Золоті «грації»: українські синхроністки виграли медальний залік Євро з водних видів

18.08.2022
Золоті «грації»: українські синхроністки виграли медальний залік Євро з водних видів

Марта Фєдіна здобула вже чотири золота на ЧЄ-2022 з водних видів спорту в Римі. (Фото: AP.Фото з сайту zaxid.net.)

Після надуспішного чемпіонату світу з водних видів спорту, де українська збірна завоювала десять нагород, не менш вдало виступають наші «водники» і на континентальному форумі.
    

Справжніми тріумфаторками ЧЄ у Римі стали наші представниці артистичного плавання, які за відсутності Росії не залишили жодних шансів іншим конкуренткам, завоювавши вісім золотих медалей: у кожній дисципліні, в якій брали участь.

 

При цьому в усіх командних виступах України брали участь лідерки збірної Марта Фєдіна та Марина й Владислава Алексіїви, які стали чемпіонками Європи й у соло та дуетпрограмах.
    

Таким чином, «синьо-жовті» вперше виграли вісім чемпіонських титулів і вперше очолили медальний залік. «Слава Україні. Дякую усім захисникам, які мужньо охороняють нашу вільну країну. Завдяки їм ми можемо представляти Україну на спортивному фронті. Україна понад усе!» — емоційно прокоментувала свій успіх Марта Фєдіна.
    

Після синхроністів свої виступи розпочали і стрибуни у воду, де в України вже є перша медаль. Команда у складі Ксенії Байло, Кирила Болюха, Вікторії Кесар та Данила Коновалова виграла «срібло» у командному турнірі (стрибки з 3-метрової платформи та 10-метрової вишки), поступившись лише італійцям.
    

Поки без нагород, але з «медальними» перспективами виступають і наші представники класичного плавання. Дворазовий призер Олімпіади Михайло Романчук не зумів захистити титул чемпіона Європи на дистанції 800 метрів вільним стилем, фінішувавши лише четвертим.

 

Проте може реабілітуватись уже на дистанції 1500 м, де пройшов до фіналу з найкращим часом. Крім цього, Україна вперше за 12 років вийшла до фіналу Євро з водних видів спорту на 200 м батерфляєм: до топ-8 пробився 21-річний Денис Кесіль, який може стати другим українським медалістом на цій дистанції після легендарного Дениса Силантьєва.
    

До фіналу в дисципліні 50 м брасом пробився і юний талант, 18-річний Владислав Лісовець. До речі, результат Лісовця вже є найкращим для України на дистанції 50 м брасом за останні 12 років на рівні ЧЄ. Востаннє пройти так далеко вдавалося Ігорю Борисику в 2010 році (фінішував восьмим).

 


За всю ж історію Євро з водних видів спорту лише один плавець здобував медалі на 50-метрівці брасом: титулований Олег Лісогор у 1999-му та 2000 роках ставав срібним призером, а у 2002-му, 2004-му, 2006-му та 2008 роках здобув чотири поспіль «золота».
    

А от світовому рекордсмену в дисципліні 50 м батерфляєм Андрію Говорову цього разу за медалі Євро зачепитися не вдалося: він фінішував у фіналі коронної дистанції лише шостим.

 

«Дуже важко працювати, коли твоя країна страждає. Ти страждаєш разом з нею. Я намагаюся якось працювати, але що казати, коли багато хто в Україні зараз узагалі не має можливості тренуватися. Це не виправдання, бо люди в Україні страждають. Я зробив усе, що міг, покращив результат у порівнянні з півфіналом, але цього не було достатньо», — резюмував Говоров.
    

Утім матиме Андрій іще шанс реабілітуватись: попереду в нього виступ на 50-метрівці вільним стилем.