Зупинити «1+1»! Як телеканал працює на користь олігарха Коломойського та проти україномовного глядача

27.01.2022
Зупинити «1+1»! Як телеканал працює на користь олігарха Коломойського та проти україномовного глядача

«Плюси» активно зомбують глядачів заради інтересів Ігоря Колойського, Зе-команди і Росії. (Фото з сайту novynarnia.com.)

Одним з головних бенефіціарів «плюсів» вітчизняні медіаексперти називають чинного президента України Володимира Зеленського.

 

Адже саме «1+1», власне, і подарував президентське крісло представникові Зе-команди — після активної піар-кампанії.

 

Йдеться не лише про демонстрацію фільму «Слуга народу», а й про, скажімо, маніпуляцію із демонстрацією новорічного звернення президента України.

 

Яке, попри всі традиції вітчизняного телебачення, й спрацювало на користь Володимира Зеленського і де-факто дало старт його виборчій кампанії.


«Новорічної ночі телеканал «1+1» за п’ять хвилин до Нового року проігнорував традицію трансляції слова президента України. Замість промови Петра Порошенка, яка у цей час йшла всіма українськими телеканалами, на «1+1» у рамках «Вечірнього кварталу» йшов номер із піснею «5 хвилин» у виконанні артистів Студії «Квартал 95». В останні хвилини перед настанням Нового року в ефірі з’явилася промова Володимира Зеленського, який повідомив, що таки балотуватиметься у президенти України. «Знаєте, на відміну від наших великих політиків, я не хотів вам даремно обіцяти, — заявив Зеленський. — І зараз, за кілька хвилин до Нового року, я дещо пообіцяю. І одразу виконаю. Дорогі українці, я обіцяю вам піти у президенти України. І одразу виконую. Я йду до президентів України. Давайте зробимо це разом», — у 2019-му повідомив «Детектор Медіа».


А на припущення, що, мовляв, такий збій треба пояснити технічними проблемами, тодішній генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко в інтерв’ю «Ліга. Бізнес» повідомив:

 

«Усе, що ми робимо, якраз і покликано показати можливість альтернативної точки зору. Власне, й історія про Зеленського в новорічну ніч теж про це. Ми хоч і комерційне медіа, але поважаємо інститут влади, тому залишили традицію виступу президента. І, до речі, з точки зору телеперегляду, він отримав більше охоплення саме на «Плюсах». Але зустрічати Новий рік «за командою» старшого товариша вважаю совковим рудиментом».

 

Як нагороду за таку точку зору Олександр Ткаченко згодом отримав посаду міністра культури.


Наприкінці 2019 року, як написав сайт «НВ», «український олігарх, власник телеканала «1+1» Ігор Коломойський очолить наглядову раду ТОВ ТРК «Студія 1+1».

 

За логікою, головний бенефіціар перемоги президента Зеленського особисто очолив «головну кнопку країни», щоб ефективніше контролювати редакційну політику.

 

Яка дозволяла йому заробляти — тобто, лобіювати власні бізнес-інтереси. Щоправда, недавно, 8 грудня Коломойський вийшов зi складу ради, щоб не потрапити під так званий «антиолігархічний закон», спрямований проти лідера опозиції Петра Порошенка і деякою мірою проти недружнього олігарха Ріната Ахметова.


Утiм і цей невеликий реверанс не завадив Ігорю Коломойському отримати суттєві бізнес-преференції від влади — на шкоду народу України, який від цих оборудок олігарха тільки втрачав.


«Чергова перемога у судах бізнесу з орбіти Коломойського: Укрнафта відбилася від 394-мільйонного штрафу», — написали ЗМІ. Окружний адміністративний суд скасував податкові штрафи компанії «Укрнафта», частина якої належить Ігореві Коломойському. Відповідне рішення оприлюднено у Єдиному реєстрі судових рішень.

 

«Позовні вимоги задовольнити. Визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби України від 5 травня 2020 року», — йдеться у рішенні.

 

Суд скасував два податкові повідомлення-рішення: штраф за несвоєчасну сплату зобов’язань із ПДВ на суму 389,6 млн гривень. За це порушення Укрнафта мала сплатити 38,96 млн гривень (10% від суми зобов’язань з ПДВ).

