Українські тенісистки на Відкритому чемпіонаті Австралії не пройшли далі третього кола

27.01.2022
Українські тенісистки на Відкритому чемпіонаті Австралії не пройшли далі третього кола

Марта Костюк свої парні та одиночні змагання на «АО»-2022 завершила на стадії третього кола. (Фото з сайту sport.ua.)

Ігровий спад та втрата позицій у рейтингу — дві сторони однієї медалі.

 

Наприкінці минулого року прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна в табелі про ранги WTA опустилася одразу на 11 позицій і вперше за чотири роки залишила «топ-10».

 

Відповіддю на те падіння стало завершення співпраці з одним та початок роботи з іншим наставником.


Загалом же  Еліна розпочала співпрацю з цілою командою нових спеціалістів — латвійським наставником Андісом Юшкою, австрійським тренером-консультантом Гюнтером Бресніком та тренером з фізичної підготовки Юрієм Жураковським.

 

«Той досвід, який має кожен з них, я впевнена, принесе користь моїй грі. Я відчуваю, що це правильні люди для співпраці на цьому етапі моєї кар’єри», — зазначила Світоліна.


Власне, Юшка раніше співпрацював із переможницею «Ролан Гарроса» Оленою Остапенко, а Бреснік має досвід роботи з іменитими Борисом Беккером та Патріком Макінроєм.

 

Утім 2022 рік Світоліна ропочала дуже мляво. Свою першу перемогу в 2022 році вона здобула лише на Відкритій першості Австралії, до того безславно вилетівши з двох представницьких турнірів поспіль.


При цьому своїми результатами не вразила перша ракетка України й на «АО»-2022, де дісталася лише третього кола змагань.

 

Її перебування на кортах «Мельбурн-парку» завершилося після зустрічі з білорускою Вікторією Азаренко, котрій Світоліна програла у своїй кар’єрі вп’яте поспіль (0:6, 2:6).


«Наразі фізична форма посередня. Успішності після зміни команди також поки не видно. Однак побачимо. Сезон довгий, матчі й турніри — кожної неділі. Бажаю Еліні  працювати й вірити в себе! А нам — надіятися й вірити в Еліну! Це — наша краща тенісистка. Інших немає», — так відреагував на скромний виступ Світоліної в Мельбурні Юрій Сапронов — знаний тенісний меценат, який допомагав тенісистці робити перші кроки у великому тенісі.


А після завершення своїх виступів на кортах «Мельбурн-парку» вітчизняна тенісна прима зосередилася на підтримці свого чоловіка — французького тенісиста Гаеля Монфіса, якому, в підсумку, вдалося дістатися чвертьфінальної стадії.


Ну а для українських повпредів на «АО»-2022 таким собі рубіконом стало третє коло. Окрім Світоліної, на цьому рубежі також зупинилася й Марта Костюк.

 

В одиночному розряді її з розіграшу вибила шоста тенісистка планети, іспанка Паула Бадоса — 2:6, 7:5, 4:6. А в парі з Даяною Ястремською вона програла дуету Доулхайд/Сандерс (США/Австралія) — 4:6, 4:6.


Щодо головних фаворитів «Аустреліен оупен», то в обох одиночних розрядах вони впевнено рухаються до вирішального матчу турніру.

 

І лідер світового жіночого рейтингу Ешлі Барті з Австралії, і другий номер посіву в чоловіків, іспанець Рафаель Надаль (до якого статус рейтинг-фаворита пере­йшов після депортації із Зеленого Континенту Новака Джоковича) — вже у півфіналі.