Золотий потенціал: на ЧС-2021 з боксу українська збірна здобула лише одну медаль

09.11.2021
Золотий потенціал: на ЧС-2021 з боксу українська збірна здобула лише одну медаль

19-річний Юрій Захареєв — наймолодший український чемпіон світу. (Фото з сайту xsport.ua.)

На планетарному форумі в Бєлграді Україна знову підтвердила статус боксерської країни, подарувавши світу наймолодшого в своїй історії чемпіона планети.

 

У віці 19 років, 1 місяць та 18 днів представник Одещини Юрій Захареєв перевершив усіх своїх конкурентів у категорії 71 кг і став при цьому єдиним призером «мундіалю» з України.


«Було дуже важко як морально, так і фізично. Відчувалася величезна відповідальність за нашу велику команду та країну, оскільки лише мені вдалося вийти в бої за медалі. Але все вийшло, і Український гімн звучав на цьому великому форумі», — заявив Захареєв.


Примітно, що юний володар планетарного «золота» родом iз Білгород-Дністровського району — того самого, що є батьківщиною іменитого українського профі Василя Ломаченка. Одразу після тріумфу СуперВася віддав належне своєму молодому земляку.

 

«Хочу привітати Юрія Захареєва з чудовим виступом на ЧС, а також його тренера. Хочу побажати міцного здоров’я, сил, терпіння та завоювання найвищої спортивної нагороди — олімпійського «золота», — наголосив Ломаченко.


А як свідчить знаний український наставник Дмитро Сосновський, у Захареєва достатньо потенціалу, аби зійти на спортивний олімп. Власне, колишній головний тренер чоловічої збірної України з боксу порівнює манеру боксування Юрія зі стилем непереможного американського боксера-професіонала Флойда Мейвезера.


«Захареєв — міцний фізично з відмінною реакцією. Влучити в нього дуже складно. Він креативний у початковій стадії атак. Вміє тримати удар, коли пропускає, прагне одразу відповісти серіями, щоб надолужити втрачене», — каже Сосновський.

 

Усіх своїх шістьох опонентів вихованець Ігоря Юрескула здолав, як-то кажуть, на одному диханні. Показовим у цьому плані вийшов фінал, де рішення суддів про перемогу Захареєва над росіянином Вадимом Мусаєвим було одноголосним — 5:0 (29:28, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27).


Водночас здобутки інших українських боксерів на ЧС у Бєлграді виглядають набагато скромніше. Більше одного-двох поєдинків на планетарному ринзі наші повпреди провести не змогли.

 

На думку Сосновського, українська команда як збірна провалила світову першість 2021 року.

 

«Раніше збірна України завжди була сильною командою, коли відразу 5-6 спортсменів реально претендували на медалі на найпрестижніших змаганнях. Тому є над чим працювати. Потрібно повертатись на свої позиції», — зауважив відомий наставник.