Не запивайте пігулку соком: як правильно вживати ліки і чому це надважливо

24.02.2022
Не запивайте пігулку соком: як правильно вживати ліки і чому це надважливо

Не назначайте собі ліків самостійно і дотримуйтесь інструкції, коли їх вживаєте. (Фото з сайту slk.kh.ua.)

Успішне лікування недуги нині годі уявити без медикаментів.

 

Пігулки і мікстури ми часто вживаємо в повсякденні навіть без призначень лікаря.

 

Докучає головний біль, «підскочила» температура чи тиск — відразу відкриваємо домашню аптечку.

 

Але чи завжди звертаємо увагу на те, що кожен препарат вимагає правильного застосування?

 

Адже ефективність ліків залежить від багатьох факторів.

 

Що ми повинні знати про таблетки і мікстури, аби вони справді допомогли, а не зашкодили?

Хай скаже лікар, а не провізор

«Насамперед важливо пам’ятати: призначати лікарський препарат і визначати режим його застосування повинен тільки фахівець, — пояснює столичний лікар-терапевт Ігор Кравчук.

 

— Саме лікар підбирає медикаменти, враховуючи індивідуальні особливості організму пацієнта — вік, стать, хронічні захворювання. До того ж кожна людина може мати особливу реакцію на ліки. Часто пацієнти, економлячи час, звертаються по пораду не до лікаря, а до фармацевта в найближчій аптеці. Так, провізори добре розуміються на особливостях медичних препаратів, але навряд чи знають нюанси, пов’язані з вашим здоров’ям».


Лікар має детально пояснити і розписати вам і час прийому, й інтервал між вживанням різних видів медикаментів. Майте на увазі: дуже важливо пити саме ті препарати, які рекомендував спеціаліст, а не замінювати їх «схожими» ліками.

 

«Кожен лікарський препарат має два види назв: міжнародну, яка показує діючу речовину засобу, і торгову, яка є комерційною власністю фармацевтичної фірми, — пояснює Ігор Кравчук. — Тож один лікарський засіб може мати кілька фірмових назв. Але один і той самий препарат, виготовлений різними фірмами, має різну ефективність. Тому важливо вживати саме ті препарати, які призначив лікар, адже він добре обізнаний з властивостями кожного».

Для кожного препарату — свій час

Лікарський препарат може потрапляти в організм різними шляхами — через шлунково-кишковий тракт, органи дихання, шкіру, безпосередньо у кров. Від цього, пояснює лікар, великою мірою залежить процес засвоєння ліків. Якщо їх вводять у вену або артерію, лікувальна речовина вся і відразу потрапляє у кров.

 

Тому цей спосіб вважають найефективнішим. Але не всі ліки можна вводити таким шляхом — деякі приймають тільки у вигляді пігулок. Це пов’язано з технологією виробництва лікарських препаратів.


Процес всмоктування ліків у шлунку і кишечнику залежить від рівня кислотності, дії ферментів шлунково-кишкового тракту, солей жовчних кислот, об’єму і складу їжі, кількості вжитої рідини, інтервалу між їдою і прийомом препарату, каже фахівець. Їжа стимулює виділення соку і соляної кислоти, які безпосередньо впливають на засвоєння ліків.

 

«Тому для кожного препарату є свій час прийому: до чи після їди. І цей нюанс дуже важливо враховувати, — зауважує пан Ігор. — Запивати ліки потрібно не соком, чаєм, компотом чи морсом, а звичайною водою кімнатної температури».

Алкоголь з антибіотиками? В жодному разі!

Конкретного часового інтервалу, який варто витримувати між прийомами кількох препаратів, не існує. Все залежить від їх сумісності. Є ліки, які можна випити разом, не роблячи перерви, і вони однаково добре засвояться.

 

А є препарати, які блокують, підсилюють, заважають всмоктуванню інших. Як саме вживати призначені вам медикаменти, має пояснити лікар. Завжди говоріть йому, які ліки ви зараз вживаєте і які приймали раніше.


«Міцні алкогольні напої негативно впливають на дію препаратів. Зокрема, вживання алкоголю разом з антибіотиками може спровокувати головний біль, прискорене серцебиття, нудоту, зниження артеріального тиску», — наголошує Ігор Кравчук.


Для кожного препарату, нагадує Ігор Олександрович, існує своя швидкість всмоктування, час максимального накопичення і швидкість виведення з організму. Від цього залежить разова, добова і курсова доза препарату.

 

Тому слід ретельно дотримуватися курсу лікування. Щоб не виникали побічні ефекти, самостійно переривати його не рекомендують. Якщо, звісно, ви справді хочете вилікуватися.

ВАРТО ЗНАТИ

Що означають «підказки» в інструкції

* «прийом натщесерце» означає, що ліки слід вживати за 20-40 хвилин до першого прийому їжі;
* «перед їдою» — за 20-30 хвилин до трапези;
* «під час їди або відразу після їди» — наприкінці трапези або безпосередньо після того, як встанете з-за столу;
* «після їди» — через 30-40 хвилин після частування;
* якщо в інструкції не зазначено, а лікар не дав певних рекомендацій, коли приймати ліки, то робіть це за 30 хвилин до їди або через дві години після неї;
* «тричі на день» — зовсім не означає сніданок-обід-вечеря. Ліки потрібно приймати кожні вісім годин, аби їхня концентрація рівномірно підтримувалася в крові. Виняток — ті препарати, які беруть безпосередню участь у перетравлюванні їжі (за наявності шлунково-кишкових захворювань).