Зінченко повернувся у стартовий склад «Ман. Сіті», а Шевченко шукає підсилення для «Дженоа»

21.12.2021
Зінченко повернувся у стартовий склад «Ман. Сіті», а Шевченко шукає підсилення для «Дженоа»

Олександр Зінченко вперше за майже три роки відзначився «асистом» в АПЛ. (Фото з сайту thetimes.co.uk)

Старт клубної тренерської кар’єри Андрія Шевченка у рідній для нього Серії А вийшов непростим.

 

«Дженоа» під орудою українського фахівця із семи матчів виграв лише один, та й той — у Кубку Італії проти прямого конкурента за виживання у чемпіонаті — «Салернітани».

 

У Серії А справи генуезців йдуть набагато гірше: лише одна нічия з «Удінезе» та аж п’ять поразок (як наслідок — 18-та позиція й зона вильоту).

 

Утім справедливості заради варто нагадати про складний графік «Дженоа» і непросту ситуацію з травмованими лідерами (лише нещодавно повернулись капітан Крішіто та кращий бомбардир команди Дестро).

 

За два місяці Шевченко і Ко зіграли чи не з усіма італійськими грандами (попереду ще «Аталанта»), а матчів, де «грифони» могли чіплятись за очки, було, по суті, лише два — проти вже згаданого «Удінезе» та програне дербі із «Сампдорією».

Кадри для прогресу

Навіть попри непереконливий старт Шевченка, завдання залишитися в еліті не виглядає нереалістичним. По-перше, до рятівного 17-го місця, на якому зараз перебуває «Спеція» Віктора Коваленка, лише три пункти. До того ж у січні-лютому 2022 року календар у генуезців буде простішим.


Не варто забувати і про трансферне вікно, яке офіційно відкривається 1 січня, але роботу над підсиленням нові власники клубу ведуть уже зараз.

 

Одразу після призначення Шевченка італійські ЗМІ активно писали про плани «Дженоа» запросити одразу трьох українців — Миколенка, Ярмоленка та Зінченка. Проте тренер заявив, що клуб поки не може запрошувати гравців без паспорта ЄС. Та й самі перераховані футболісти навряд чи захочуть переїжджати на Апенніни.

 

Якщо вірити ЗМІ, динамівець Миколенко вже однією ногою в АПЛ, Зінченко у грудні став усе частіше виходити в основі «Ман. Сіті» та цілком задоволений роллю стабільного гравця ротації одного з найсильніших клубів Англії.

 

А Ярмоленко, попри те, що останнім часом не грає за «Вест Хем» у Прем’єр-лізі, отримує достатньо часу в Лізі Європи, де у лондонців непогані шанси на трофей. До того ж агент Андрія Вадим Шаблій не раз говорив, що форвард налаштований допрацювати контракт із «Вест Хемом» до кінця (до літа 2022-го).


За даними місцевої преси, «Дженоа», схоже, обрала стратегію запрошення представників топклубів, які грають там не так часто. Одним із пріоритетних трансферів для генуезців називають оренду іспанського хавбека «Мілана» Саму Кастільєхо, який провів за міланців цього сезону лише чотири матчі, але може відразу стати основним у відверто ослабленій лінії атаки «грифонів».

 

Подейкують, допомогти трансферу може й дружба Шевченка з технічним директором «россо-неррі» Паоло Мальдіні, з яким вони свого часу виграли не один трофей.


Ще один потенційний новачок команди з Генуї — хавбек «Інтера» Матіас Весіно, котрий після важкої травми ніяк не може повернутися в основу чинних чемпіонів Італії. Натомість до Мілана з Генуї може поїхати нападник Феліпе Кайседо, котрий має стати резервістом для зіркового Едіна Джеко.


Ще одним претендентом на футболку генуезців називають півзахисника «Айнтрахта» з Франкфурта Аміна Юнеса, який кілька років тому засяяв у «Аяксі», але потім повністю провалився в «Наполі». Мало грає Юнес і в своїй нинішній команді — цього сезону лише один кубковий матч за «Айнтрахт».


Попри важкий дебют у «Дженоа», керівництво клубу Шевченку, схоже, довіряє. Та й сам тренер дивиться у майбутнє з оптимізмом, хоча й визнає, що попереду багато роботи.


«Ми наполегливо працюємо, аби покращити становище в турнірній таблиці, та активно шукаємо підсилення. Головна боротьба попереду. Залишитися у Серії А для нас зараз — це як виграти Лігу чемпіонів», — каже Шевченко.


