Історія в мікромініатюрі: унікальні 16 робіт Миколи Сядристого знову показують на території Лаври

24.12.2021
Історія в мікромініатюрі: унікальні 16 робіт Миколи Сядристого знову показують на території Лаври

Микола Сядристий. (Фото Тетяни ВОРОБЙОВОЇ.)

На території Національного заповідника Києво-Печерської лаври перевідкрито виставку відомого майстра мікромініатюр — народного художника України, історика, письменника, поета, філософа, абсолютного чемпіона України з підводного спорту (міг затримувати дихання на понад 6 хв) — Миколи Сядристого.

 

Очільник заповідника Олександр Рудник на відкритті розповів, що виставка, яка десятиліттями проходила в 5-му корпусі (але через аварійний стан будівля з листопада цього року стала на реставрацію, яка триватиме до кінця 2023 року), була демонтована й перенесена. Наразі представлено 16 із 18 робіт (дві з яких на реставрації).


«Ми реекспонуємо виставку всесвітньо відомого, неперевершеного автора мікромініатюр. Завдяки колективу Миколи Сергійовича й іншим співробітникам заповідника вдалося в 4-му корпусі відкрити виставку, яка користується шаленим попитом, для того, щоб вона була знову доступна для всіх бажаючих, хто хотів би насолоджуватися його геніальними шедеврами», — сказав директор заповідника.


Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко додав, що у світі немає таких унікальних виробів, які створив Микола Сергійович, і сумнівається чи щось подібне колись з’явиться.

 

«Це твори людини, талант якої осяяний Богом. Але Сядристий геніальний не тільки тим, що створив колосальної потужності мініатюри, а й тим, що був завжди із суспільством і, незважаючи на «високі» знайомства, залишався людиною свого народу, постійно відчуваючи суспільні настрої», — резюмував Василенко.


Екснардеп Іван Заєць зауважив: «Бачу велику втрату — фактично немає тієї ключової частини виставки, яка була на підлозі в попередньому музеї: про Голодомор і жахіття тоталітарних режимів. Тому треба в цих двох кімнатках якось знайти місце і їй».


Як не парадоксально, але сам Микола Сядристий вважає, що виставка мікромініатюр — це досить умовно:

 

«Історію знаю ідеально: тисячі сторінок напам’ять. У мене збереглися томи архівів КДБ по всіх видах злочинів радянської влади, які на початку 90-х років Олександр Яковлев, котрий очолював Комісію з реабілітації жертв політичних репресій, привіз літаком із Москви.


По світу я їздив, як по Подолу, й відвідав усі країни. Весь керівний склад соцтабору — мої товариші студентських років. Загалом світ — це не те, що ви думаєте під впливом ЗМІ... В Україні все є (найкращі чорноземи, корисні копалини), але при цьому — в нас нічого немає!..»


Людина всебічних інтересів Микола Сядристий створенням мікромініатюр займається близько 50 років — їх виконує винятково вручну, за своєю неповторною для кожної роботи технологією.


Мистецтво Сядристого обійшло всі континенти. Найповніше його твори представлені, крім Києва, у політехнічному музеї білокам’яної та музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра, де одну з вулиць найближчим часом буде перейменовано на честь майстра.


Протягом багатьох років Микола Сядристий досліджує суть тоталітарних режимів і є автором низки книг на цю тему.