З обіймів ОПЗЖ під крило президента? Скандальний 4 канал увійшов в орбіту Володимира Зеленського

13.01.2022
З обіймів ОПЗЖ під крило президента? Скандальний 4 канал увійшов в орбіту Володимира Зеленського

4 канал долучається до неформального пулу каналів президента Володимира Зеленського. (Фото з сайту detector.media.)

Головна медійна новина періоду новорічних свят — черговий переділ телевізійного ринку.

 

Так, власником 4 канала став депутат від фракції «Слуга народу» Олексій Ковальов, який придбав цей канал у його попереднього власника, ексдепутата Дмитра Добродомова.

 

Таким чином, відбувається формування своєрідного пулу пропрезидентських телеканалів, до якого, окрім державних «Дому» і «Ради», може ввійти ще і 4 канал.


Як повідомив сайт «Новое время», Олексій Ковальов був на новорічному корпоративі 4 канала, де його представили колективу як нового власника. Також нардеп під час корпоративу підписав із менеджментом угоду про невтручання у редакційну політику.

 

«Згідно з відкритими даними ТОВ ТРК «Інтеррадіо», засновником юридичної особи є Олексій Ковальов, частка її власності — 100%. Сума статутного фонду вказана 4,36 млн грн, — повідомляє ресурс. — Кінцевими бенефіціарними власниками телеканала, які «мають прямий вирішальний вплив», є Іван та Наталія Ковальови. Ймовірно, йдеться про батьків «слуги».


Видання також нагадує: Дмитро Добродомов став співвласником та директором канала в лютому 2021 року. Найближчим же часом креативним директором мовника стане Олексій Семенов, а шеф-редактором — Наталія Яструбенко.


Також «Новое время» цитує коментар Дмитра Добродомова, опублікований на його сторінці у фейсбуці, що йому з партнерами та колективом знадобилося чотири роки, «щоб сьогодні 4 канал можна було вважати певним явищем на медійному ринку України».


«Три телекамери, маленька кімнатка-студія та кілька десятків працівників на початку — і укомплектований колектив з майже двохсот професійних працівників, дві повноцінні студії з сучасним обладнанням та повне національне покриття мовлення — це нинішній результат», — написав він, додавши, що наступний етап розвитку телеканала вимагає «значних вкладень, які готовий взяти на себе новий власник».


На його думку, про­український та збалансований контент 4 канала досить швидко знайшли свого глядача, кількість яких лише за останній рік збільшилась уп’ятеро, а сам канал посів своє місце у когорті національних інформаційних мовників.


«Вболіватиму за подальші успіхи цього чудового колективу, всім працівникам якого хочу подякувати за ці неперевершені роки нашої спільної праці», — резюмував Добродомов.


Сайт «Українська правда» з посиланням на фейсбук Ковальова додає: народний депутат від «Слуги народу» заявив, що його сім’я купила 4 канал, аби надати йому нові можливості та зробити одним із лідерів на ринку медіа.

 

Також, за словами Ковальова, 4 телеканал — єдиний серед приватних мовників в Україні, рівновіддалений від усіх політичних та олігархічних груп.


«Переконаний, що таких медіа дуже не вистачає в Україні, адже телеканали, які обслуговують винятково власних господарів, завдають значної шкоди нашій державі та українському народові, — написав депутат від «Слуги народу».

 

— Відтак наша сім’я вирішила придбати телеканал і зробити його ще більш якісним, потужним і популярним. Є плани на швидкий розвиток, а репутація та професіоналізм команди плюс нові додаткові можливості забезпечать 4 каналу можливість дуже швидко стати одним із лідерів серед інформаційних каналів».


Олексій Ковальов також пообіцяв зберегти проукраїнський вектор канала. «Вважаю, що телеканал має бути чіткіше спрямований на посилення об’єднавчих процесів в українському суспільстві. Це ще одне наше завдання у найближчій перспективі», — додав він.


