Старий рік у ноги, новий — у пороги: скільки буде святкових вихідних і коли засвітиться головна ялинка

10.12.2021
Старий рік у ноги, новий — у пороги: скільки буде святкових вихідних і коли засвітиться головна ялинка

Монтаж новорічної казки. (Фото з сайту smi.today.)

Коли святкувати?

Період різдвяно-новорічних свят як в Україні, так і загалом у Європі вже розпочато. Міста, площі та будівлі почали святково прикрашати.

 

Водночас  відомо, що якщо найважливіші свята різдвяно-новорічного циклу припадають на суботу-неділю, то вихідний переносять на робочий день. Такими святами є: 25 грудня і 7 січня — Різдво Христове та 1 січня — Новий рік.

 

Цьогоріч Різдво за григоріанським календарем (25 грудня) припадає на суботу, через що в понеділок, 27 грудня, в українців буде вихідний день. Новий рік, 1 січня, також припадає на суботу, тож 3 січня офіційно вважається неробочим днем.

 

А от Різдво за юліанським календарем відзначатимуть у п’ятницю, 7 січня. У цьому випадку вихідні розтягнуться на три дні — з 7 до 9 січня. Відтак українці матимуть подовжені вихідні (по три дні) упродовж трьох тижнів поспіль. Однак уже 10 січня більшість працюючих громадян розпочнуть робочий тиждень і святкові вихідні закінчаться.

Перша зелена красуня країни:
яка вона?

І поки українці рахують, скільки ж вдасться відпочити, у столиці вже стала відома цьогорічна тема головної зимової святкової локації країни на Софійській площі. Вона буде присвячена Різдвяній диво-ночі, коли народився Ісус Христос.

 

Головну ялинку України на Софійській площі засвітять 19 грудня, вона буде висотою 31 метр і прикрашена 10-кілометровою гірляндою у вигляді великого купола. Основу дерева оздоблять у вигляді традиційного вертепу.

 

Навколо ялинки будуть фігури Ісуса, Матері Божої, святого Йосипа, пастухів, царів, янголів та колядників. Планується, що цей вертеп буде найбільшим у Європі. Новорічне дерево «уквітчають» 10 тисяч прикрас червоного та золотого кольорів. Довкола ялинки розташують фотозони, дитячі забавки, майстерню, музей новорічних прикрас, сцену, на якій виступатимуть артисти та проводитимуть конкурси. 

 

«Я дуже задоволена тематикою цьогорічного свята. Щороку в Києві красиво прикрашають локації, завжди все атмосферно та святково, і це справді на європейському рівні, вишукано й зі смаком. Тому ми з сім’єю щороку відвідуємо святкові локації в столиці. А цьогоріч уже не можу дочекатися, щоб побачити не лише ялинку, а й вертеп», — розповідає «УМ» киянка Марина Загребельна.

Ярмарки, вертеп та святкові локації

До ярмаркового містечка вестимуть чотири святково прикрашені арки, з чотирма люстрами у центрі кожної. Навколо пам’ятника Богданові Хмельницькому розташують ковзанку — як тунель для любителів спортивних розваг.

 

Також на площі діятиме тепла артзона для відпочинку. Там же відвідувачів зустрічатимуть яскраві комети, що символізуватимуть різдвяні зірки. Святкову атмосферу створюватиме різдвяна музика.

 

На Володимирському проїзді працюватимуть ярмарок, що прикрасять ілюмінацією, та зона фудкорту, традиційна концепція якої дещо змінена, враховуючи виклики сьогодення.

 

Їжу готуватимуть у стилі «стріт-фуд»: бутерброди та снеки, які зручно взяти і відійти, зберігаючи соціальну дистанцію. Святкування триватиме до 16 січня. Стало відомо, що самі локації на Софійській площі та на Володимирському проїзді так само працюватимуть до 16 січня. Також святкові локації облаштують у Центральному парку культури і відпочинку Києва (Маріїнський парк).

 

Традиційно покататися на ковзанах можна буде і біля офісу президента. Там уже встановили ковзанку, де всі охочі зможуть випробувати лід.

 

«Кияни і гості міста зможуть знайти на свій смак святкові розваги та частування для всієї родини, для маленьких і дорослих. Зокрема, у програмі святкування було враховано потреби різних верств населення, забезпечено вільний доступ до свята інклюзивних груп, а також суворе виконання протиепідемічних заходів. Наше завдання — забезпечити яскраві видовища та насичену святкову програму, зважаючи на безпеку та екологічність проведення святкувань», — зазначила директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова.

 

Організатори переконують, що недарма обрали темою цьогорічного святкування саме вертеп та народження Христа. Запевняють — цьогорічне святкування має ще більше змусити людей замислитися над добром та важливістю родинного свята в ці дні.

 

«Зрештою, ми хотіли, щоб усі українці пригадали саму історію народження Христа. Коли одного дня, у місті Назарет, дівчина Марія і чоловік на ім’я Йосип — збирались одружитися. Згодом до них явився ангел і сказав, що в неї народиться немовля. І мають вони назвати його Ісус, що означає «порятунок». Ця дитина буде Сином Бога і врятує людей від їхніх гріхів. Коли народився Ісус, ангел постав перед пастухами і приніс добру звістку про велику радість для людей — щойно народився ваш Спаситель, Христос. Пастухи поспішили до Вифлеєму, де народилось немовля. Вони несли цю звістку всім, кого стрічали на шляху. Але тієї ночі навідалися й інші гості — мудреці. Вони вивчали зоряне небо,  як раптом сталося диво — у небесах засяяла нова зірка. Більша і яскравіша за інші зорі. Мудреці розповідали про диво, що сталося у Вифлеємі, а люди, радіючи, передавали одне одному — від дому до дому — благу звістку. Відтоді Різдво Христове відзначається всіма християнськими церквами. Наша мета, щоб українці пам’ятали цю історію і передавали її з покоління в покоління», — розповідають організатори заходу.

Як відзначали попередні свята?

Варто нагадати: щороку в Києві новорічні та різдвяні свята проходять під різною тематикою. Наприклад, у 2020-му були перші святкування в нових умовах, але від того не менш очікувані.

 

Головну ялинку країни засвічував Віталій Кличко разом зі Святим Миколаєм. 2019-го тематикою року була казка про Лускунчика, а святкування були дійсно по-особливому казковими. 2018 рік українці разом «запалювали» на концертах, каталися потягом «Полярний Експрес» та передавали близьким вітання на великому екрані із Софійської площі.

 

2017-й був «НеоРоком», в якому всі насоло­джувалися незвичайним парком крижаних скульптур, казковим амфітеатром під «зоряним небом» і, звичайно ж, прикрашеною красунею ялинкою.