Щоб коси тішили красою: від чого залежить здоров'я волосся

20.01.2022
Щоб коси тішили красою: від чого залежить здоров'я волосся

Ой, коси, коси ви мої... чому ви випадаєте? (Фото з сайту klinikadovira.com.)

Мати пишне, красиве, міцне волосся мріє, напевне, кожна людина.

 

Адже зачіска — важлива частина зовнішнього іміджу. Але не тільки.

 

Наше волосся — дзеркало загального стану здоров’я.

 

Тож якщо все в організмі діє злагоджено — ефект позначається на зовнішності.

 

І навпаки: коли волосся починає сіктися, тьмяніє, випадає, це може бути серйозним дзвінком організму про допомогу.

Буряк, вівсянка, простокваша — допомога наша

На думку лікарів, причин випадіння, погіршення стану волосся та шкіри голови може бути багато. Наприклад, незбалансоване харчування, яке призводить до вираженого дефіциту білків, корисних жирів та погіршення роботи шлунково-кишкового тракту.

 

Лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська переконана: налагодивши раціон, можна нормалізувати роботу внутрішніх органів, що суттєво допоможе волоссю та шкірі.


Для цього необхідні кілька важливих кроків. Насамперед, розповідає пані Оксана, слід включити до раціону продукти, що містять розчинні та нерозчинні харчові волокна, які сприяють детоксикації організму.

 

Нерозчинні волокна, якими багаті, зокрема, яблука (особливо печені), гарбуз, варений буряк, вівсяні висівки, утворюють у кишечнику своєрідний гель, який поглинає шкідливі речовини, надлишок жиру, токсини, віруси, і водночас є живильним матеріалом для корисних мікроорганізмів.


Нерозчинні волокна допомагають активізувати рухову активність кишечнику, запобігають застою його вмісту, утворенню токсичних речовин, сприяють механічній очистці кишечнику.

 

Тож варто звернути особливу увагу на пшеничні висівки, крупи (саме крупи, не пластівці та мюслі), овочі, фрукти (капусту, сирий буряк та моркву, різноманітну зелень, сезонні огірки).


Мікроорганізми, які живуть у нашому кишечнику, виробляють токсини та алергени, зокрема гістамін, який підвищує схильність до алергійних реакцій. Тому так важливо, наголошує лікарка, нормалізувати мікрофлору кишечнику.

 

Зробити це можна, виключивши з раціону (або бодай максимально обмеживши) смажені, копчені продукти, солодощі. Натомість важливо щодня вживати овочі, багаті фітонцидами, — часник, цибулю, а також кисломолочні продукти — кефір, ацидофілін.


«У кисломолочних та, власне, молочних продуктах міститься вітамін А, який особливо потрібний людям із діабетом чи захворюваннями щитоподібної залози, — зауважує лікарка. — Вітамін А утворюється з бета-каротину, багато якого є в моркві. Але у значної кількості людей організм не здатен повністю перетворити бета-каротин на вітамін А.

 

Тому вживання кисломолочних напоїв (закваски, простокваші, ацидофіліну, кефіру, симбівіту, наріне) урівноважить цей дефіцит. Важливо знати, що кисломолочні продукти сприяють підвищенню імунітету: ущільнюючи стінки кишечнику, вони перешкоджають хвороботворним бактеріям та вірусам проникати всередину організму.

 

Зверніть увагу на молочну сироватку, яка містить дуже цінні види білку — глобуліни та альбуміни, а також вітаміни, кальцій, інші мінерали. При цьому сироватка має мінімальну калорійність — 15-18 ккал на 100 мл напою. Оптимально споживати щодня дві склянки кисломолочних продуктів».

Коли вільні радикали атакують

Великою мірою наш зовнішній вигляд і самопочуття залежать від правильної роботи печінки. Якщо налагодити раціон, виключити з меню смажені продукти та алкоголь, то, переконана дієтологиня, зможемо значно покращити функцію головної «лабораторії» організму.

 

Пані Скиталінська також радить регулярно вживати продукти, які стимулюють жовчовиділення, попереджуючи застій у жовчному міхурі, — салати з оливковою олією та лимонним соком або виноградним оцтом, яйця, зварені «на м’яко», чай з вершками 10% жирності без цукру.


«Регулярно включайте в раціон яйця, — наголошує Оксана Скиталінська. — Ці унікальні дарунки природи — джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, який містить усі незамінні амінокислоти, що не синтезуються в організмі. Вони є важливим будівельним матеріалом для відновлення клітин.

 

Завважте, що жовтки яєць містять дуже цінні речовини — фосфоліпіди та холестерин, без яких не може функціонувати жодна клітина, не синтезується вітамін Д у шкірі, повноцінно не працює нервова система. Ось чому прикладом найкращого сніданку може бути легко зварене яйце, доповнене тарілкою овочевого салату».


За словами дієтологині, незамінні в раціоні — ягоди, фрукти та овочі, багаті антиоксидантами. Пані Оксана рекомендує вживати часник, шпинат, капусту — брюссельську та броколі, червоний солодкий перець, баклажани, цвітну і білоголову капусту, салат латук. Серед ягід найбагатші антиоксидантами ожина, вишня, полуниця, суниця, чорниці, сливи (навіть морожені).