Певний спад спостерігається і в «Аталанти» Руслана Маліновського. Після перемог над «Юве» і «Наполі» «бергамаски» наздогнали тріо лідерів у боротьбі за «скудетто», але потім програли два ключові матчі поспіль — спочатку «Вільярреалу» за місце у плей-оф ЛЧ, а потім і «Ромі» в чемпіонаті.

 

Як наслідок, підопічні Гасперіні весною гратимуть у Лізі Європи, а в Серії А дещо відпустили «Інтер» у відрив, але все ще ведуть боротьбу за медалі. Українець Маліновський чергує матчі у старті з виходами на заміну і час від часу радує фанатів результативними дальніми ударами (нещодавно — у ворота «Вільярреала»).


Нарешті отримує стабільну ігрову практику в Італії і Віктор Коваленко, який відновився після травм та адаптувався у «Спеції». В активі вихованця «Шахтаря» цього сезону 12 матчів, один гол та дві передачі.

 


Захисник «Динамо» Віталій Миколенко близький до переходу в англійський «Евертон».
Фото з сайта fcdynamo.com.

Із Києва — до Ліверпуля

Водночас на Туманному Альбіоні по-різному складається передріздвяний період для двох представників національної команди — Зінченка та Ярмоленка. Якщо Олександр у грудні сповна скористався відсутністю Кайла Уокера, зігравши п’ять повних матчів із шести та віддавши два «асисти» (по одному в ЛЧ і в АПЛ), то Андрій цього місяця грав лише в ЛЄ, а в чемпіонаті вже п’ять турів поспіль залишається у запасі.


Найближчим часом ще одним українським легіонером в Англії має стати лівий захисник «Динамо» Віталій Миколенко. Британські авторитетні ЗМІ переконують, що «Евертон» вже домовився про трансфер за 21-23 мільйони євро, а Віталій начебто уже підписав 5-річний контракт. Утім про угоду ані кияни, ані «іриски» поки офіційно не оголошували.


Стабільно запасним залишається в іспанському «Реалі» голкіпер Андрій Лунін. 5 січня на мадридців чекає матч Кубка короля проти нижчолігового «Алькояно» — це може бути чудовий шанс для Андрія вперше в сезоні вийти в старті «Реала». Утім на заваді цьому може стати COVID — Андрій минулого тижня вдруге за рік здав позитивний тест на коронавірус.


Яскраво проявили себе минулого уїк-енду й інші українські збірники. Нападник «Бенфіки» Роман Яремчук після дебютного гола в ЛЧ нарешті перервав голеву «засуху» і в португальській лізі, забивши там уперше з вересня. Тепер в активі Романа шість голів та п’ять «асистів» у 22 поєдинках у всіх турнірах — непогано як для дебютного сезону.


Натомість Роман Безус, який після Євро-2020 у збірній не грав, зробив ще один крок для отримання виклику в березні: на його рахунку — дві результативні передачі проти «Сент-Труйдена». Загалом в активі Безуса цього сезону два голи та п’ять передач, а його «Гент» бореться за вихід до чемпіонського «плей-оф».

 

ТАБЛО


Англія. Прем’єр-ліга. 17-й тур. «Норвіч» — «Астон Вілла» — 0:2, «Манчестер Сіті» — «Лідс» — 7:0 (Фоден, 8; Гріліш, 13; де Брюйне, 32, 62; Марез, 49; Стоунз, 74; Аке, 78; Зінченко («МС») — 90 хв.), «Брайтон» — «Вулверхемптон» — 0:1, «Крістал Пелас» — «Саутгемптон» — 2:2, «Арсенал» — «Вест Хем» — 2:0, «Челсі» — «Евертон» — 1:1 (Маунт, 70 — Брентвейт, 74), «Ліверпуль» — «Ньюкасл» — 3:1 (Жота, 21; Салах, 25; Александр-Арнольд, 87 — Шелві, 7).

 

18-й тур. «Лідс» — «Арсенал» — 1:4, «Вулверхемптон» — «Челсі» — 0:0, «Нюкасл» — «Манчестер Сіті» — 0:4 (Р. Діаш, 5; Канселу, 27; Марез, 65; Р. Стерлінг, 86; Зінченко («МС») — 90 хв., асист), «Тоттенхем» — «Ліверпуль» — 2:2 (Г. Кейн, 13; Сон Хин Мін, 75 — Жота, 35; Е. Робертсон, 70).


Лідери: «Манчестер Сіті» — 44, «Ліверпуль» — 41, «Челсі» — 38, «Арсенал» — 32, «Вест Хем» (17 матчів) — 28, «Манчестер Юнайтед» (16 мачів) — 27.
Бомбардир: Салах («Ліверпуль») — 15.


