Форсмажорні Ігри: на зимовій Олімпіаді у Пекіні спортсмени потерпають від карантинних обмежень

10.02.2022
Форсмажорні Ігри: на зимовій Олімпіаді у Пекіні спортсмени потерпають від карантинних обмежень

У змішаних змаганнях стрибунів з трампліна судді забракували екіпірування одразу в чотирьох спортсменок iз фаворитського пулу. (Фото НОК України)

Після урочистої церемонії відкриття зимової Олімпіади-2022 на «білих» Іграх у Пекіні розпочалися робочі будні. День у день спортсмени розігрують медалі.

 

А також регулярно здають тести на коронавірус. Знову ведуть боротьбу за медалі. І знову тестуються на коронавірус.

 

У таких ось умовах і проходять XXIV зимові Олімпійські ігри, змушуючи олімпійців усе більше кривитися від суворих організаційних обмежень.

«Прийшов, здав і забув»

«Уся ця ситуація з тестами уже добряче набридла. Буде як буде. Я роблю все можливе для того, аби вберегтися: ні з ким ніде не контактую, всюди, де можу, одягаю маску, користуюсь антисептиками. А про результати тестів уже не думаю: прийшов, здав і забув», — ділиться наболілим вітчизняний біатлоніст Дмитро Підручний.


В українській біатлонній збірній коронавірус уже зробив свою недобру справу, вибивши зі змагальної обойми капітана жіночої команди Олену Білосюк та залишивши без наставника чоловічий колектив.

 

При цьому якщо одна з кращих вітчизняних біатлоністок уже повернулася до тренувань і, за словами президента ФБУ Володимира Бринзака, готується до того, аби вийти на старт естафетної гонки, то повернення в командний табір Юрая Санітри затримується.

Відбувши карантин, Іван Шмуратко успішно подолав коротку програму
у фігуристів.


«Знову виникли якісь проб­леми. З нетерпінням чекаємо на його повернення, нам його не вистачає: і в моральному плані, і в плані його досвіду та порад. По телефону — це одне, але інше — коли він побачить обстановку на стрільбищі і зможе зі свого досвіду щось підказати», — пояснює Підручний.


А в перших гонках ОІ-2022, не маючи підтримки свого старшого наставника, українські біатлоністи не вразили. Так, в індивідуальній гонці кращим було 18-те місце Підручного, а змішану естафету, в якій за Україну бігли Артем Прима, Дмитро Підручний, Валентина Семеренко та Юлія Джима, «синьо-жовті» завершили на скромному 13-му місці.


Не вдалося зачепитися за медалі в «індивідуалці» й вітчизняним біатлоністкам. Тут краще за інших показали себе Юлiя Джима та Ірина Петренко, які фінішували на 10-му та 11-му місці відповідно. А от Валентина Семеренко цю гонку завершити взагалі не змогла.

 

Як розповів Володимир Бринзак, у 36-річної спортсменки на трасі сталося запаморочення, через що вона була змушена завчасно припинити перегони. А після поглибленого медичного огляду Валентину відправили до Києва. На заміну ж їй прибула Анастасія Меркушина, котра на випадок форсмажору мала перший резервний номер.

Слово організаторам

Загалом, форсмажорні обставини супроводжують учасників та організаторів пекінської Олімпіади на кожному кроці. Можна припустити, що після Ігор знайдеться чимало спортсменів, які скажуть «не Олімпіада, а суцільний форсмажор».


Для окремих олімпійців проблеми починаються одразу в аеропорту Пекіна, де вони здають позитивний тест на коронавірус. Приміром, у таку історію потрапила досвідчена українська сноубордистка Аннамарі Данча.


«По прильоті в Пекін в мене був позитивний тест, але напередодні стартів усе було вже в порядку і я отримала дозвіл на участь у змаганнях. Однак буквально перед виходом на старт до мене підійшли представники оргкомітету й сказали, що я не можу виступати через, мов­ляв, позитивний тест. У мене був шок! Але я швидко зорієнтувалася. Звернулася до представників НОК України, а вони дуже швидко відреагували, зв’язалися з Міжнародним олімпійським комітетом — й лише завдяки їм я змогла стартувати», — розповіла спортсменка.

Біатлоніст Дмитро Підручний намагається не звертати уваги на постійні
антикоронавірусні тестування.


Старт стартом, однак про якийсь пристойний виступ після таких нервів говорити не доводиться. Максимум, на який спромоглася Аннамарі у паралельному гігантському слаломі, участь у кваліфікаційному відборі, далі якого, на жаль, справа не пішла.

 

«За 5 хвилин до виходу мені сказали, що я допущена. Я зібралася як могла. Але проїхала слабо, коли побачила час — вжахнулася», — оцінила свій результат Данча.


У вітчизняного фігуриста Івана Шмуратка історія коронавірусних обмежень виглядає ще прикріше. Опинившись на карантині, він не зміг узяти участь у командних змаганнях, через що сумарний результат синьо-жовтої команди у цій дисципліні вийшов неповноцінним (підсумкове 10-те місце).


Водночас після проходження негативного тестування Шмуратка допустили до індивідуальних змагань. Окрилений таким розвитком подій, Іван успішно відкатав коротку програму й виборов право на довільний прокат.


«Головне, що я вийшов на лід. Ще три дні тому, будучи на карантині, я не знав, що буде зав­тра, чи буду я ще виступати на Олімпійських іграх. Тому дуже щасливий бути знову на льоду! Мені вдалося виконати у короткій програмі все, що планував. Вийшло добре, на мій погляд. Зараз відпущу емоції після сьогоднішнього виступу й буду налаштовуватися, готуватися на довільну програму», — зауважив Шмуратко.


До слова, командні змагання з фігурного катання виграли представники Олімпійського комітету Росії, однак церемонія їх нагородження досі не відбулася. За неофіційною інформацією, один з членів команди-переможниці здав позитивний допінг-тест, і тепер в орг­комітеті міркують над тим, як розв’язати проблему.

На церемонії відкриття ОІ-2022 прапороносцями в українській збірній були фристайліст Олександр Абраменко
та фігуристка Олександра Назарова.
Фото пресслужби НОК України.


«Ми робимо все, аби швидко знайти вихід з цієї ситуації, котра, можу сказати, стосується атлетів, які виграли медалі. Однак існують юридичні нюанси», — заявив на пресконференції керівник пресслужби МОК Марк Адамс.


Загалом, оргкомітету пекінської Олімпіади не звикати до прийняття радикальних рішень. Чого лише варте анулювання результатів одразу чотирьох учасниць змішаних командних змагань зі стрибків з трампліна...

 

Угледівши в екіпіровці спортсменок з Німеччини, Австрії, Норвегії та Японії невідповідність стандартам, судді скасували результати їхніх стрибків і позбавили таким чином їхні команди медальних амбіцій.