Не гайте часу і прощайте образи: як можна запобігти раку грудей

19.10.2021
Не гайте часу і прощайте образи: як можна запобігти раку грудей

Профілактичні відвідування мамолога допоможуть запобігти серйозним недугам. (Фото з сайту t1.ua.)

Жовтень — місяць обізнаності та боротьби з раком грудної залози. Символом жовтня є червона стрічка, яка нагадує: немає нічого важливішого за здоров’я.

 

На жаль, рак грудної залози посідає друге місце за кількістю випадків онкологічних захворювань у світі та перше місце за кількістю онкологічних недуг серед жінок.

 

Міжнародна медична статистика тривожить: 2021 року очікується близько 2,5 млн нових випадків раку грудної залози. Кожна десята жінка ризикує виявити в себе цю проблему.

 

Пухлини грудної залози трапляються і в чоловіків, проте, як свідчать статистичні дані,така ймовірність у 100 разів нижча, ніж у жінок.

 

Профілактичне самообстеження молочних залоз, регулярні огляди у фахівців допоможуть уникнути складної недуги. Адже якщо виявити пухлину на ранній стадії, вірогідність одужання перевищує 95%.


Серед основних причин захворювання — генетичний чинник, каже відомий столичний лікар-мамолог Ігор Ковальчук. Ідеться про випадки раку молочної залози у кровних родичів (у матері, сестри, дочки, бабусі).

 

Негативний вплив справляють гормональні фактори — порушення репродуктивної функції: безпліддя,  ранній (до 12 років) або пізній (після 16 років) початок менструацій та пізня менопауза (після 55 років), ранній клімакс (до 45 років), перші пологи у віці після 35 років.


У зоні ризику, за словами фахівця, також жінки, які тривалий час вживають гормональні контрацептиви, ведуть малорухливий спосіб життя, переживають стреси, не отримують задоволення від статевого життя, мають порушену функцію щитоподібної залози.

 

А також ті, хто хворів на фіброзно-кістозну мастопатію чи атипову гіперплазію, мають надмірну масу тіла, палять і вживають алкоголь. Негативні наслідки можуть мати травми молочної залози і матки.


Насамперед кожна жінка повинна знати тривожні нюанси, які вказують: із молочною залозою негаразди. Наприклад, мають насторожити ущільнення, які з’явилися в молочній залозі; коли одна із залоз неприродно збільшилася або дивно опустилася; якщо ділянка шкіри, яка вкриває молочну залозу, зморщилася і нагадує апельсинову шкірку. Важливо також вчасно відчути, що ваше передпліччя набрякає, що пиптик молочної залози втягнувся всередину і з нього витікає темно-жовта або кров’яниста рідина. Зі здоров’ям явні негаразди, якщо збільшилися лімфатичні вузли — під пахвами чи під ключицями.


«Кожна з цих ознак може свідчити про онкологічне захворювання, — наголошує Ігор Ковальчук. — Тому не чекайте, що симптоми минуть самі по собі. В жодному разі не вдавайтеся до самолікування. Виявивши хоча б одну з цих ознак, негайно зверніться до лікаря. Пам’ятайте: згаявши час, коли хворобу можна зупинити на ранній стадії, ви зробите фатальну помилку. Лише комплекс методів ранньої діагностики істотно збільшує можливість виявити рак молочної залози на ранній стадії та вилікувати захворювання».


Кілька простих та дієвих порад для запобігання та своєчасної діагностики захворювань грудної залози:


Проводьте регулярні самообстеження (на 7-12 день менструального циклу або щомісячно під час вагітності чи в менопаузі). Звертайте увагу на симетричність залоз, колір та текстуру шкіри, наявність виділень із сосків, ущільнення в грудних залозах та в пахвинних зонах.

  • Починаючи з 20 років, регулярно відвідуйте мамолога та проходьте профілактичні УЗД грудних залоз принаймні 1 раз на 2 роки. Після 30 років відвідуйте мамолога та проходьте УЗД щорічно.
  • Проходьте регулярні мамографічні обстеження, починаючи з 40 років — 1 раз на 2 роки, а починаючи з 50 років — щорічно, якщо іншого не призначив лікар. У разі високої мамографічної щільності грудних залоз можливо проведення МРТ з контрастуванням.
  • Обов’язково повідомляйте лікаря, якщо у вашій родині були випадки захворювання на рак грудної залози, яєчників, простати чи товстого кишечнику, особливо якщо таких випадків декілька або вони виникали у віці до 50 років. У такому разі вам буде запропоновано визначення мутацій генів BRCA1 та BRCA2.
  • У випадку наявності мутацій BRCA1 чи BRCA2 відвідуйте мамолога та проходьте УЗД грудних залоз раз на пів року, а починаючи з 30 років робіть МРТ грудних залоз із контрастуванням щорічно.
  • Підтримуйте здорову масу тіла, обмежуйте в раціоні кількість «швидких» вуглеводів та тваринних жирів. Будьте фізично активними не менше 150 хвилин на тиждень.
  • Обмежуйте споживання алкоголю. Рекомендовано не вживати понад 14 алкогольних одиниць на  тиждень, що в перерахунку на добу становить ~200 мл сухого вина.
  • Відмовтеся від паління, в тому числі електронних цигарок.
  • Приділяйте час емоційному здоров’ю.

МАЙТЕ НА УВАЗІ


Існує думка, що одним із пускових механізмів онкологічних захворювань є непрощені образи. Її розділяє і лікар-мамолог Ігор Ковальчук.

 

«Я переконаний: люди, які є активними, мають снагу до самореалізації, живуть в емоційній злагоді з собою, вміють любити і бути вдячними за любов, значно менше хворіють і легше впораються з недугами. Натомість накопичені образи, невміння прощати, озлобленість та агресивність, як і почуття невдоволення собою й невмотивована прискіпливість до близьких, підточують організм і запускають механізм важких недуг. У жінок від такої дисгармонії насамперед потерпають молочні залози».