Німеччина. Перша Бундесліга. 16-й тур. «Штутгарт» — «Баварія» — 0:5 (Гнабрі, 40, 53, 75; Р. Левандовський, 69, 72), «Армінія» — «Бохум» — 2:0, «Вольфсбург» — «Кельн» — 2:3, «Майнц» — «Герта» — 4:0, «Боруссія» (М) — «Айнтрахт Франкфурт» — 2:3, «Аугсбург» — «РБ Лейпциг» — 1:1, «Байєр» — «Хоффенхайм» — 2:2 (Шик, 37, 63 — Штіллер, 80; Даббур, 83),  «Боруссія» (Д)  — «Гройтер Фюрт» — 3:0 (Холанд, 33, (пен.), 82; Мален, 89), «Уніон» — «Фрайбург» — 0:0.


17-й тур. «Баварія» — «Вольфсбург» — 4:0 (Мюллер, 7; Упамекано, 57; Л. Сане, 59; Р. Левандовський, 88), «Айнтрахт Франкфурт» — «Майнц» — 1:0, «Бохум» — «Уніон» — 0:1, «Гройтер Фюрт» — «Аугсбург» — 0:0, «РБ Лейпциг» — «Армінія» — 0:2, «Хоффенхайм» — «Боруссія» (М) — 1:1, «Герта» — «Боруссія» (Д) — 3:2 (Бельфоділь, 51; Ріхтер, 57, 69 — Брандт, 31; Тіггес, 83), «Фрайбург» — «Байєр» — 2:1 (Гріфо, 33 (пен.); Шаде, 84 — Арангіс, 45), «Кельн» — «Штутгарт» — 1:0.


Лідери: «Баварія» — 43, «Боруссія» (Д) — 34, «Фрайбург» — 29, «Байєр», «Хоффенхайм» — 28, «Айнтрахт Франкфурт» — 27.
Бомбардир: Р. Левандовський («Баварія») — 19.


Іспанія. Ла Ліга. 18-й тур. «Сельта» — «Еспаньйол» — 3:1, «Райо Вальєкано» — «Алавес» — 2:0, «Реал Сосьєдад» — «Вільярреал» — 1:3, «Барселона» — «Ельче» — 3:2 (Ютгла, 16; Гаві, 19; Ніко Гонсалес, 85 — Тете Моренте, 62; Мілья, 64), «Севілья» — «Атлетико» — 2:1 (Ракітіч, 7; Окампос, 89 — Феліпе, 33), «Гранада» — «Мальорка» — 4:1, «Атлетік» — «Бетіс» — 3:2, «Хетафе» — «Осасуна» — 1:0, «Реал Мадрид» — «Кадіс» — 0:0.


Лідери: «Реал Мадрид» — 43, «Севілья» (17 матчів) — 37, «Бетіс» — 33, «Райо Вальєкано» — 30, «Реал Сосьєдад», «Атлетико» (17 матчів) — 29.
Бомбардир: Бензема («Реал Мадрид») — 13.


Італія. Серія А. 18-й тур. «Лаціо» — «Дженоа» — 3:1, «Салернітана» — «Інтер» — 0:5 (Перішич, 11; Дюмфріс, 33; А. Санчес, 52; Л. Мартінес, 78; Гальярдіні, 87), «Аталанта» — «Рома» — 1:4 (Крістанте, 45 (у свої ворота) — Абрахам, 2, 82; Дзаньйоло, 27; Смоллінг, 73; Маліновський («А») — із 46 хв.), «Болонья» — «Ювентус» — 0:2, «Кальярі» — «Удінезе» — 0:4, «Фіорентина» — «Сассуоло» — 2:2, «Спеція» — «Емполі» — 1:1 (Коваленко («С») — із 72 хв.), «Сампдорія» — «Венеція» — 1:1, «Торіно» — «Верона» — 1:0, «Мілан» — «Наполі» — 0:1 (Елмас, 5).


Лідери: «Інтер» — 43, «Наполі», «Мілан» — 39, «Аталанта» — 37, «Рома», «Фіорентина» — 31.
Бомбардир: Влаховіч («Фіорентина») — 16.


Португалія. Ліга Сагрес. 15-й тур. Найцікавіші результати. «Бенфіка» — «Марітіму» — 7:1 (Д. Нуньєс, 3, 19; Жілберто, 34; Рафа Сілва, 48; Яремчук, 57; Рамуш, 86; Сеферовіч, 90+1 — Аліпур, 81; Яремчук («Б») — до 78 хв., гол+пас), «Жил Вісенте» — «Спортинг» — 0:3, «Візела» — «Порту» — 0:4, «Брага» — «Белененсеш» — 1:0.


Лідери: «Порту», «Спортинг» — 41, «Бенфіка» — 37, «Брага» — 28