Президентом назвать його мало: теза «Зеленський — наркоман?» живе своїм життям

30.12.2021
Президентом назвать його мало: теза «Зеленський — наркоман?» живе своїм життям

Цей попіл Феніксом не стане... (Фото з сайту)

Переглядаючи декотрі відео за участі нашого все ще чинного президента, мимоволі в пам’яті вигулькує один хрестоматійний приклад: «Тату, ти кого хотів — хлопчика чи дівчинку? — Правду кажучи, синку, я просто хотів приємно провести час....».


Наш «тато» хоче постійно приємно проводити час, не приховуючи того, що апетит приходить під час їди. І чим далі, тим більше й частіше, особливо в соцмережах виникають питання: наш президент під кайфом?


Чи наркозалежний український президент? — ця тема одна з найпопулярніших, що ними бавиться суспільство, аналізуючи діяльність президента Володимира Зеленського.

 

А виникла вона на фініші передвиборчої гонки Володимира Зеленського, то виринаючи, то на певний час затихаючи в хвилі людського поговору.


Найгучніше за останні півроку ця тема вистрілила у вересні, після візиту Зеленського до США. Увагу привернула церемонія у Білому домі, де Зеленський зустрічався з президентом Джо Байденом.

«Вибачте, він під кайфом?»

Можна сказати, в Україні дуже нестандартний президент. Наприклад, він ставив завдання міністру спорту Вадиму Гутцайту провести в Україні Олімпіаду. Не багато не мало.


А перед тим Зеленський побував у Житомирі і там відвідав університет. А потім виступив... Знаменито! На цей виступ гостро відреагував ексзаступник міністра МВС, екснардеп та колишній  голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.


У себе на ФБ-сторінці він написав: «Із жaxoм пеpедививcя цей «пoтужний» виcтуп Зeлeнcькoгo в Житoмиpі. Пoтім пеpедививcя йoгo ще paз, пoтім ще). Зpеш­тoю, звеpнувcя дo пpезидентa Acoціaції пcuхіaтpів Укpaїни Cеменa Глузмaнa з пpoхaнням дaти фaхoву oцінку cтaну пcихічнoгo здopoв’я цьoгo «пaцієнтa», який якимocь незбaгненним чинoм cтaв пpезидентoм.  І, щo нaйгіpше, який є Веpхoвним гoлoвнoкoмaндувaчем Збpoйних cил Укpaїни».


Ну а після згаданого візиту Зеленського до США соцмережі просто захлинались.


Скажімо, у Twitter відривались і українці, зловтішались і мешканці країни-агресорки — РФ. Здебільшого, оцінювали поведінку українського лідера як дивну, називаючи побачене жалюгідним видовищем.


«Усе одно поводить себе як клоун. Вочевидь, настільки сильно в кров уже в’їлось», — зазначив Олексій Кулаков.


«Ганьбисько! Дешевка!» — обурюється Георгій Бояджаянц.


«Вибачте, він під кайфом?» — запитує Олександр Пономарьов.


«Виражає обличчям нерозуміння, таке враження, що він узагалі не тямить, що відбувається, його емоції захлинули і переповнюють почуття від процесу свого перебування в Овальному кабінеті. Це президент чи хуторянин у палаці?» — ставить діагноз-запитання Людмила Смирнова.


«На тлі Сонного Джо виглядає наркоманом на зраді», — єхидно відзначає S.A.


Шкода, що наш гарант дає привід для зловтішних висновків мешканцям країни-загарбника. Як от. «Жалюгідне видовище. Ніякої презентабельності, ні гідності за рангом, ні інтелектуальності за виглядом. Нібито постійно відчуває стан когнітивного дисонансу: а що я, а хто я, а де я?! І ги-ги-ги! Одним словом — господар Укрусі», — зловтішається мешканка РФ Тетяна Владі.


Однак були й ті, серед російських критиканів, хто захищав його як свого. Мов­ляв, то не неадекватність, а надпотужні розумові зусилля через не рідну мову, бо українська для Зеленського чужа, його материнська — російська, а переклад з англійської був на українську.

 

Підступні американці, що не могли для, прости Господи, президента України російською переклад робити? Тому-то Зеленський так напружує обличчя, намагаючись зрозуміти сказане не рідною йому мовою.


«Шановні, — пише Сергій Шилкін. — Прочитав усі ваші коментарі й не побачив правильної відповіді. Зеленський — російськомовний. Розмовляє українською або ж англійською з папірцем. А це не означає, що ти почнеш розуміти українську чи англійську мову в діалозі або коли тобі буде переповідати перекладач. Він просто не розуміє, що йому кажуть, і робить вигляд, що йому смішно й приємно. Насправді він просто не розуміє. Потрібно було попросити перекладати з англійської на російську. До чого ці понти з українською? Тому й виглядає як наркоман. Але це не точно».

Хто зробив із Зеленського наркомана?

Під час передвиборчих перегонів в Україні поширювалося немало сумнівної інформації чи не про кожного з кандидатів у президенти. Серед дискредитуючих меседжів, запущених у публічний простір, багатьом запам’яталася теза про те, що Володимир Зеленський нібито має наркотичну залежність.

 

А це, ясна річ, категорично неприйнятно в умовах, коли людина претендує на пост глави держави. За передвиборчий період ця теза набула широкого розголосу й обросла різними версіями та домислами. Проте реальних доказів у ЗМІ поки що не з’явилося.


Отже, через місяць після того, як Зеленський оголосив про своє рішення балотуватись у президенти — 8 лютого 2019 року — Володимир Зеленський перебував разом зі своїм «Кварталом 95» у Львові, де мав проводити благодійний виступ. Однак учасники АТО протестували проти благодійного виступу «Кварталу 95».