 

Друге — стосувалося несвоєчасної сплати Укрнафтою зобов’язань із ПДВ на суму 1,776 млрд гривень. За це порушення компанія мала виплатити 355,2 млн гривень штрафу.


Ці гроші Ігорю Коломойському, наголосимо, має виплатити народ України.


Є в бізнесу олігарха і менш значущі перемоги. Так, сайт «Новини Дніпра» повідомляє: «Комунальне підприємство «Кривбасводоканал» Криворізької міськради спрямує 32,9 млн грн на покупку 1000 т хлору для води у компанії олігарха Ігоря Коломойського».


Наприкінці минулого року сайт «Ліга.Net» повідомив: «Коломойський допомагає Зеленському у війні з Ахметовим — підтримкою у парламенті та на каналі «1+1». Натомість він хоче спокійного життя та преференцій у бізнесі. Лояльні до олігарха депутати допомагають кульгаючій монокоаліції голосами, а телеканал «1+1» показує хорошу для влади картинку. Натомість Коломойський може розраховувати на бізнес-бонуси від Банкової, а також місця для своїх людей у списках «Слуги народу».


Така ситуація суттєво псує міжнародний імідж України.

 

«Можна скільки завгодно переконувати Америку у своїх видатних зусиллях по боротьбі з олігархами, але коли Коломойський отримає від держави знижку на ренту з марганцевої руди — для розумних людей усе стає очевидним», — цитує народного депутата від «Європейської Солідарності» Олексія Гончаренка сайт USA one.

 

«Гончаренко заявив, що в американських ЗМІ мало не щомісячно — нові і нові розслідування фінансових махінацій «українського олігарха №1 і за сумісництвом бізнес-партнера українського президента з медіабізнесу», — пише сайт.


А тим часом сайт «Апостроф» зауважує: своїми тісними стосунками з власником «1+1» президент Володимир Зеленський провалює оголошену ним же деолігархізацію.

 

«Президент Володимир Зеленський після настання Нового року вирушив до Карпат, де оселився в готелі, що належить олігарху Ігорю Коломойському. За збігом обставин, Коломойський перебував у готелі в ті ж дні, що й Зеленський. Проте і президент, і олігарх категорично заперечують факт зустрічі. Це й не дивно, бо в Україні оголошено кампанію деолігархізації, а святкові посиденьки Коломойського та Зеленського йдуть із нею врозріз», — пише видання.


На хвилі загострення протистояння з Росією така президентсько-олігархічно-телевізійна дружба неабияк заважає нашій державі, оскільки ставить під сумнів партнерсьскі взаємини із нашим головним союзником — Сполученими Штатами Америки.

 

«До Окружного суду США Південного округу Флориди подано цивільний позов про конфіскацію понад 6 млн доларів, отриманих від продажу комерційної нерухомості в Далласі (Техас), яка, ймовірно, утримувалася на гроші, виведені з «ПриватБанку», доки він перебував у власності олігарха Ігоря Коломойського та його партнерів, — ілюструє цю тенденцію «НБ-Бізнес». — Це вже четвертий подібний позов: у серпні 2020 року США подали два позови про конфіскацію комерційної нерухомості в Далласі та Луїсвіллі (Кентуккі), а в грудні 2020 року — про конфіскацію нерухомості в Клівленді (Огайо)».


Ще один шкідливий вплив канала Ігоря Коломойського стосується оросійщення глядацької аудиторії.

 

«Новорічна ніч 2022 року була, на мій погляд, особливо знаковою. Вона була майже суцільно російськомовна, стабільно українською звучала у новорічних шоу лише... реклама та репліки ведучих. Вибачте, але коли на найбільш наближеному до президента телеканалі «1+1» народна артистка України Софія Ротару співає російською — окрім слова «приїхали», інших слів у мене немає», — написала журналістка «Детектора Медіа» Наталія Лигачова.

 

І продовжує: «А особливої пікантності ця ситуація набуває після слів Володимира Зеленського у новорічному зверненні «ми налякали олігархів». Так налякали, що вони гуртом продовжили просувати у своїх ефірах «русскiй мiр»?! А чи, може, — й це найгірший варіант — ТАКИЙ новорічний ефір і був саме подарунком президенту від «наляканих олігархів»?».


Утiм «плюси» залишаються «слугою» — але не народу, а того самого олігарха, дружнього до президента Володимира Зеленського, який дозволяє їм відбирати у народу величезні гроші.