Національний будинок музики представив старовинне виконання «Вечірньої» Клаудіо Монтеверді

14.09.2022
Національний будинок музики представив старовинне виконання «Вечірньої» Клаудіо Монтеверді

Уже рік Національний будинок музики проводить концерти на різних майданчиках. (Фото надані Національним будинком музики.)

Великим міжнародним проєктом 42-й сезон відкрив у Києві Національний будинок музики.

 

Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського з італійським диригентом Антоніо Греко виконав у філармонії рідкісну для українських концертних залів «Вечірню» Клаудіо Монтеверді (Vespro della Beata Vergine ) у восьми частинах.


Бездоганне виконання написаної 1610 року безпрецедентної за масштабами, сміливістю задуму, змістовністю та пишністю звучання хору й оркестру партитури XVII століття зачарувало вщерть наповнену київську залу.

 

Твір звучав згідно з правилами історично поінформованого виконавства, тобто максимально наближено до задуму композитора та стилю музики XVII століття. За партію органа-позитива та клавесина відповідала відома виконавиця і дослідниця старовинної музики Наталія Фоменко.

 

Для автентичності звучання у концерті були залучені й духові історичні інструменти: корнети (італійські виконавці — Етьєн Асселін та Філіппо Каландрі, а також хроматичні поздовжні флейти (Олег Довгаль та Ірина Гільязова).


Успіх концертові гарантувала участь у ньому Антоніо Греко — народженого там, де і Клаудіо Монтеверді, в італійській Кремоні (батьківщина Клаудіо Монтеверді), все­світньо визнаного фахівця з виконання старовинної музики, хормейстера і диригента.

 

Ще у 1993 році він заснував хор Costanzo Porta, який швидко отримав визнання на міжнародних конкурсах, фестивалях і спільних проєктах разом з найвідомішими колективами, що спеціалізуються на історично поінформованому виконавстві.

 

У 2000 році досвід хору та його експертність у музиці епох Ренесансу та Бароко дозволили розширитися до формату освітнього центру — так утворилася Школа музики та хорового співу Costanzo Porta. Пізніше, у 2004 році, був утворений ансамбль з історичних інструментів — Cremona Antiqua Orchestra.


Генеральний партнер нашого відкриття сезону і подальших творчих планів з розвитку української культури — сила і незламність воїнів ЗСУ, зазначають у Національному будинку музики, органної та камерної.

 

Ця повна назва дає розуміння, що йдеться про державну організацію, яка розміщувалася у столичному Миколаївському костелі до того, як там у ніч із 3 на 4 вересня 2021 року  сталася руйнівна пожежа пам’ятки національного значення — будівлі, зведеної у 1909-му відомим архітектором Владиславом Городецьким.


Тож уже рік Національний будинок  музики проводить концерти на різних майданчиках. Наступний — «Класика. Найкраще» відбудеться 18 вересня в Андріївській церкві, як і «Наодинці з вічністю» 25 числа. Знову в Національній філармонії — «Музика королівського феєрверку» 22 вересня. Ще через день у Київському будинку вчених відбудеться концерт «Роман Лопатинський. Присвята Брамсу».