Волонтери 15 днів у 15 містах Європи збиратимуть гроші на реанімобілі для бійців на передовій

28.07.2022
Волонтери 15 днів у 15 містах Європи збиратимуть гроші на реанімобілі для бійців на передовій

Першою зустрічала волонтерів Польща. (Фото зі сторінки United Ukraine Fellowship.)

Двоє велосипедистів вирушили з українсько-польського кордону, щоби здолати 2,5 тисячі європейських кілометрів і розповісти про війну росії в Україні та зібрати кошти на життєво необхідні реанімобілі на лінії зіткнення. Маршрут пролягає п’ятьма країнами.


Протягом 15 днів заїдуть у 15 міст, а завершать акцію в Лондоні 7 серпня. Учасники велопробігу везуть із собою бойовий прапор, який їм передали із зони бойових дій — із села Лозове на Донеччині.


«Ми проїдемо велосипедом тисячі кілометрів, аби розказати світу, що війна не десь далеко, вона на відстані велосипедної мандрівки. Лише здається, що ракети влучають у житлові квартали та торгові центри десь на іншому краю світу. Ракети, які обривають життя цивільних і військових, — ближче, ніж ви думаєте, — прокоментував перед стартом учасник велопробігу Андрій Вельгош. — Ми за 15 днів доведемо, що цю відстань можна подолати велосипедом. А якщо на танку? Це справа кількох днів. А якщо літаком? Вони прибудуть за кілька годин. А якщо ракета? То у вас на порятунок — кілька хвилин.


Ми відвідаємо 15 європейських міст, аби розказати про звитяжність і мужність українців. А ви — зможете підтримати їх своїми донатами. Аби вижила більша кількість відважних і сміливих, їм потрібні реанімобілі. Потреба в 100 автівках. Ми хочемо зібрати кошти принаймні на 15. Ми не збираємо на кулі і зброю. Українці не потребують хліба. Але вони надзвичайно потребують реанімобілі в місцях ведення бойових дій. Один реанімобіль може врятувати сотні життів», — наголошує українець Андрій Вельгош, який понад 20 років живе у Лондоні. Його колега у велопробігу-акції — 67-річний геолог Микола Мандзяк.


За іронією, лінія фронту в Україні дорівнює десь 2 тис. 500 км, що приблизно відповідає відстані, яку проїдуть волонтери від Краківця до Лондона. Після польських Ряшева і Кракова мандрівники вже у Чехії. У день виходу газети акцію підтримки України організовують, як і в усіх містах за маршрутом, у Празі.

 

Тетяна РУДЕНКО