Альтернатива — є: як можна позбутися головного болю без пігулок

16.06.2022
Альтернатива — є: як можна позбутися головного болю без пігулок

Біль голови — не привід хапатися за пігулку. Зверніть увагу на альтернативу! (Фото з сайту blog.pokupon.ua.)

Що таке головний біль — відомо, напевне, кожному.

 

Час від часу ця прикрість докучає нам з різних причин.

 

І кожен має власні рецепти, як цей біль погамувати. Найпростіший, здавалося б, спосіб — пігулка.

 

Однак люди, які звикли знімати больовий дискомфорт за допомогою медичних препаратів, часто забувають про побічний ефект анальгетиків.

 

Такі ліки зазвичай   подразнюють слизову шлунка, навантажують печінку та нирки. Причин головного болю — безліч, і в будь-якому разі найкращим виходом буде вирішити цю проблему з лікарем.

 

Однак якщо така прикрість стає наслідком стресів, вимушеного положення голови під час тривалого сидіння за робочим столом чи керування авто, коли голова «дзвенить» від перепадів погоди, — можна спробувати зарадити ситуації без медикаментів. Запам’ятайте кілька порад, які можуть вам пригодитися.

Масаж — порятунок наш!

Якщо людина часто страждає від головних болів і при цьому хоча б 2-3 рази на тиждень виділяє трохи часу для масажу, напади болю в неї траплятимуться як мінімум удвічі рідше і будуть не такими дошкульними, переконані фахівці.

 

Масаж покращує кровопостачання, дозволяє організму розслабитися, а це знімає спазми — головну причину болю. Робіть його плавними круговими рухами — просуваючись від потилиці до чола.

Аби м’язи не кам’яніли

Болі напруги виникають через застій крові в ділянці комірцевої зони, а також тому, що м’язи затікають і «кам’яніють». Спробуйте, як радять лікарі, розминати шию, піднімаючи голову вгору, потім опускаючи вниз, вправо-вліво і наостанок робити головою кругові рухи.

 

В кінцевій точці кожного руху зробіть шиєю потягувальний рух, зафіксуйте шию і голову в такому положенні секунд на 10. А потім — п’ять секунд відпочинку, і беріться до наступного руху.

Покладіть на потилицю щось тепле

Якщо біль пульсуючий, можна прикласти лід або мокрий рушник до скронь — тут проходять важливі артерії, які постачають кров до кори головного мозку. Невелике зниження температури дозволяє швидко зменшити головний біль. Навпаки, якщо біль гнітючий — слід покласти щось тепле на задню частину шиї. Це стимулює відтік крові і знизить тиск.

Невимушена атмосфера

Лікарі-невропатологи кажуть: дуже часто людина не може впоратися з головним болем без ліків тому, що не вміє розслаблятися. Звідси і постійне перенапруження.

 

Організуйте собі кілька «розвантажувальних сеансів» — хоча б 20 хвилин після робочого дня слухайте приємну музику (краще без слів, аби не концентруватися на змісті пісні), вчіться контролювати дихання (дихати животом, збивати ритм дихання — це допомагає зняти стрес).

 

І найголовніше — привчіть себе на короткий час очищати голову від сторонніх по­хмурих думок! На думку фахівців, за день ми засвоюємо лише 5-7% потрібної інформації, всі інші думки — порожні клопоти.