Вакансій — ЗАВАЛИсь: Кабмін залучатиме безробітних до суспільно корисних робіт

30.06.2022
Вакансій — ЗАВАЛИсь: Кабмін залучатиме безробітних до суспільно корисних робіт

Повномасштабна війна росії проти України завдала величезних збитків українській економіці та залишила, згідно з новим звітом Міжнародної організації праці, 4,8 мільйона наших співвітчизників без роботи.

 

І, за оцінками фахівців, якщо бойо­ві дії загостряться-затягнуться, то втрати робочих місць зростуть до 7 мільйонів.


Через кацапських «братів-визволителів» кількість робочих місць в Україні зменшилася, а кількість безробітних безпрецедентно зросла.

 

«Шукаю будь-яку роботу», «Допоможіть знайти роботу» — такими повідомленнями наразі рясніють українські соціальні мережі.

 

Багато підприємств не працюють, безліч людей виїхали за межі свого населеного пункту чи взагалі держави і тепер гостро потребують роботи, адже державна допомога переселенцям не може перекрити всіх потреб.


Аби хоч якось зарадити проблемі, в Кабміні вирішили вбити двох зайців. Відтепер офіційно зареєстрованих безробітних, які впродовж 30 днів не знайшли роботу, залучатимуть до розбирання завалів, будівництва захисних споруд, ремонтних чи сільськогосподарських робіт.

 

Що саме потрібно робити в кожному конкретному регіоні — визначатиме місцева влада. Відповідний документ затвердив уряд. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і додав, що зараз державі та народові України треба мобілізувати всі ресурси, щоб перемогти росію у війні.


Суспільно корисні роботи виконуватимуть не на доброчинних засадах — держава обіцяє платити мінімальну заробітну плату (нині вона становить  6 тис. 500 грн) кожному залученому працівникові. Це зроблено для того, щоб усунути практику, коли люди отримують виплати з безробіття, але не приймають пропозиції роботи.


«В умовах воєнного часу в держави немає для цього ресурсів. Усі мають або воювати й захищати Батьківщину, або працювати на перемогу й для фронту», — наголосив прем’єр. Також очільник уряду зауважив: якщо під час воєнного стану людина залишається за кордоном понад 30 днів, то вона втрачає статус безробітного та відповідні виплати.


«Усі ці кроки зі створення нових робочих місць, реформування сфери зайнятості, грантова допомога бізнесу — це все нова економічна політика, яка допоможе нашій країні вистояти, перемогти, почати стрімко відновлювати та відбудовувати нашу державу», — резюмував Денис Шмигаль.


Зауважимо, що з 24 лютого служба зайнятості працевлаштувала 93 тисячі українців, яким найчастіше нове робоче місце вдавалося знайти в сільському господарстві, переробній промисловості та торгівлі, а 262 тисячі наших співгромадян отримують допомогу з безробіття. Наразі кількість вакансій у базі Центру зайнятості становить 22 тисячі. Найбільше робочих місць зараз у Дніпропетровській, Харківській і Львівській областях, а також у Києві.