 

Чоловіки, які назвали себе ветеранами АТО й учасниками патріотичних організацій, зустрілись із Зеленським. Саме тоді чи не вперше публічно в бік Зеленського прозвучала вимога здати аналізи на вміст в організмі наркотичних речовин.

 

Низка українських видань поширила новину про це, вивівши в заголовок цитату одного з учасників суперечки із Зеленським: «Вова, здай аналізи на наркотики, якщо ти чистий — тобі й боятися нічого».


Власне, саме з цього моменту в публічній площині почалося обговорення теми, а чи справді Зеленський є наркозалежним. Меми, жарти в соцмережах, відео, на якому Володимир веде себе не надто адекватно, поширення чуток про те, що ще за часів його акторства поліція приїздила на виклик додому до Зеленського і намагалася привести до тями etc — усе це розі­йшлось по пабліках, відповідну інформацію доносили й політтехнологи.


По завершенні першого туру президентських виборів, 31 березня, Володимир Зеленський вийшов на брифінг у досить дивному стані. Він говорив повільніше і його поведінка відрізнялася від тієї, яку ми спостерігали впродовж усієї ви­борчої кампанії.


«Під кайфом!» — знову понеслося соц­мережами.

Ну артисти!

Вирішивши спрацювати на випере­дження, бо перед другим туром виборів Зеленському навряд чи вдалось би уникнути цих звинувачень, 3 квітня він опублікував своє перше звернення до Петра Порошенка з вимогою пройти наркологічну експертизу.


Зеленський відчував, що в разі, якщо він відмовиться від медичного обстеження, яке, до слова, не є обов’язковим для кандидатів у президенти, то до фіналу президентської кампанії він може втратити підтримку частини своїх виборців.


Штаб Порошенка виклик Зеленського прийняв. І на 5 квітня Петро Олексійович запросив Володимира Олександровича у медичний пункт НСК «Олімпійський». Однак Володимир на стадіон не з’явився.

 

Порошенко здав кров для аналізу одразу в чотирьох клініках. Зеленський же вирушив у приватну клініку Eurolab, яка належить його давньому товаришу Андрію Пальчевському.

 

Кров у нього брав масажист, колишній учасник українського кулінарного шоу «Майстер Шеф» Владислав Кірякулов, актор серіалу «Свати». І це додало ситуації ще більшої абсурдності та породило нові підозри й кпини.


Команда Порошенка звинуватила Зеленського у спробі уникнути незалежного обстеження на алкоголь та наркотики. До того ж засумніватися у достовірності аналізів у Eurolab, які показали негативні результати і на нарко-, і на алкозалежність, опонентів Володимира змусила неточність — на сторінці Зеленського у Facebook було оприлюднені дані, датовані 2 квітня 2019 року, хоча аналізи він здавав 5 квітня. Помилку, звісно ж, ви­правили, мовляв, просто переплутали файли. Утім присмак того, що хтось намагався сфальсифікувати результати аналізів, залишився.


Штаб Петра Порошенка і дотичні до п’ятого президента медіаресурси продовжували розгойдувати тему наркозалежності Зеленського.


У телеефірах між першим і другим туром Петро Порошенко незмінно повторював: «Я не стверджую, що Володимир Зеленський — наркоман. Я не маю для цього жодних підстав. Я наполягаю на праві громадян України мати стовідсоткові гарантії, що майбутній президент і майбутній Верховний головнокомандувач гарантовано не є залежним від наркотиків».


А 11 квітня 2019 року в телеефірі «Прямого» з’явився друг дитинства і екс­учасник «Студії «Квартал 95» Денис Манжосов. У той день він анонсував пресконференцію у Києві.

 

Про що хотів говорити давній товариш Зеленського, так ніхто і не дізнався — Денис так і не ви­йшов до журналістів, які разом із його друзями по «Кварталу» чекали на брифінг, поскаржившись на численні погрози на його адресу.

 

Натомість Денис Манжосов прийшов на «Прямий» до Матвія Ганапольського, який запитав у нього, чи був він свідком того, що фронтмен «Кварталу 95» начебто вживав наркотики. Давній друг Зеленського категорично заперечив це, наголосивши, що це — «дурість, висмоктана з пальця». Ведучий, схоже, очікував на іншу відповідь.

 

А тому зайшов з іншого боку з питанням: «Ви ніколи не бачили, щоб він курив, коловся і так далі — і ви це вважаєте неправдою?». Манжосов повторив: «Це — неправда». На цьому, власне, і було поставлено крапку в цій «сенсації».

 

Однак, попри це, теза «Зеленський — наркоман» продовжує досі жити своїм життям.

Не Фенікс

І так званий лідер нації також живе окремим від держави Україна життям і, очевидно, не має жодної прогресивної ідеї для побудови майбутнього. Хоча, яке майбутнє? Із сьогоденням справитись не може. Лише обіцянки.


«Війну закінчу за один рік, а якщо ні, то буде інший президент», — грався, як з вогнем, Зеленський болючою темою в запалі передвиборчої риторики.
Зеленський очолює державу вже більше двох років, а кінця війні й не видно.


Як і немає обміну полоненими, окрім того, що відбувся ще на початку каденції Зеленського, до котрого доклав зусиль і провів усі підготовчі роботи попередній президент Петро Порошенко.


Як і немає за два роки жодного відбитого у ворога клаптика української землі, жодного визволеного маленького села.


І загалом, Зеленський перед виборами надавав стільки обіцянок...


Гадаємо, на чергових чи позачергових президентських виборах електорат йому абсолютно все це пригадає.