Націлені на результат: у «спортивному» міністерстві вірять в успіх збірної на зимовій Олімпіаді-2022

06.01.2022
Націлені на результат: у «спортивному» міністерстві вірять в успіх збірної на зимовій Олімпіаді-2022

Фристайліст Олександр Абраменко — єдиний з українців, кому вдалося виграти медаль на зимових Іграх-2018. (Фото з сайту isport.ua.)

На відміну від літньої Олімпіади в Токіо, де українські спортсмени здобули 19 нагород, медальні очікування вітчизняного спорту від зимових Ігор-2022 значно скромніші.

 

Окремі прогнози свідчать, що в Пекіні українські олімпійці можуть залишитися взагалі без медалей. Однак міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт просить не звертати уваги на песимістичні розрахунки:

 

«Завчасно говорити, що медалей не буде, не можна. Зрозуміло, що зимові Олімпійські ігри — не літні, і в нас є труднощі з базами підготовки. Майже всі готуються за кордоном. Але я вірю в кожного нашого олімпійця. У нас є види спорту, на які ми робимо ставки і сподіваємося, що наші спортсмени виступатимуть успішно. Ми розраховуємо, що в біатлоні та фристайлі наші хлопці та дівчата зможуть піднятися на олімпійський п’єдестал. Я вірю, що медалі будуть».


Вадим Гутцайт переконує, що держава зробила все необхідне для доброї підготовки вітчизняних олімпійців. І навіть одна виграна ними медаль вважатиметься хорошим результатом.

 

При цьому в «спортивному» міністерстві уважно стежать за поточними виступами лідерів українського біатлону та фристайлу й дещо непокояться за не надто переконливі здобутки вітчизняних стріляючих лижників на старті сезону. За словами пана Гутцайта, українська біатлонна збірна має все необхідне для успішних виступів у Пекіні.

 

«Слово за спортсменами та тренерами», — каже «спортивний» міністр і бажає біатлонній команді удачі.


Як свідчить президент ФБУ Володимир Бринзак, уже в першій гонці олімпійської біатлонної програми — змішаній естафеті — «синьо-жовті» реально можуть претендувати на медаль.

 

«Як мінімум по двоє хороших чоловіків та жінок у складі в нас точно є. До того ж ми маємо непоганий досвід змішаної естафети на чемпіонаті світу, коли наші спортсмени фінішували четвертими за кілька секунд від призових місць. Зрештою, боротися наші біатлоністи будуть у кожній гонці. Однак слід розуміти, що Олімпіада — це завжди лотерея. І ми сподіваємося витягнути в ній щасливий квиток, і що важливо — наполегливо для цього працюємо», — зазначив Володимир Бринзак.


Нагадаємо, що на попередній зимовій Олімпіаді, котра проходила в південнокорейському Пхенчхані, єдину медаль в українську скарбничку поклав фристайліст Олександр Абраменко.

 

Головний тренер вітчизняної збірної з фристайлу Енвер Аблаєв каже, що його підопічні добре готові й націлені на результат.


Підтвердженням його слів став подвійний успіх українських фристайлісток на грудневому етапі Кубка світу у фінському місті Рука. Анастасія Новосад стала його переможницею, а Ольга Полюк піднялася на третій щабель п’єдесталу.


Єдине, що непокоїть вітчизняних спортивних функціонерів у контексті підготовки до Ігор-2022 — відсутність доступу спортсменів до олімпійських об’єктів. Господарі Олімпіади переконують: «Усьому виною коронавірусні обмеження».

 

Однак у спортивному світі не виключають, що це певні хитрощі господарів, спрямовані на допомогу своїм олімпійцям.