За мову - ніж у серце: чемпіон з джиу-джитсу Микола Балабатько похований у Кирилівці

09.11.2021
За мову - ніж у серце: чемпіон з джиу-джитсу Микола Балабатько похований у Кирилівці

Олег Балабатько разом із сином Миколою. (facebook.com/oleg.balabatko)

У відомій багатьом відпочивальникам Кирилівці Запорізької області на Азовському морі 8 листопада прощалися з 26-річним Миколою Балабатьком, який помер у столиці від ножового поранення в результаті раптового конфлікту.

 

Пресслужба Національної поліції 5 листопада в післяобідній час у відео (на сторінці «Поліція Києва») повідомила без називання прізвищ, що «вночі до поліції Києва зателефонував працівник приватної охорони торговельного закладу та повідомив про бійку між двома чоловіками на проспекті Петра Григоренка».

 

Убивство набуло розголосу через пів доби — після того, як у соціальній мережі батько загиблого бізнесмен Олег Балабатько розмістив відеопрощання з єдиним сином.

 

Двоюрідна сестра молодого чоловіка Катерина вже під завершення 6 листопада поширила спільні світлини з братом і написала: «Я ніколи тебе не забуду, братику! Я тебе люблю!».

 

       Микола Балабатько і його двоюрідна сестра Карина Балабатько (facebook.com/karyna.balabatko).

 

Поліція на місце події прибула досить оперативно, затримали підозрюваного, у 26-річного чоловіка вилучили речовий доказ — ніж зі слідами крові (оскільки поліція не повідомляла про злочин, аж допоки він не набув резонансу, низка ЗМІ припустили, що злочин було скоєно у Кирилівці, а не у Києві - Ред.). 

 

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину та направлено клопотання до суду щодо обрання запобіжного заходу вигляді тримання під вартою.


Почорнілий з горя Олег Балабатько, власник готелю «Перлина прибою» у курортній Кирилівці та ювелірного підприємства, у коментарях у соцмережі написав, що нападник на його сина був п’яний, бійка сталася через те, що його син відповів українською мовою.


Загиблий молодий чоловік був чемпіоном з японського бойового мистецтва — джиу-джитсу. У мережі можна знайти інформацію про Миколу Балабатька, який як ФОП зареєстрований за адресою у Києві, в будинку на проспекті Петра Григоренка, біля якого сталася трагедія. (КВЕД — Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування).


Ще відомо, що брат Балабатька-старшого займається промисловим виноробством і, зокрема, публічно підтримує оприлюднену наприкінці вересня петицію до президента України №22/123558-еп «Зобов’язати органи державної влади та органи місцевого самоуправління на всіх інформаційних матеріалах про використання бюджетних коштів в обов’язковому порядку вказувати фразу «за кошти платників податків» відповідно до контексту. Розмір даного напису повинен бути не менше 25% площі інформаційного матеріалу».

 

Ця петиція вже набрала майже 19 тисяч підписів із необхідних 25 тисяч.


Можливо, це одна з причин, через яку маємо дуже скупу інформацію від правоохоронців про цю трагедію. На побутове умисне вбивство вона мало схожа.

 

Тетяна РУДЕНКО