Оптимістичні припущення: виконком НОК затвердив склад збірної України на пекінську Олімпіаду

27.01.2022
Оптимістичні припущення: виконком НОК затвердив склад збірної України на пекінську Олімпіаду

Формуючи заявку на Олімпіаду-2022 та обираючи між Анастасією Меркушиною та Іриною Петренко, функціонери Федерації біатлону України зробили вибір на користь останньої. (Фото з сайту xsport.ua.)

До старту зимової Олімпіади-2022 залишилися лічені дні.

 

Як вирішив виконком Національного олімпійського комітету України, до Пекіна на головні змагання чотириріччя поїдуть 45 вітчизняних олімпійців, прізвища котрих, за повідомленням пресслужби НОК, до остаточної заявки потрапили після «подання національних федерацій і за підсумками детального аналізу й розгляду Робочої групи з підготовки до Ігор у Пекіні у відповідності до міжнародної та національної систем відбору».


Найцікавішим відбірковий процес на Ігри в Пекін виглядав у вітчизняній біатлонній збірній, а саме в її жіночій команді.

 

Наставник українських біатлоністок Урош Велепець обіцяв, що п’ятірку учасниць Ігор-2022 назве після завершення етапу Кубка світу в Антхольці. Однак іще до завершення заключної гонки етапу всі вакантні місця були вже зайняті.


«Справедливого відбору на Олімпійські ігри немає», — заявила Анастасія Меркушина, щойно дізнавшись про свою відсутність в олімпійській команді.


Біатлоністка дуже емоційно й навіть болісно сприйняла підсумок відбору. З одного боку вона розуміла, що про­б­­­леми зі здоров’ям не дозволили їй бути в оптимальних кондиціях під час важливих відбіркових стартів.

 

Водночас Настя до останнього моменту боролася за місце під олімпійським сонцем, сподіваючись переконати старшого тренера збірної у важливості своєї персони для збірної.

 

Однак, як вважає Меркушина, підкилимні домовленості виявилися важливішими за спортивну складову відбору.

 

«Так, рішення складне, і я розраховувала, що його прийме тренер. Але оскільки тренер стояв на трасі, то фізично він не міг під час гонки оголосити остаточний склад... Звісно, це все образливо й неприємно. Скажу чесно, зараз я знаю багато речей, те, що відбувається, розстановку сил, але я не хочу піднімати скандал, тому що будь-який скандал ударить по дівчатках, а вони мої подруги і їдуть на Олімпіаду, щоб боротися за країну. І я не хочу, щоб їм було погано. Я не говоритиму, що я маю бути там, бо, можливо, це не так. Звичайно, мені хочеться рвати сорочку і кричати «візьміть мене», але є команда, і треба в першу чергу думати про неї, а не про себе», — заявила Меркушина.


Зрештою, сформований ФБУ склад жіночої команди на Пекін виглядає так: Юлія Джима, Олена Білосюк (Підгрушна), Дар’я Блашко, Валентина Семеренко та Ірина Петренко (Вавринець).


Чого очікувати від українок на Іграх-2022, котрі стартують 4 лютого, уявити важко.


Гоночний вікенд в Антхольці вітчизняні біатлоністки провели дуже скромно, неабияк засмутивши свого головного тренера.

 

Головна надія Велепця на успіх в індивідуальних олімпійських стартах — Юлія Джима — гонку з масовим стартом завершила 28-ю, а в естафеті наші дівчата показали лише 11-й результат.


Значно більше оптимізму в очікуванні майбут­ньої Олімпіади випромінює наставник чоловічої збірної України Юрай Санітра.

 

Командні перегони в Антхольці «синьо-жовті» завершили на шостому місці. Словацький спеціаліст каже, що в Пекіні його підопічні (а в заявку на Ігри-2022 потрапили Антон Дудченко, Артем Прима, Дмитро Підручний, Богдан Цимбал та Артем Тищенко) мають виглядати ще краще.

 

«Потрібно ще допрацювати в плані фізичної готовності. Наразі спортсмени перебувають іще не в оптимальній формі. Але я впевнений, що все вийде. І ми будемо достойно боротися за хороші позиції», — наголосив Санітра.