Рішення не пустити росіян і білорусів на Уїмблдон розкололо тенісну спільноту

26.05.2022
Рішення не пустити росіян і білорусів на Уїмблдон розкололо тенісну спільноту

Рішення не пустити росіян і білорусів на трав’яний «шолом» розкололо тенісну спільноту.  (Фото BBC.)

У тенісному світі прийшов час другого у сезоні турніру «Великого шолома» — ґрунтового «Ролан Гарроса».

 

Проте спільнота, окрім самих матчів у Парижі, обговорює і наступний за графіком «грендслем» — більш престижний та статусний Уїмблдон.


Рішення організаторів британського турніру про недопуск гравців iз РФ і Білорусі очікувано (зважаючи, що останнім часом вони діють як Рак, Лебідь і Щука) викликало негативну реакцію в тенісних структурах — ATP і WTA.

 

А минулого тижня вони ще раз підтвердили факт, що у тенісі давно немає єдності, позбавивши всіх учасників цьогорічного Уїмблдону змагатись за рейтингові очки. Тож фактично трав’яний «шолом» перетворюється на виставковий турнір із великими призовими. Хоча не виключено, що й гонорари учасників у такому разі уріжуть.

 

У своїх позиціях і ATP, і WTA базувались на «недопуску дискримінації» гравців iз РФ і Білорусі та тому, що теніс — індивідуальний вид спорту, в якому спортсмени не несуть відповідальності за дії урядів своїх країн.


Таке рішення, зрозуміло, обурило українських тенісистів, які ще з березня вимагають відсторонити представників країн-агресорів від усіх змагань, якщо ті не виступлять проти війни.

 

Колишня перша ракетка України Сергій Стаховський говорить, що йому соромно за те, що колись відстоював права колег у Раді ATP, а екс­тенісист топ-20 світового рейтингу Олександр Долгополов узагалі заявив, що такі дії посадовців лише підігрують російській пропаганді.


Фактично така ж позиція і в оргкомітеті Уїмблдону: там ще раз наголосили на недопустимості використання турніру в цілях російської пропаганди та натякнули, що рішення не змінять.
Природно, таке безпрецедентне оголошення ще більше розділило гравців.

 

Так, титулована японка Наомі Осака не підтримала жодну зі сторін, але визнала, що не матиме достатньо мотивації, якщо гратиме на «шоломі», де не буде очок, та навіть схиляється до зняття з турніру.


Колишня третя ракетка планети Домінік Тім водночас сказав, що розуміє позиції обох сторін, але, за його словами, проблема з Уїмблдоном без очок — ніщо порівняно з війною в Україні.
Таку ж позицію поділяє і нова королева жіночого тенісу, полька Іга Швьонтек, яка з початку війни виходить на матчі з синьо-жовтою стрічкою (що цікаво, відтоді виграла вже 28 поєдинків поспіль і вважається головною фавориткою в Парижі).


«Я відчуваю, що і на нас лежить якась відповідальність, але, на мій погляд, так не має бути, тому що проблема в тому, що є організатори турнірів і є ATP, WTA та ITF, які мають різні точки зору. Це важко. З одного боку, спорт завжди використовується в політиці, з іншого боку — хочеться мати однакові умови для всіх гравців. Я тільки сподіваюся, що люди, які відповідальні за прийняття рішень, щоб вони були єдиними, щоб наш спорт був єдиним, а зараз я цього не відчуваю», — визнає розкол у структурах лідерка жіночого рейтингу.


«Ймовірно, всі гравці з Росії та Білорусі не відповідальні за те, що відбувається у їхній країні, але, з іншого боку, як я говорила, спорт використовується у політиці, ми — публічні люди і маємо певний вплив на маси. Було б добре робити такі кроки, щоб зупинити агресію Росії, бо війна в Україні все ще триває», — нагадала Іга, яка, до речі, у першому колі РГ обіграла українку Лесю Цуренко (Лесі знову після вдалої кваліфікації не пощастило з жеребом).


Тенісисти ж, які вдало виступили на Уїмблдоні торік (зокрема  Айла Томляновіч та Мартон Фучовіч), обурюються, що перед ухваленням рішення про гру без очок їх ніхто не попередив, тож тепер бали за минулорічний прорив згорять, а відіграти їх цього року немає жодної можливості. Тож неминучим є падіння у рейтингу.


«Без рейтингових очок на Уїмблдоні та зняття очок за минулий рік. Жодних шансів їх захистити. ATP, ви серйозно? З 60-го місця я опущуся на 130-те. Дякую!» — зіронізував угорець Фучович.


А от лідер чоловічого тенісу серб Новак Джокович, який товаришує з російськими тенісистами та який, напевно, ображений за недопуск на AUS Open через відсутність щеплення від COVID, підтримав рішення про позбавлення очок.


«Я радий, що гравці спільно з ATP показали «Великому шолому», що припустилися помилки, за яку настануть наслідки.


Усунення російських та білоруських тенісистів було рішенням Уїмблдону. Нещодавно я дізнався, що англійська влада надіслала їм документ з рекомендаціями, і там було кілька варіантів, а не один. Але вони нічого не обговорили ні з ATP, ні з гравцями, ні з тенісистами з Росії чи Білорусі. Вони навіть не спробували знайти компромісне рішення», — вважає Новак.


Хай там як, але зараз уся увага зосереджена на ґрунтових кортах РГ. У жіночій сітці вперше за 11 років немає дворазової чвертьфіналістки Еліни Світоліної, яка нещодавно оголосила про вагітність (Еліна з Гаелем Монфісом очікують на народження дівчинки у жовтні, тож цього року бронзову призерку Олімпіади на кортах ми, певно, вже не побачимо).


Зважаючи на паузу Світоліної та її падіння у рейтингу, вже за підсумками турніру в Парижі першою ракеткою України має стати Ангеліна Калініна, яка продовжує свій прорив до топ-30.


На повторення минулорічного успіху з виходом до четвертого раунду очікує Марта Костюк. А от Даяна Ястремська завершила виступи вже після першого раунду. У чоловічому ж розряді Україну представить тільки Денис Молчанов, який уже багато років грає лише пару.