«Міцний горішок» і чорний чай: які продукти допоможуть жити довше

16.11.2021
«Міцний горішок» і чорний чай: які продукти допоможуть жити довше

Харчування має бути здоровим і збалансованим. (Фото з сайту Pixabay)

Вчені Гарвардської школи громадської охорони здоров’я провели дослідження залежності між харчуванням і недугами, які призводять до смертельних наслідків.

 

У результаті виявилося, що люди, які щодня з’їдали бодай один горіх, менше помирали від серцево-судинних недуг, респіраторних та онкологічних захворювань.

 

Співавтор дослідження, професор харчування й епідеміології Френк Ху зауважив: «Ми виявили, що люди, які їли горіхи щодня, жили довше і здоровіше, ніж ті, хто цього не робив».


Імовірність померти в тих, хто що­дня вживав горіхи, була на 20% меншою, ніж у тих, хто цього не робив.

 

Річ у тім, що клітковина, корисні жири, вітаміни, мінерали та фітохімічні речовини, що їх містять горіхи, справляють кардіозахисну, антиканцерогенну, протизапальну та антиоксидантну дію.

 

Між іншим, горіхи притлумлюють почуття голоду, поглинаючи вологу в шлунково-кишковому тракті і змушуючи людину почуватися ситою. Тож помірне їх вживання не позначається на фігурі.


Добра новина також для любителів чорного чаю. Якщо цей напій вживати регулярно, можна вирішити проблему високого артеріального тиску.

 

Такого висновку дійшли фахівці Університету Західної Австралії. Учасники експерименту щодня випивали по три чашки напою без флавоноїдів, але з кофеїном, або чорний чай.

 

Як вдалося з’ясувати, чай мав серйозніший вплив на організм, ніж напій із флавоноїдами. Чай допомагав швидше нормалізувати артеріальний тиск. Такий ефект фахівці зауважили буквально в перший день експерименту, і він зберігався впродовж пів року.


Експерти звертають увагу, що найбільш простий та ефективний спосіб контролювати свій артеріальний тиск — почати вести здоровий спосіб життя. Харчування має бути здоровим і збалансованим, а помірні фізичні вправи — щоденною звичкою.