...І тримайте тиск на контролі: як запобігти інсульту

16.06.2022
...І тримайте тиск на контролі: як запобігти інсульту

Не легковажте гіпертонією: підвищений артеріальний тиск провокує інсульт. (Фото з сайту pansionat-zabota.com.)

Кожен п’ятий — у зоні ризику

Інсульт — складна недуга. Спричинити її може багато факторів, з-поміж яких — погана екологія, нездоровий спосіб життя, спадкова схильність до судинних захворювань.

 

Однак, як переконують медики, у 80 відсотків випадків інсульту можна уникнути, якщо приділяти увагу таким факторам ризику, як артеріальна гіпертензія, паління, цукровий діабет, ожиріння, зловживання алкоголем, малорухливий спосіб життя.


Кожну другу секунду у світі у когось стається інсульт. Кожну шосту секунду чиєсь життя обривається внаслідок цієї недуги. Про це свідчить медична статистика. Мільйони українців мають захворювання серця і судин, потерпають від артеріальної гіпертензії, яка є головним провокатором інсульту.

 

Найгірше: в зоні ризику — молодь та люди працездатного віку. Майже половина тих, хто пережив інсульт, стають інвалідами, потребують довічної опіки і сторонньої допомоги, страждають від втрати пам’яті та зниження інтелекту.

 

До факторів-провокаторів інсульту долучається також затяжний стрес. Останнім часом українці живуть в умовах посиленого і хронічного стресу. Тому сьогодні як ніколи важливо стежити за власним здоров’ям і самопочуттям. Допомагати собі, вчасно звертатися до лікаря, щоб отримати пораду і підтримку.


Важливо пам’ятати, що інсульт часто підкрадається непомітно. Буває, що людина усвідомлює проблему, коли симптоми вже занадто очевидні. А симптоми — це слабкість м’язів, заніміння обличчя, рук та ніг, раптове порушення мовлення, повна або часткова втрата зору, сильний головний біль, втрата рівноваги.


Головною причиною інсульту, за словами лікарів, є неконтрольована артеріальна гіпертензія (підвищений кров’яний тиск).

 

«Люди легковажать гіпертонією, а тим часом від неї потерпає кожен п’ятий дорослий українець, — каже лікар-невролог Олег Савчук. — Не контролюючи свій артеріальний тиск, людина фактично прирікає себе стати жертвою недуги. Якщо тиск постійно перевищує позначки 140/90 — це вже сигнал про небезпеку. Зловживання алкоголем, паління, цукровий діабет, хвороби серця та судин стають призвідниками інсульту».

Чекають, поки вже неможливо терпіти...

Кілька років тому київські лікарі опитали тисячу пацієнтів з артеріальною гіпертензією на тему, чи згодні вони терміново пройти лікування, а надалі — контролювати свій артеріальний тиск. На жаль, лише 20 відсотків опитаних відповіли ствердно на це запитання.

 

«Не можна змусити людину лікуватися. Наші пацієнти зазвичай чекають, поки вже неможливо терпіти, — пояснює столичний лікар-терапевт Олександр Боровий. — Таке «геройство» часто завершується трагічно».


Але хворобі, як відомо, краще запобігти, ніж боротися з її наслідками. І для цього не потрібні якісь виняткові зусилля. Насамперед потрібно контролювати свій артеріальний тиск та (в разі потреби) лікувати його, не зловживати алкоголем, не палити, обмежувати споживання солі (не більше 5 грамів на день).

 

Лікарі стверджують: дотримуючись таких порад, ви не опинитесь у групі ризику і зможете вчасно виявити порушення в роботі організму. Не допустити інсульту до свого життя — у ваших руках.