Україна отримає системи ППО, рф — санкції: головне про саміт «Великої сімки»

30.06.2022

У Німеччині у вівторок завершився триденний саміт «Великої сімки», яка об’єднує лідерів найпотужніших економік світу.

 

Серед присутніх, зокрема, були президент США Джозеф Байден, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон, а також прем’єри Канади, Італії, Японії.

 

Приєдналися до високого товариства президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та очільник Європейської Ради Шарль Мішель.


Зустріч пройшла у Баварських Альпах за зачиненими дверима. Президент України Володимир Зеленський виступив перед поважним зібранням через відеозв’язок.

 

Він подякував державам «Великої сімки» за оборонну та фінансову підтримку України під час повномасштабного вторгнення росії, а також за послідовну санкційну політику стосовно країни-агресора.


Він також закликав «Сімку» надати Україні сучасні системи протиповітряної оборони, які можуть забезпечити спокій українським містам, віддаленим від фронту. За його словами, росія посилює ракетні обстріли України, тому дуже важливо гарантувати цивільним людям безпеку.

 

Це дозволило б повернути людей до роботи та запустити економіку України. І як доказ словам президента — у другій половині того ж дня ворог завдав ракетного удару по торговельному центру в Кременчуці, вбивши щонайменше 20 українців та поранивши не менше 40 осіб.


Досі Україні надавали лише системи протиповітряної оборони радянського зразка. Вони менш ефективні, ніж сучасніші засоби захисту. Згодом у адміністрації Джо Байдена офіційно підтвердили: такі ППО Україна матиме. Вони ввійдуть до нового пакета американської військової допомоги.


Також Зеленський закликав «Велику сімку» допомогти розблокувати українські порти для експорту зерна.


По завершенні саміту «Велика сімка» оголосила про нові санкції проти Росії, а також черговий пакет допомоги Україні.


Як зазначено в прес-релізі саміта G7, провідні країни Заходу готові надати до 29,5 млрд доларів для підтримки України, щоб закрити діру в бюджеті, яка утворилася внаслідок війни та зупинки української економіки.

 

Лідери G7 також висловили готовність накласти санкції на осіб, відповідальних за військові злочини в Україні. Будуе вжито заходи також проти тих, хто несе відповідальність за порушення прав людини, незаконне здійснення влади в Україні і причетність до крадіжок українського зерна.


Але ефективність жорстких санкцій проти росії в підсумку може залежати від того, чи зможуть лідери «Великої сімки» та інших країн знайти вирішення проблем з поставками енергоресурсів та різким ростом цін, намагаючись позбутися від російських джерел палива, наголошує у своєму огляді «Голос Америки».



А ТИМ ЧАСОМ…


Ще один важливий форум — саміт НАТО — розпочався 28 червня у Мадриді. Його називають історичним, адже йдеться про обговорення найбільшої трансформації колективної оборони з часів закінчення холодної війни. Про це розповів генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

 

«Це буде історичний саміт із багатьох причин. Насамперед тому, що 30 союзників зустрічаються у розпал найбільшої безпекової кризи в Європі з часів закінчення Другої світової війни. І спільна поява в Мадриді — потужний сигнал у ці непередбачувані та небезпечні часи», — сказав Столтенберг.

 

По-друге, за словами генсека НАТО, це буде історична подія, тому що Альянс затвердить Стратегічну концепцію НАТО, яка перебачатиме збільшення чисельності військ та готовність до швидкого реагування.