«Чому антиоксиданти такі важливі для нашого організму? Бо вони захищають клітини організму від ушкоджень вільними радикалами, — пояснює лікарка. — Вільні радикали інтенсивніше утворюються під час перебування на сонці, при стресі, переохолодженні, недосипанні, харчуванні нездоровою їжею, курінні, частому вживанні ліків. Вільні радикали бомбардують мембрани клітин та ДНК (носіїв генетичної інформації), яка міститься в ядрі кожної клітини, в тому числі клітинах шкіри. Тому маємо збудувати власний щит від них і допомогти організму. Від цього залежить також здоров’я нашого волосся».

Зелений чай, виручай!

Для здорового і красивого волосся організм безумовно потребує вітамінів. Особливої уваги заслуговує вітамін С: він запобігає утворенню в травному каналі нітрозосполук, які теж причетні до синтезу вільних радикалів.

 

До речі, «джерело» цих шкідливих сполук — ковбаси та сосиски. Вітамін С також украй необхідний курцям — шкіра та волосся у них набагато більше потерпають від впливу вільних радикалів.

 

Найкраще організм засвоює «органічний» вітамін — з натуральних продуктів. Важливо, що саме вітамін С сприяє утворенню колагену, який є каркасом шкіри і відповідає за її пружність. Настій шипшини, петрушка, червоний болгарський перець, обліпиха, смородина, зелена цибуля — джерела цього корисного елементу.


У сезон важливо щодня споживати помідори — у свіжому, запеченому вигляді, в соках і пюре. Томати містять велику кількість унікального антиоксиданту — лікопену, який знешкоджує вільні радикали в крові.


Організм буде вам вдячний, якщо включите в раціон лосось, волоські горіхи, насіння льону, нерафіновані олії. Ці продукти безпосередньо впливають на здоров’я волосся та шкіри, бо є джерелом незамінних жирних кислот, що входять до складу клітинних мембран і, фактично, відповідають за життєдіяльність клітини — надходження корисних та утилізацію шкідливих речовин. Назви цих цінних речовин — омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які повинні бути в правильному балансі — 1:4.

 

«Однак у повсякденні цей баланс зазвичай порушується — ми отримуємо забагато омега-6 та вкрай недостатньо — омега-3 жирних кислот, — наголошує лікарка. — Тому зверніть особливу увагу на жирну рибу, горіхи, олію льону. До речі, лляна та оливкова — найкорисніші з-поміж олій. Але не забувайте: олії — це жири, тобто калорійні продукти. Тому столової ложки олії в день цілком достатньо».


А ще на ріст і здоров’я волосся та шкіри великий вплив має селен: мікроелемент, який входить до складу фермента глутатіонпероксидази — потужного антиоксиданта і детоксиканта клітини.

 

Високий рівень селену містять вироби з цільного зерна: макарони, хліб, тонкі сухі хлібці, а також пшеничні висівки. Ці продукти — темного кольору, тому ви легко їх упізнаєте на полицях магазинів.


Лікарка радить також звернути увагу на зелений чай. Цей напій, за її словами, — лідер щодо корисного впливу на шкіру і волосся, оскільки має протизапальні властивості і захищає клітинні мембрани.

Добре спати — на здоров’я

І варто пам’ятати, що здоровий баланс тримається на двох китах: їжа і рух. Раціональне харчування важливо поєднувати з фізичною активністю: зарядка, плавання, регулярні прогулянки нехай стануть вашою доброю звичкою.

 

Завдяки фізичній активності в організмі утворюється антиоксидант карнозин, який покращує кровопостачання та насичує тканини киснем.


Лікарі наголошують: хочете мати красиве і сильне волосся — висипайтеся! Під час сну активізується гормон мелатонін, який регулює механізм так званого біологічного годинника і має протизапальні властивості. Біосинтез мелатоніну максимальний у нічний період: його вміст о цій порі у 5-15 разів вищий, ніж удень.


І не забувайте про воду. Достатнє споживання рідини — одна з умов красивого волосся та шкіри. Вода допомагає клітинам доставляти живильні речовини і виводити токсини.

 

Лікарі нагадують: у середньому людині бажано випивати 6 склянок води в день, а загалом — 1,5 літри рідини (сюди входять чай, суп, молочні та кисломолочні напої, соки, компоти та інші напої).


Візьміть ці прості рекомендації собі на щодень — і будьте здорові!

ДО РЕЧІ

А перед сном — коктейль краси

Реанімувати пошкоджене і слабке волосся можна з допомогою лікувального напою. Візьміть одну склянку молочної сироватки, по 1 чайній ложці меленого насіння льону, вівсяних висівок, меду та соку обліпихи, порошок куркуми на кінчику ножа. Сік обліпихи можна попередньо заморозити. Вживайте напій перед сном протягом 2 місяців.

ВАЖЛИВО


Негативно на стан волосся впливають сидіння на напівголодних дієтах, гормональні порушення, зниження імунітету, депресія, грибкові захворювання, пересушування феном, неправильний догляд.

 

Використовуючи нові шампуні та кондиціонери, стежте за реакцією шкіри голови. Якщо після миття волосся не набуває приємної легкості, натомість з’являється сухість, лупа або коси стають масними швидше ніж зазвичай, варто відмовитися від новинки і шукати інші засоби для догляду.