Як повідомляє сайт «Ліга. Бізнес» із посиланням на телеграм-канал Pavlovsky NEWS, «операція планувалася близько року. Спершу був монолог із власниками, які не поспішали з продажем, а далі вже розпочався діалог. Сума угоди не розголошується. У канал планують інвестувати гроші, але поки що немає точних цифр, оскільки ведуться переговори. Ковальов стверджує, що телеканал — самоокупний».

 

Також, за словами джерела, канал буде інформаційно-розважальним. Детальніше питаннями телеканала нардеп планує зайнятися вже після новорічних свят.


Тим часом сайт Thepage уточнює: народний депутат від партії «Слуга народу» вніс у декларацію купівлю телеканала як подарунок від батьків. Згідно з декларацією, 24 грудня Ковальов отримав по 50% у статутному капіталі ТОВ «ТРК Інтеррадіо» від Івана та Наталії Ковальових (ймовірно, батька та матері народного обранця).

 

Вартість кожного «подарунка» складає 2,18 млн грн. Понад це, того ж дня Іван Ковальов подарував Олексієві Ковальову ще й 39% у ТОВ «Ар Ті Ай продакшн».

 

Вказана вартість — 195 тис. грн. За даними YouControl, компанія займається компонуванням кіно - та відео­фільмів та телепрограм, а також виданням звукозаписів.


Сайт 24-го канала зазначає: «Провладних телеканалів в Україні побільшало. До телеканалів «Дом» і «Рада» додається тепер ще й 4 канал. Однак записали цей канал на людей, про яких ніхто б і не подумав».

 

«Серед талантів пана Добродомова головним є фінанси. Річ у тім, що невідомо де, але 4 канал знаходив чималі гроші на утримання, а на це було потрібно щонайменше по кілька мільйонів гривень щомісяця, — пише джерело.

 

— І ці гроші точно рекламою не заробиш, зважаючи, що особливої популярності та рейтингів цей маленький телеканал не мав — це означає, що рекламодавцям він був узагалі нецікавий. Утім гроші на його утримання десь бралися. Злі язики кажуть, що гроші були чи то від бандитів, чи то від ОПЗЖ, але ж то були нічим не підтвер­джені припущення».


Також видання ствер­джує: справжня ціна подібного канала в українських реаліях — це не 4 мільйони гривень, а 4 мільйони доларів. На думку видання, канал потрібен «слузі» Ковальову з політичних мотивів.

 

«Ба більше, цей пан Ковальов може бути лише номінальним власником цього канала, — пише сайт. — Радше за все, він той, хто просто погодився, щоб канал записали на його батьків. Відповідь очевидна — це Банкова. Найімовірніше, нинішня Банкова восени серйозно запанікувала, коли олігархи оголосили Зеленському медіавійну і на підконтрольних олігархам телеканалах розпочали справжнє цькування. Щоб можна було нейтралізовувати медіаатаки олігархів, Банкова й узялася створювати власну медіаімперію.

 

Переформатували канали «Дом» та «Рада», а тепер от купили 4 канал. Справж­ньому покупцеві направду канал цікавий хіба частотами мовлення, на яких незабаром організують щось узагалі інше, аніж те, що транслювалося там за часів колишнього вже власника Добродомова. А як ставитися до придбання Банковою цього 4 канала — залежить винятково від ваших політичних уподобань».


Ще один подарунок від Зе-влади отримала газета «Урядовий кур’єр»: у Державному бюджеті на 2022 рік на утримання редакції передбачено виділити 60 млн гривень. При тому, що торік на ці ж потреби газета отримала 12 млн гривень.

 

Таке суттєве зростання, утім, імовірно, не відчують ні журналісти, ні технічний персонал редакції, бо кошти, як передбачається, використають на так звані спецвипуски-агітки про «підвищення вмісту жирів у маслі» та інші здобутки уряду Дениса Шмигаля під дбайливим керівництвом президента України Володимира Зеленського.


І робитимуть це за кошти платників податків, тобто за наші з вами гроші. Хоча, за законодавством України, всі друковані засоби масової інформації мали бути роздер­жавлені і не користуватися грішми з державного бюджету. Адже такий підхід є абсолютно несправедливий і ставить конкуруючі видання у нерівні умови, продовжуючи корупційні моделі.