Переписуючи історію: українські волейболісти вперше пробилися до топ-8 збірних чемпіонату світу

07.09.2022
Переписуючи історію: українські волейболісти вперше пробилися до топ-8 збірних чемпіонату світу

Українські волейболісти напрочуд успішно виступають на ЧС-2022 у Польщі. (Фото www.fvu.in.ua.)

Делегуючи на чемпіонат світу замість дискваліфікованих росіян збірну України, організатори «мундіалю» однозначно заявили, що не будуть проводити повторного жеребкування й просто віддадуть «синьо-жовтим» місце першої сіяної команди в квартеті А.

 

Й одразу слід визнати, що цей факт істотним чином вплинув на турнірну долю команди Угіса Крастіньша на чемпіонаті світу-2022, можна сказати, підштовхнув її до масштабних звершень.


Свої виступи на «мундіалі» українські волейболісти розпочали поразкою потужній збірній Сербії, проте надалі «синьо-жовті» більше не програвали, підтверджуючи таким чином наданий організаторами свій високий номер посіву.


Як і належить рейтинговій команді, спочатку підопічні Крастіньша здобули перепустку до «плей-оф» ЧС, а згодом стали авторами мінісенсації, вибивши з розіграшу на шляху до чвертьфіналу амбітну збірну Нідерландів.

 

Відтак уперше в своїй історії збірна України пробилася до вісімки найсильніших команд «мундіалю». І тепер за місце в «топ-4» на неї чекає зустріч із командою Словенії.

 

«Це неймовірно. Дуже радий за команду, хлопців. Часом навіть не вірилося: коли виходили в матчі вперед, зупиняв себе, говорив: «Не поспішай, граємо кожен м’яч, а далі подивимося». Не треба було думати заздалегідь про перемогу, це дуже небезпечно. А хлопці, незважаючи на такий емоційний фон, витримали напруження — від першого м’яча до останнього», — поділився відчуттями від історичного досягнення своїх підопічних Угіс Крастіньш.


Незважаючи на свій значно вищий рейтинг у світовому табелі про ранги та безперечно більший досвід виступів на планетарних форумах, збірна Нідерландів не змогла практично нічого протиставити українській команді, котра після 24-річної перерви вперше грала у фінальній частині ЧС.


Угіс Крастіньш добре вивчив суперника «синьо-жовтих» по чвертьфіналу, особливо гру натуралізованого лідера «помаранчевих» Німіра Абдель-Азіза. І хоча свої десять очок той набрав, проте для загального успіху їх виявилося абсолютно мало.


Що казати, коли в кожному з трьох програних сетів нідерландцям не вдалося перетнути гросмейстерську межу в 20 очок. По суті, Абдель-Азіз діяв проти «синьо-жовтих» самотужки, натомість у складі української збірної одразу четверо гравців набрали в матчі десять та більше результативних балів. За словами Крастіньша, вирішальним у матчі стали зібраність та холоднокровність його підопічних.

 

«Усі нерви ми залишили на ранковому тренуванні. І добре, що у нас був додатковий день для відпочинку, адже на груповому етапі всі ігри були рівні та емоційні», — пояснив складові успіху латвійський наставник українських волейболістів.


Зазначимо, що в заключному турі групового етапу «синьо-жовті» провели непростий поєдинок проти збірної Пуерто-Ріко. Отримавши, здавалося б, нескладного суперника, українські волейболісти серйозно полоскотали собі та своїм уболівальникам нерви. Віддавши аутсайдеру групи перший сет, підопічні Крастіньша мусили наздоганяти опонента, для чого довелося зібрати всі сили в кулак.