Шевченко — на межі відставки з «Дженоа», а Миколенко вдало дебютував за «Евертон»

13.01.2022
Шевченко — на межі відставки з «Дженоа», а Миколенко вдало дебютував за «Евертон»

Перша клубна робота у тренерській кар’єрі Шевченка може закінчитись достроковим звільненням (Фото з сайту football.ua.)

Перший повноцінний футбольний тиждень у Європі після різдвяних канікул вийшов різним для представників української національної збірної.


Після насиченого грудневого графіка в АПЛ команди з Туманного Альбіону перейшли на поєдинки Кубка: клуби з Прем’єр-ліги грали переважно проти команд із нижчих дивізіонів.

 

Зокрема, проти «Халла» з Чемпіоншипа довелося грати «Евертону»: за «ірисок» дебютував лівий фулбек Віталій Миколенко.

 

Ліверпульці не змогли перемогти менш іменитого суперника в основний час, і лише красень-гол ексхавбека англійської збірної Таунсенда в овертаймі подарував підопічним Рафаеля Бенітеса путівку до наступного раунду.


Миколенко, до речі, відіграв усі 120 хвилин, а авторитетний портал SofaScore навіть визнав його одним із найкращих у складі «Евертона» (разом з уже згаданим Таунсендом). Похвалив якісний дебют 22-річного українця і Бенітес.

 

«Він не тренувався 15 днів, а тепер приїхав сюди та відіграв напружений матч у Кубку. Приємно бачити його настрій. Я гадаю, що він добре провів свою першу гру», — сказав іспанський фахівець.


Набагато простіше пройшли у четвертий раунд Кубка «Вест Хем» Андрія Ярмоленка та «Ман. Сіті» Олександра Зінченка, але українці безпосередньої участі у цих успіхах не брали. Захисник «городян» пропускав гру через COVID, а Ярмола вийшов на поле за 20 секунд до фінального свистка.


Значно більше приводів для радості мали кандидати до лав нашої збірної, які грають в Іспанії. Голкіпер мадридського «Реала» Андрій Лунін нарешті зіграв свій перший матч у сезоні — у Кубку (і знову, як і рік тому, проти «Алькояно» з третього дивізіону).

 

Але, на відміну від сенсаційної поразки у 2021-му, цього разу «галактікос» виграли «на класі», хоча без пропущеного м’яча не обійшлось.

 

Головний тренер «Реала» Карло Анчелотті визнав, що Луніну для прогресу треба грати частіше, та додав, що Андрій ще може отримати шанси і в Кубку, і в Ла Лізі.

 

Хай там як, але в останньому турі чемпіонату у воротах традиційно стояв перший номер мадридців Тібо Куртуа. Зважаючи на обмежений ігровий час, привабливими можуть бути чутки про зацікавлення Луніним iз боку нідерландського гранда — «Аякса».

 

За даними ЗМІ, амстердамці шукають заміну своєму воротарю Андре Онана, який улітку пере­йде до «Інтера», та планують орендувати українського голкіпера на один-два сезони. Утім ніякої офіційної інформації поки немає.


Добре себе проявили і Василь Кравець iз Богданом Миловановим, які виступають за хіхонський «Спортинг» у Сегунді. Спочатку гол Милованова допоміг хіхонцям сенсаційно здолати у Кубку чинного переможця ЛЄ «Вільярреал», а згодом уперше у сезоні відзначився голом-красенем і Кравець.


На мажорній ноті розпочав для себе футбольний 2022 рік і Руслан Маліновський. Його «Аталанта» відкрила рік розгромом над «Удінезе», а Руслан до асисту додав і гол (у його активі — уже 5 голів у цьогорічній Серії А).

 

Після карантину у зв’язку з позитивним тестом на COVID нарешті повернувся на поле хавбек «Аталанти» Віктор Коваленко, який, щоправда, цього сезону грає в оренді за «Спецію». Віктор вийшов на заміну та допоміг «орлятам» утримати перемогу над «Дженоа» Андрія Шевченка.


А от у «грифонів» на чолі з українським тренером справи зовсім кепські. Шевченко вдруге за два тижні здав позитивний COVID-тест, а підопічні без його присутності на лавці програли «матч життя» «Спеції».

 

Тепер «Дженоа» йде передостаннім, а до рятівної 17-ї сходинки — уже п’ять пунктів. Невдала серія без перемог (3 нічиї та 6 поразок) і відверто провальна гра у першому таймі проти «Спеції» знову активізували у пресі чутки про можливу відставку Шевченка.

 

Раніше керівництво клубу висловлювало підтримку нашому тренеру, у січні з’явились і обіцяні трансфери, але, як переконують місцеві ЗМІ, можливість звільнення Андрія Миколайовича доволі висока.

 

Якщо Шевченку цього разу вдасться утриматися на тренерській посаді, результати однозначно потрібно поліпшувати. А далі календар у «грифонів» не найпростіший — «Мілан» у Кубку та «Фіорентина» у Серії А, яка щосили бореться за єврокубки.

 

На тлі розмов про дострокове припинення роботи у Генуї підливають масла у вогонь і чутки про бажання Польського футбольного союзу запросити Шевченка очолити збірну. Ситуація з його майбутнім, подейкують, має вирішитися вже найближчим часом.