Мороз за розкладом, а от снігу не буде: яка погода очікує українців та Новий рік та Різдво

16.11.2021
Мороз за розкладом, а от снігу не буде: яка погода очікує українців та Новий рік та Різдво

Справжня зима захоплюватиме Україну в полон поступово, а на зміну морозам незмінно приходитимуть відлиги. (Фото з сайту Pixabay)

Синоптики пророкують нашій країні досить м’який кінець листопада та потужне похолодання до мінус 10 градусів на початку грудня.

 

Найближчого тижня на мешканців півдня, сходу, заходу, півночі та центру України чекають нічні заморозки від нуля до мiнус п’яти градусів, густі тумани вранці та висока ймовірність дощу протягом дня.


Попри примхи природи, народний синоптик Наталія Діденко закликала мешканців столиці порадіти комфортній погоді, яка до кінця осені зміниться на холодний антициклон Tilda.


«Градуси будуть хай не красуні, але миленькі, як для цього сезону, протягом дня +5 — +8 градусів, — як завжди, з гумором коментує примхи природи пані Наталка.

 

— Як казав приблизно колись М. Жванецький, що жінки часом бувають «ужас какая дура» та «прелесть какая дурочка». Так що наші вихідні градуси були скоріше — «прелесть какая дурочка». А от з нового тижня прорветься чергова хвиля арктичного холоду й температура повітря знизиться на 3-5 градусів! У Києві можливий сніг з дощем, в Україні загалом синоптична ситуація буде подібною — стрімке похолодання та перші сніжинки, які, на жаль, дуже швидко розтануть».


За словами Наталки Діденко, перші серйозні опади маячать з 19 листопада, з наступної п’ятниці, якраз на День працівників гідрометеорологічної служби у більшості наших областей пройдуть дощ та сніг.


На думку кліматологів, у більшості регіонів України морозів, сильніших за мінус 5 градусів за Цельсієм, цього місяця не буде. Вдень повітря найчастіше прогріватиметься до плюсових позначок на термометрі.


Але, незважаючи на похолодання, справжня зима захоплюватиме Україну в полон поступово, а на зміну морозам незмінно приходитимуть відлиги.


З понеділка (відучора) температура повітря почала знижуватися, й у низці регіонів люди відчули «подих зими». До кінця місяця на півночі країни синоптики вже зафіксують до мінус 10 (подекуди мінус 15) градусів морозу.


За словами завідувачки відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіри Мартазінової, новорічні свята пройдуть без снігу через той факт, що якраз під кінець грудня відбудеться чергове потепління.


Уже після новорічних свят температура повітря підніметься, а наступна хвиля морозів прийде на територію нашої країни у лютому.


Загалом зима в Україні виявиться затяжною, а температурний режим буде нестійким. Але останній місяць зими очікується холодним, хоч і теплішим, аніж лютий минулого року.