Брехня i заколот: обидві стрілки компасу Зе-перевороту повертаються у бік Коломойського

30.11.2021
Брехня i заколот: обидві стрілки компасу Зе-перевороту повертаються у бік Коломойського

Коломойський — Зеленському: «Ну що, синку, сходив наліво до Ахметова?».

Узагалі-то хороших демократій не буває. У кожної — свої виразки й рани.

 

Але наша, замішана на отруті корупції, тотального зубожіння, держзрадах і некомпетентності, особливо небезпечна.

 

Вона сіє зневіру в саму можливість справедливого суспільного життя і боротьбу з системними зловживаннями, вона підказує громадянам простий вихід — назад, у міфічну радянську рівність.

 

Наші форми демократичного правління обтяжені безвідповідальністю тих, хто обіцяє всі блага виборцям і на другий день після виборів забуває про свої обіцянки.


Ось і остання пресконференція гаранта Конституції ще раз це доводить. Більше того, черговий ефірний подіум президента вкотре показав — Володимир Зеленський так і не став справжнім українським політиком.


Алло, гаранте свободи слова й преси, єдиного ще вцілілого демократичного завоювання, а слабо по-справжньому оцінити своє оточення? Бо виглядає все, як змова проти України.


Тож чи варто нас лякати перезавантаженням влади в ситуації, коли нам у керманичі потрібен серйозний політик, а не актор-комік, який за 2,5 року дедалі гірше справляється з роллю президента?


А може, знову настала пора підперти країну всіма нами — тією силою, що зі зрадниками, переродженцями на одному гектарі не сяде. Тим більше, коли країна й без того в путінській небезпеці.

 

Коли, здається, очільник Кремля зачаївся, як хижак у передчутті стрибка, і чекає якогось зручного для себе моменту, аби напасти на нас «рятівником».

Колотнеча заколоту

Здається, відчуття того, що Зеленський не справляється, є і в нього. Ймовірно, тому він витягнув на світ Божий якісь плівки Зе-мельниченка, де йдеться про ймовірний державний переворот.

 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 26 листопада під час пресмарафону заявив, що має інформацію про підготовку на 1-2 грудня за участю «представників Росії» спроби державного перевороту.

 

Глава держави наголосив, що в це хочуть втягнути  бізнесмена Ріната Ахметова. На його думку, це робить оточення багатія та ворожі сили, а сам пан Ахметов може навіть не розуміти цього. Мовляв, задля цієї мети «проти України і президента» планується виділити мільярд доларів. 


«Є інформація, що, на думку цих людей, Рінат Ахметов готовий включитися в цей процес», — сказав Зеленський, зазначивши, що йдеться про інформаційну війну також, в яку олігарх уже включився. За його словами, він не вірить у державні перевороти і не вірить, що «Ахметов піде на це, бо це буде його велика помилка». 

 

Він також запросив Ахметова на Банкову або до відповідних органів, де той може послухати зазначену інформацію. А пізніше уточнив, що на аудіозаписах немає голосу Ахметова. На плівках, що є у влади, організатори говорять про те, що з олігархом потрібно буде знайти контакт.


На ці слова президента відреагував телеведучий Савік Шустер і сказав, що це серйозна заява і було б нерозумно з боку Ахметова готувати переворот.


«Якби він був таким дурним, то не був би таким багатим», — сказав Шустер. На що Зеленський відповів, що не варто плутати питання інтелекту і грошей.

 

І навів приклад, що його батько є професором, але не є багатою людиною. При цьому вказав Шустеру, що той є достатньо багатим журналістом, тоді як в Україні є не гірші від Шустера журналісти, але й близько не мають таких статків.

«Астанавiтєсь!».


А що ж Рінат Ахметов? Бізнесмен заперечив інформацію, оприлюднену президентом Володимиром Зеленським, про свою причетність до підготовки державного перевороту. Про це йдеться в заяві Ахметова, яку опублікувала компанія System Capital Management.


Закиди Зеленського про так званий держпереворот Ахметов вважає брехнею. Він обурений, що глава держави поширив цю інформацію. Звинувачення президента бізнесмен сприйняв як особисту образу.


Він також наголосив, що його позиція передбачає незалежну, демократичну та цілісну Україну з Кримом та Донбасом. Бізнесмен додав, що є найбільшим інвестором, платником податків і роботодавцем України.

 

Зазначив, що «захищатиме вільну Україну, вільну економіку, демократію та свободу слова». Також пообіцяв зробити все від себе залежне, аби авторитаризму та цензури в Україні не було.

По гарячих слідах

«Переворот в Україні готували офіцер російського ФСБ та троє українців, колишніх працівників МВС, які зараз перебувають у Криму»,—  повідомив журналіст американського медіапроєкту Buzzfeed News Крістофер Міллер на своїй twitter-сторінці, посилаючись на джерела з офісу президента.


Він зазначив, що, за наявною в нього інформацією, імена змовників такі: куратор — співробітник ФСБ Василь Васильович Лаптєв; троє зрадників-українців — Олексій Васильєв, Василь Грицак та Едуард Федосов.


Організатори планували зіграти на громадській напрузі всередині країни та використати у своїх цілях ворожнечу між Зеленським та Ахметовим.


Міллер зазначив, що в розмовах організаторів перевороту насправді згадується олігарх Рінат Ахметов. Але його участь у змові з цих записів не випливає. Сказано лише про те, що організатори перевороту говорили, що їм «треба бути готовими вийти на контакт та почати співпрацювати з Ахметовим».


