Вину 16-річного харківського «мажора» за смертельне ДТП намагаються перекласти на загиблого водія

13.01.2022

Микола Харківський, який у свої 16 років вже встиг розстріляти з пневматичного пістолета людину і не раз потрапляв до поля зору поліції через лихацтво на дорогах, може уникнути заслуженого покарання.

 

Днями його адвокатка Інна Данилова звернула увагу слідства на те, що загиблий в ДТП 58-річний Ігор Носов у момент аварії перебував у стані алкогольного сп’яніння.


На її думку, попри визнання провини хлопця, цей факт є важливим для справи, оскільки водій Chevrolet у такому стані не міг повноцінно стежити за ситуацією на дорозі.

 

«Буду акцентувати на цьому увагу, бо цивільні позови, заявлені потерпілими, дуже великі, — сказала пані Данилова. — Моєму підзахисному 16 років, тому він їх ніколи в житті не виплатить, бо це два мільйонні позови. З урахуванням того, що діти загиблого вже були повнолітні, про втрату годувальника не йдеться».


Адвокат потерпілих Ігор Черняк теж підтвердив наявність експертизи, якою виявлено у крові загиблого 3,65 проміле алкоголю. Якщо вірити цим даним, то Ігор Носов перед тим, як сісти за кермо, випив дві пляшки горілки.

 

«Але справа в тому, що будь-яких інших доказів сп’яніння водія Chevrolet просто не існує, — поставив він під сумнів висновки експертів, оскільки ці дані з’явилися досить несподівано.

 

— Стан можливого алкогольного сп’яніння не згадується у матеріалах ніде. У тому числі і в свідченні медиків, які констатували смерть на місці ДТП, і в співробітників ДСНС, й у поліції. Не було ні характерного запаху алкоголю, нічого. Все аж надто підозріло».


Відреагувала на заяву захисту підозрюваного і донька загиблого Анастасія Носова. Вона каже, що батько захоплювався музикою, літературою та спортом і ніколи не зловживав спиртним.

 

«Тато того вечора виїжджав з дому, — повідомила вона. — На його столі ми побачили недопитий чай, у холодильнику — судочки з їжею на роботу, в кімнатах був військовий порядок. У мене немає жодного приводу брати під сумнів його тверезий стан. Ну хіба що сама смерть йому наливала. До того ж дані експертизи не змінять ступінь вини Миколи, як не верти. Але нехай повертять, забруднюючи душу вбитого. Чого вже там».


За словами Ігоря Черняка, спростувати висновки експертів наразі може лише ексгумація тіла загиблого.

 

Але в її проведенні немає жодної потреби, оскільки комплексна автотехнічна експертиза показала, що у водія Chevrolet не було жодного шансу уникнути зіткнення.

 

«З моменту перетину автомобілем Infinity стоп-лінії перехрестя до моменту зіткнення з автомобілем Chevrolet минуло 0,7 секунди, — пояснив ситуацію він. — При цьому мінімальний час для реакції водія у подібній ситуації складає 1,2 секунди. Але швидкість Миколи Харківського не залишала жодних шансів ні Ігорю Носову, ні будь-кому, хто опинився б на його місці. Це означає, що наявність у крові загиблого алкоголю з правової точки зору не впливає, власне, ні на що».


До речі, у ході розслідування цього ДТП, правозахисники виявили обставини, які дозволяють висунути Миколі підозру, пов’язану з «незаконним заволодінням автотранспортом». Адвокати потерпілих вже направили до прокуратури відповідну заяву.