Тимко ІІІ рятує природу: бабак став символом створення парку «Східні степи» на Слобожанщині

03.02.2022
Тимко ІІІ рятує природу: бабак став символом створення парку «Східні степи» на Слобожанщині

Тимко ІІІ напророкував прохолодну і нестабільну весну за розкладом. (Фото з сайту 2day.kh.ua.)

На біостанції Харківського національного університету імені Каразіна вже ­2 лютого увісімнадцяте розбудили природного синоптика Тимка, аби він за традицією склав прогноз погоди на найближче майбутнє.

 

Незважаючи на те, що бабак не побачив власної тіні — весна буде прохолодною і нестабільною, утім прийде за розкладом.  


Прикметно, що цього року харківський віщун виступив у ролі громадського діяча, ставши красномовним символом створення Національного природного парку «Східні степи».

 

«Фахівці зараз спостерігають за ділянками, де живуть бабаки, — повідомив декан біологічного факультету Юрій Гамуля. — Навесні ці ділянки будуть розорані, відповідно до нових законів. Зникне не лише середовище цих тварин, а й величезна кількість інших червонокнижних видів, унікальні ділянки території».

 

Аби цього не сталося, фахівці Каразінського університету ініціюють створення згаданого парку і вже опублікували на сайті президента відповідну петицію.


За словами хранителів Тимка ІІІ, харківські бабаки, окрім весняного віщування, добре знаються на методиці виходу зі стресу, який цієї зими побив усі рекорди присутності.

 

Таких рятівних методів у їхньому арсеналі два — солодкий тривалий сон і смачна їжа. І якщо з першим усе більш-меш зрозуміло, то визначення страви-антистресу потребує суттєвого уточнення.

 

Отож для ви­бору віщуну запропонували одразу три гордості національної кухні: борщ iз пампушками, сало з чорним хлібом і зеленню, а також вареники, засмажені цибулею.

 

Тимко спочатку розгубився, але зрештою таки обрав... сало з хлібом. Вочевидь є сенс узяти його вибір собі на замітку.