За озвученим планом, ініціатори путчу хотіли 1 грудня організувати протести на Банковій, які мали б спровокувати подальший безлад у столиці та привести до влади людей, наближених до олігарха.

 

За словами Міллера, офіс президента планує передати аудіозаписи розмов до спецслужб США цього тижня. Джерело Міллера додало, що таким чином в офісі президента прагнуть досягти «перемир’я» з бізнесменом.

Гра в остуду?

Отже, переформатування медійної політики телеканалів Ахметова свідчить про зміни у відносинах між президентом та бізнесменом. Теплі медійні обійми президента — неполітика Зеленського з найдорожчим «політиком» Ахметовим різко обірвались півтора місяця тому.


Олігарх починав атакувати м’яко. Сильного удару завдав останній — про «Вагнергейт» розповіли широкій аудиторії, адже раніше все-таки це обговорювалось у вузькому колі. Друге питання — приватизації, яке теж на всіх великих національних каналах намагалися замовчати.


Відтак баланс залежностей в країні привів до певних проявів свободи слова. Хоча представників влади все ще запрошують, можновладці все менше ходили на канали олігарха, тому що раніше там була супертепла «ванна», а сьогодні кожного провладного політика може чекати «гільйотина». І водночас можна втратити як частину рейтингу партії, так і власний імідж.

 

А минулого тижня представники «Слуги народу» взагалі оголосили бойкот телеканалам Ахметова, мовляв, через перетворення їх у пропагандистські рупори, що почали відстоювати корпоративні інтереси.


У вересні 2021 року Верховна Рада ухва­лила законопроєкт про олігархів, під дію якого вже в травні може потрапити Ахметов. Серед причин погіршення взаємин називається те, що Рінату Ахметову не подобається, що його можуть занести до реєстру олігархів, а Володимиру Зеленському  — політична і медійна підтримка мільярдером його опонентів. Але все це було б дуже просто.


Нинішнє протистояння, що схоже на підвищення ставок, цілком реально може перерости у спалювання мостів. Адже початок публічної війни між Зеленським та Ахметовим збiгся з виходом у вільне, «позазелене» плавання ексспікера Дмитра Разумкова.

 

Бо інші різнокланові гості політичних шоу телеканалів Ахметова в медійній та бізнесовій атмосфері медіамагната та настроях президента особливої погоди не робили.

Переділ переділеного

Є ще одна версія Зе-інтриги довкола публічно накручуваної проблеми в нових взаєминах «Зеленський — Ахметов». Імовірно, президент переслідує мету якщо не остаточного переформатування Кабміну, то заміну голови уряду.

 

Як відомо, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відносять до орбіти Ріната Ахметова. Відтак, обнуливши увесь недопереобраний уряд разом з його главою, можна сміливо списати повний обвал в економіці на недолугу роботу Кабміну. Адже на сьогодні ми реально не знаємо, що в нас видобувається, куди й за скільки продається і купується.


Боротьба з альтернативною енергетикою призвела до зупинки припливу іноземних інвестицій. Ціни на найнеобхідніші речі ростуть як на дріжжах... Зубожіння поглинає українців швидкими темпами...


А тим часом зміна риторики ахметовських телеканалів знову штовхає Зеленського у вотчину й обійми «хрещеного батька» — Коломойського. Тож чи робитимуть уже «плюси» теплі ванни для чинного президента?


Кажуть, що за це олігарх Ігор Коломойський візьме участь у майбутньому розподілі «Укрнафти». У результаті йому має відійти чималий шматок вітчизняного нафтовидобування.
Імовірно, ми також станемо свідками справжньої медіавійни Коломойського з Ахметовим і за ДТЕК. І тут уже точно олігарху Коломойському без свого прем’єра не обійтись.

Глобалісти стурбовані

Провідні країни не забарились із реакцією на слова Зеленського про можливий першогрудневий держпереворот. Скажімо, Джо Байден, президент Сполучених Штатів Америки, висловив стурбованість iз приводу слів Зеленського. Про це повідомляє Voice of America.

 

«Мене це хвилює. Адже ми підтримуємо територіальну цілісність України, ми підтримуємо їх здатність керувати своєю державою», — заявив він.

 

Байден також додав, що він має намір провести телефонні розмови із Зеленським та президентом РФ Володимиром Путіним через нарощування російських військ біля кордонів України.

 

Він також  занепокоєний цією ситуацією. Але чи так уже зважає на стурбованість лідерів провідних країн світу український президент Володимир Зеленський?


Апогей його політичного життя за Божим промислом, треба сподіватись, збiгається з фіналом, незважаючи на те, що тут і сьогодні він підім’яв під себе всі гілки влади й веде торги за виживання, водночас розповідаючи про необхідність дотримання правового процесу.


Міжнародному співтовариству тонкощі процесу й різні правові заморочки по-українськи вже давно глибоко фіолетові. Усі давно в цивілізованому світі зрозуміли, що все, що відбувається в Україні, треба тримати під контролем, бо здебільшого воно поза правовим полем, котре покинули всі притомні.

 

І процес може бути введений в якісь рамки лише через вимоги прозорості, чіткості, послідовності і дотримання домовленостей iз просунутим цивілізованим співтовариством. Адже кожна домовленість щодо України, досягнута сьогодні, проходить у муках і на краю безодні.