах. Хочеться провести поєдинки відбіркового турніру в рідній країні», — наголошує Петраков.


До слова, контракт головного тренера синьо-жовтої команди з УАФ закінчується наприкінці поточного року.

 

Результати своєї роботи Олександр Петраков уже виклав на засіданні виконкому Асоціації й тепер чекає на рішення комітету збірних, який, за словами президента УАФ Андрія Павелка, має запропонувати керівництву вітчизняного футболу «подальші кроки» в тренерському питанні.


Тим часом Україна стала однїєю з претенденток на проведення чемпіонату світу 2030 року. Нашу країну долучили до спільної іспансько-португальської заявки.

 

У Королівській федерації футболу Іспанії повідомили, що спільна заявка з Україною — це сигнал про єдність, солідарність та щедрість із боку всього європейського футболу.

 

А президент України Володимир Зеленський у свою чергу наголосив: «Спільна заявка Іспанії, Португалії та України на проведення чемпіонату світу з футболу-2030 — більше, ніж символ віри у нашу спільну перемогу. Україна вистоїть, переможе та відбудується завдяки солідарності партнерів».