Правдивість і справжність перемагає. 13 листопада — День пам'яті про мужніх оборонців та мирних жителів Батурина

12.11.2021
Правдивість і справжність перемагає. 13 листопада — День пам'яті про мужніх оборонців та мирних жителів Батурина

Автор емблеми Володимир Таран.

Зібратися 13 листопада цього року на Цитаделі Батуринської фортеці біля Пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року немає змоги, оскільки від 30 жовтня Чернігівська область перебуває в «червоній» зоні епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

 

Утім у кожного є можливість вшанувати пам’ять мужніх оборонців та мирних жителів Батурина, що загинули, відстоюючи право на незалежність у листопаді 1708 року, і згадати про сутність російської імперської політики стосовно України — 300 років тому і сьогодні.


Вшанування па­м’я­ті про Батурин 13 листопада 1708 року — подія загальнонаціонального значення. Це день, який змінив хід не лише української історії, а й Європи в цілому.

 

Батуринська трагедія — це нагадування для нас сучасних про необхідність боротьби за власні переконання та державність.


«Під час війни нам особливо потрібні приклади, які творять дух. І Батурин є справжнім духовним символом та магнітом для всіх, кому не байдужа доля нашої землі», — каже президент України Віктор Ющенко (2005—2010 рр.).


«Батурин — один iз бастіонів боротьби за українську ідентичність, як у минулому, так і в сьогоденні. Ми маємо усвідомлювати, наскільки це місце є святим для українського духу, для нашої боротьби за єдність задля наступних поколінь», — упевнений голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.


«Батурин як метафора ідеї, світлої віри в розвиток, з турботою про свій народ, його майбутнє. Під дією грубої сили або ж байдужості може нищитися все, але правдивість і справжність переможе — й Батурин цьому приклад», — коментує директор Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук.


Батурин сьогодні — це символ нашої сили, яка здатна подолати найжорстокіші випробування, найпотужніших ворогів і, як птах Фенікс, відродитися! Готовність українців боронити Батьківщину формувалася великою мірою саме в Батурині — серці Гетьманщини!


Батурин геть­манський — це гордість кожного українця. Наша мета — пам’ятати, берегти й примножити те, що нам вибороли пращури.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 листопада святкує 85-річчя відомий меценат з Чикаго Микола Кочерга, який багато допомагає і рідному Батурину.