Звуки Бучі й акценти осені: Національна філармонія рясніє творами українських композиторів

01.09.2022
Звуки Бучі й акценти осені: Національна філармонія рясніє творами українських композиторів

Традиційно честь відкрити сезон має філармонічний симфонічний оркестр. Диригент — Микола Дядюра.

Національна філармонія розпочинає 159-й концерт­ний сезон.

 

Війна не лише внесла свої корективи у програми концертів, а й унеможливила сам процес їх планування. Принаймні на довгі дистанції.

 

У чому особливість нового сезону і чого чекати — розповідає Олена Зеніна, помічниця художнього керівника філармонії.


«Сезону як такого немає. Раніше ми планували на десять місяців уперед, з вересня до червня. Зараз завершуємо формувати жовтень. Фактично йдеться про два найближчі місяці. Гастролерів не буде. За винятком тих зарубіжних артистів, які самі виявили бажання у нас виступити. В основному працюємо з нашими київськими колективами й солістами. Ефект різноманітності виникає за рахунок нових програм», — повідомила Олена Зеніна.


Багато у філармонії у Києві виконуватиметься української музики. Так, 16 вересня відбудеться світова прем’єра твору Вікторії Польової «Буча. Lacrimosa», приуроченого пам’яті трагічно загиблих від рук російських окупантів українців. Виконуватиме Національний симфонічний оркестр України, яким диригуватиме Володимир Сіренко.


А вже наступного дня у межах фестивалю камерної музики «Камерні акценти осені» презентують програму «Чорне намисто». Її представлятимуть Київський камерний оркестр (диригентка Наталія Пономарчук) & ­художниця Zinaida, поєднавши відео та інсталяції з музикою сучасних українських композиторок: Алли Загайкевич, Вікторії Польової, Любави Сидоренко, Анни Корсун.


Концерт до 80-річного ювілею Євгена Станковича влаштує Національний ансамбль солістів «Київська камерата» 19 вересня, у день народження Маестро. Диригуватиме Валерій Матюхін.

 

Твори цього відомого українського композитора також звучатимуть 24 вересня в концерті у рамках відкриття Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест».


«Є дуже складна річ: відсутність у наших оркестрах багатьох музикантів — чимало виїхали за кордон, – продовжує Олена Зеніна. — Ми змушені працювати із замінами, що дуже ускладнює роботу. Не кажучи вже про те, що під час повітряних тривог зобов’язані переривати концерти. Виняток — камерні концерти у Музичному салоні, що слугує і як концерт­ний зал, і як укриття».


Традиційно честь відкрити сезон має філармонічний симфонічний оркестр. Диригент — Микола Дядюра. У концерті-відкритті 2 вересня прозвучить «Героїчна» симфонія Людвіга ван Бетховена та «Святий Боже» для симфонічного оркестру (прем’єра в Україні!) сучасного українського композитора Олександра Родіна.


У Колонному залі філармонії дотримуються кількісного обмеження аудиторії: реалізують лише 160 квитків. У серпні починали концерти о 17.00, підлаштовуючись під режим комендантської години. Із вересня вирішили починати концертування у Колонному залі о 18.00, а всі заходи у Музичному салоні — на годину раніше.